用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 乜都唔食,剩係食呢樣
樓主: yetinwo1213
go

乜都唔食,剩係食呢樣

引用:Quote:yetinwo1213+發表於+16-10-12+08:27+

原帖由 hha 於 16-10-17 發表
小西灣惠康早兩日有好多
謝謝你!

yetinwo1213 發表於 16-10-17 20:31
加油啊!呢啲感覺冇人會明。啲人只會覺得我地照顧得唔好。

媽媽莫激動。大家都有A仔,各有各難處;而且低處未見低,仲有好多難題係我地前面。大家都明當中,受過唔少閒氣。
有咩拎出黎傾下,你小朋友返學未?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-10-19 08:41
媽媽莫激動。大家都有A仔,各有各難處;而且低處未見低,仲有好多難題係我地前面。大家都明當中,受過唔少 ...

加油,只可以做媽媽的不要顾虑太多别人的眼光,因为这个世上咩人都有,但真的还是好人多,大家家家都有各自的教养困难。说出来,办法总會多些

我嘅仔都係A仔,也會有好多食物唔鐘意,我都係慢慢幫佢轉變,記得之前我仔仔因為急性低血糖入佐醫院,隔離床亦都嚟咗嘅小朋友留醫,居醫生了解原來個小朋友都係A仔嚟,佢因為唔食飯只食麥當勞嘅豬扒包,佢只食果塊豬扒咩都唔食而脫水!睇佢個樣同身型我以為佢係返k3果d小朋友.原來佢媽話佢已經11歲㗎啦!理解你果種辛苦,但都係要慢慢幫佢改變。一起加油

Angela77 發表於 16-10-21 00:51
我嘅仔都係A仔,也會有好多食物唔鐘意,我都係慢慢幫佢轉變,記得之前我仔仔因為急性低血糖入佐醫院,隔離 ...

係既,以前我個仔瘦,我差d俾人告虐兒,無飯俾個仔食…
唯有不停試,燉肉汁加落飯,家下谷到肥,又話要減。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:我嘅仔都係A仔,也會有好多食物唔鐘意,我

原帖由 Angela77 於 16-10-21 發表
我嘅仔都係A仔,也會有好多食物唔鐘意,我都係慢慢幫佢轉變,記得之前我仔仔因為急性低血糖入佐醫院,隔離 ...
謝謝你地既意見,我都係咩野都會比佢試,希望佢終有一日開口食。之前食既種類仲少,依家已經多咗啲。謝謝,大家一起加油!

引用:Quote:Angela77+發表於+16-10-21+00:51+ 我

原帖由 chowqv 於 16-10-21 發表
係既,以前我個仔瘦,我差d俾人告虐兒,無飯俾個仔食…
唯有不停試,燉肉汁加落飯,家下谷到肥,又話要減 ...
肉汁用咩肉呀?我之前用水展,但冇乜肥到。

回覆:yetinwo1213 的帖子

肉汁可以增肥,不過不是一兩次,試長期D。

引用:肉汁可以增肥,不過不是一兩次,試長期D。

原帖由 lulumelody 於 16-10-21 發表
肉汁可以增肥,不過不是一兩次,試長期D。
我之前每星期二至三次,可以嗎?不過試過幾個月,冇重就冇再整

yetinwo1213 發表於 16-10-21 11:43
肉汁用咩肉呀?我之前用水展,但冇乜肥到。

其實,雞肉都得,豬肉就正氣d;另外加少少淮山,可以健脾。
你去肉檔買,話用黎燉肉汁,佢地識切。
當無阿仔一星期飲3次,前後飲咗2個月。

chowqv 發表於 16-10-21 23:18
其實,雞肉都得,豬肉就正氣d;另外加少少淮山,可以健脾。
你去肉檔買,話用黎燉肉汁,佢地識切。
當無阿 ...

煑牛肉汁或用雞胸肉㬿都多汁的

上引, 因為GLUTEN

係hktv mall見到有

引用:係hktv+mall見到有

原帖由 siuhoclare 於 16-11-02 發表
係hktv mall見到有
😍😍😍謝謝你啊!

回覆:乜都唔食,剩係食呢樣

我女都係徧食得好勁,d人成日問佢唔食乜,我話佢食乜我重容易講。我係由湯水度加唔同食物,佢初初只願意飲庶水,以家個女7歲,都唔係食多好多嘢,間中都有人問佢係咪讀幼稚園。其實我覺得個女sense到d食物有問題,所以唔食。