用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰 / 顯理 。。東區
樓主: wkpig166
go

金文泰 / 顯理 。。東區 [複製鏈接]

wkpig166 發表於 16-10-19 12:44
r   咁, 衞理  又好過 顯理   好多咁 ?
衞理只公佈2+成績, 好難同3322率去比較.

所以衞理係咪一定成績好過顯理呢? 我唔肯定.

如果真係要揀, 我寧願選劉永生同培僑

mcl203  同意 ~~~~~~~~  發表於 16-10-19 13:28
王家爸爸  劉永生係進步緊既學校。  發表於 16-10-19 13:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wkpig166 發表於 16-10-19 12:47
衞理  又會唔會難入過  顯理... 好多呢?
B2生,如果乙一揀衞理,應該都有機會

hkpapa852 發表於 16-10-19 12:48
衞理只公佈2+成績, 好難同3322率去比較.

所以衞理係咪一定成績好過顯理呢? 我唔肯定.
蘋果比蘋果,逐科比較,衞理成績好過顯理。

衞理至少要中,英, 數合格才可升班, 其他學校唔合格亦可以照升班.

最關鍵的問題在於:顯理是否已經超越了金文泰?
翻查背景,即使在香港回歸之前,兩校一直都係中文中學。
以前顯理位於柏道,大約屬於Band 4(以前5個Banding的年代),金文泰則一直在北角,屬於Band 1很有名氣的官校。
自從顯理遷到北角後,學校努力改革,成績漸見進步。在區內的Banding漸漸提高,現時大約係B1c/B2a。
金文泰由於是官校,校長/老師每隔幾年會替換,造成校政連續性不一致,出現時好時差的現象。聽唔少人講金文泰的成績已經沒有以前咁好,現時大約係B1c/B2a,與顯理差不多。
一間係大有進步的學校,另一間只是稍為退步的中學。
以前只係從學校成績觀點來分析,並無包括其他因素例如課外活動,教學模式等等。

anna_gigi 發表於 16-10-19 14:14
衞理至少要中,英, 數合格才可升班, 其他學校唔合格亦可以照升班.
衞理 .. 好似好評多於 顯理.
學校資料
辦學機構:
循道衞理聯合教會
創校年份:1977年
學校類別:政府津貼全日制男女中學
學校地址:香港柴灣小西灣道33號

其實, 依加都係未決定到首選邊間.
係咪要睇吓今次考試 成績先決定好D?

我估計 個女, 都係B1尾, B2頭, 我自己推算.  老師都未講.

UTB 發表於 16-10-19 14:34
最關鍵的問題在於:顯理是否已經超越了金文泰?
翻查背景,即使在香港回歸之前,兩校一直都係中文中學。
以 ...
其實金文泰同皇仁好有緣份,戰後皇仁同金文泰曾經共用堅尼地道26號校舍(SPCC舊校舍/SJC新校舍),不過後來因為種種原因,皇仁同金文泰既發展就各走兩極,一般間越來越好,另一般間越來越差。

UTB  呢樣你唔講我真係唔知。  發表於 16-10-19 21:38

wkpig166 發表於 16-10-19 15:16
咁就梗係諗港島民生, 金文泰, 劉永生先啦!

再唔係我寧願讀培僑
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wkpig166 發表於 16-10-19 15:16
因為我個囡讀緊衞理

回覆樓主:

衞理校長
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160416/19573958

當有兩間學校差不多時,我會睇個校長表現。

IloveJJ 發表於 16-10-20 14:54
Hkpapa852,
有無培僑既DSE數據呀?
年報第15頁,不過講得好少,似乎唔多好:
http://www.pkms.edu.hk/images/file/2015-16/1415sch_repoort.pdf.pdf

醒目開學勳章

顯理冇換校長呀!

王家爸爸  佢都做咗廿幾年,所以應該過去廿幾年都無換過校長。  發表於 16-10-20 17:03

IloveJJ 發表於 16-10-20 17:01
係,講得好少。似乎好多學校都唔會list out全部科目既成績。

Band 2 學校,成績唔會太好,要全部列出來,叫人哋情何以堪?

所以學校 banding 越高,資料公開得越多。

IloveJJ 發表於 16-10-21 10:15

唉,我有啲唔明。我睇band1嗰啲男校,啲文科就差過全港平 ...

其實唔可以直接比較男校同男女校(例如民生)既文科成績,因為文科本身就係女仔既强項,越讀上去,差距越大。

我問過東區教書的朋友,大摡次序是:
民生>劉永生>金民泰>衞理>顯理

王家爸爸 發表於 16-10-21 09:53
Band 2 學校,成績唔會太好,要全部列出來,叫人哋情何以堪?

所以學校 banding 越高,資料公開得 ...

所以如果學校完全唔公佈任何公開試成績的話,我會對間學校會有些戒心。

王家爸爸    發表於 16-10-21 14:10

引用:我問過東區教書的朋友,大摡次序是: 民生>

原帖由 三五成群 於 16-10-21 發表
我問過東區教書的朋友,大摡次序是:
民生>劉永生>金民泰>衞理>顯理
原來劉永生已高過金文泰和衛理,真係唔知

‹ 上一主題|下一主題