用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCCPS小學升中
樓主: happygirl1001
go

SPCCPS小學升中

Goldman2388 發表於 16-10-20 15:05
本 校採用 「一條龍」 直升中學的模式,小六學生無需參加任何甄選考試,只要學業及品德達到一定水平,便可 ...
利申: 一個街外八公
呢一句

只要學業及品德達到一定水平,便可升讀聖保羅男女中學。

咩叫一定水平? 呢個咪係可以變既條件囉。

合格又得,80分又得,90分都得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-20 23:43
利申: 一個街外八公
呢一句
可能係 95 分

回覆:SPCCPS小學升中

不如又聽下我呢個無聊過路人講兩句唔負責任嘅:

只要能順利升到小五,就可以順利直升中學,因為唔呈分,冇得參加派位,就唔可以唔收你!

如果小學覺得你唔掂,小四之前就會勸退你!

like_travel  x 10  發表於 16-10-21 18:04

Band5 發表於 16-10-21 15:02

只要能順利升到小五,就可以順利直升中學,因為唔呈分,冇 ...

我聽返嚟唔呈分係有得參加派位,不過係派完之後至輪到佢哋,點會冇學校收冇書讀

like_travel  唔洗咁呭吓化!? 唔係留班常客實上到中學  發表於 16-10-21 18:07

like_travel  唔洗咁呭吓化!? 唔係留班常客實上到中學  發表於 半小時前
我都覺得任何一間學校都唔會因為成績一嘢請你走,家長多數都會有定心理準備

like_travel  同意!所以ABC既留言係錯  發表於 16-10-21 21:11

引用:Quote:Band5+發表於+16-10-21+15:02+ 不如

原帖由 Rattie 於 16-10-21 發表
我聽返嚟唔呈分係有得參加派位,不過係派完之後至輪到佢哋,點會冇學校收冇書讀
...
呢個應該係指學生唔想直升,係可以參加派位,我冇聽過一條龍學校又唔呈分,又唔收返自己學生!

當然,我係孤陋寡聞!邊間學校試過係咁?有嘅唔該通知聲!

Band5 發表於 16-10-21 19:15
呢個應該係指學生唔想直升,係可以參加派位,我冇聽過一條龍學校又唔呈分,又唔收返自己學生!

當然,我係 ...

咁假設中學話唔收你,小學又冇呈分,家長有咩選擇?相信咁高質素嘅學校家長唔會比仔女入等人派剩嘅位。亦相信有資源入到相對唔算差嘅學校

Band5 發表於 16-10-21 19:15

當然,我係 ...

記得曾經在 ek 有家長開 post 問過冇呈分嘅小學入唔到中學會點

引用:Quote:Band5+發表於+16-10-21+19:15+ 呢個

原帖由 Rattie 於 16-10-21 發表
咁假設中學話唔收你,小學又冇呈分,家長有咩選擇?相信咁高質素嘅學校家長唔會比仔女入等人派剩嘅位。亦 ...
我係問緊有冇實例,又冇呈分,又冇得一條龍直升?

SPCC中學位插班樓主同hk兄討論脫龍,我話吹得太遠,係咁多。
我唔一定要客客氣同人講野。

Band5 發表於 16-10-21 15:02

只要能順利升到小五,就可以順利直升中學,因為唔呈分,冇 ...

SPCCPS係有為學生呈分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

各位SPCC家長,咁我有想問過去三年,學生既操行同學術到底要達到咩水平先可以直升呢?
唔係同我講你地唔知,都係靠估呀?

hkpapa852 發表於 16-10-22 00:03
各位SPCC家長,咁我有想問過去三年,學生既操行同學術到底要達到咩水平先可以直升呢?
唔係同我講你地唔知 ...
1.收生條件係學校嘅事2.學生操行同個人成績係個人私隱,
3.唔係事必要答你
4.你搞清楚,SPCC係中學,唔係個個由輔小升上去
最後,唔係事必要答你,攪清楚

ABC-DAD 發表於 16-10-22 00:58
1.收生條件係學校嘅事2.學生操行同個人成績係個人私隱,
3.唔係事必要答你
4.你搞清楚,SPCC係中學,唔係個 ...
直升條件係中學部定 ,所以當然應該問埋中學。學校要求學生符合咩條件直升,相信絕對和私隱無關,英華,聖保羅,陸慶濤/羅氏都係公開。

最後奉勸樓主,公海真係乜人都有,似乎呢度喜歡猜度/搭訕既人多,你還是另覓方式找尋你想搵既資料吧!

引用:各位SPCC家長,咁我有想問過去三年,學生既

原帖由 hkpapa852 於 16-10-22 發表
唔係同我講你地唔知 ...
因為,SPCC 家長去答 SPCCPS 直升中學既問題囉, 即係未必知

回覆 hkpapa852 的帖子

小兒現就讀中一,並非原校生,兒子問左原校生,說B-  操行有機會唔收。  但絕小例子。皆因小學部絕大部份同學品學兼優,語文能力非常好,絕不比外來生差,不過中學仲有位,當然想收天下精英

like_travel    發表於 16-10-22 14:40

回覆 ABC-DAD 的帖子

我從不隱瞞,我是插班生家長,插班,並不為恥,反而,以女兒為傲,女兒為自己意願爭取,何恥之有?4年前Day 1 開始,尊兄已稱我為插班生家長,閣下說者無心,聽者有意,講足幾年!有幸學校同學唔似你,開口埋口插班生,閣下自視過高,可有廉恥?

一個男人,如斯咀臉跟街市三八有何分別?插班生,後備生,都在你腳下殘存嗎?

我跟你不同,不猜度!我光明正大,行不改名,坐不改姓!

就等你

正想讓人好好臭罵一下,爽快離場。