用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何能提高小孩子的英文寫作能力?
樓主: sarahdad
go

如何能提高小孩子的英文寫作能力?   [複製鏈接]

sarahdad 發表於 16-10-11 15:34
近幾年在EK看了eviepa, shadeslayer, judy, 聰明仔爸爸等文章, 所以十分重視女兒的中英文閱讀,女 ...
切記冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽,並不是每個小孩都喜歡寫讀後感或做寫作練習,閱讀係興趣,副產品喺提升語文水平。如果監硬要佢寫,閱讀馬上變成一種功課,無趣至極,想唔做唯有睇少啲,睇慢啲。

(某些)孩子大了,會開始對自己有要求,可能會抄低啲好詞好句將來用。冇要求嘅語感亦會比少閱讀嘅高啲。無論如何,睇多啲書必有得著。

功利啲講,喺香港小學語文水平與分數的關連性冇大家想像中咁大。要考試作文成績好,必先要了解評分標準;內容,結構,準確度,用字及句子。

內容分兩類,合題和貼題:離題就唔使講,差不多肥硬;貼題亦十分重要,叫你寫旅行感受,你最後一段先寫幾句就肯定低分。
結構:跟足就有分,有分段,有前後;書信,便條,日記必須跟足教學材料。
準確度:文法與串字,一般有Buffer,之後就開始扣分。要溫習㗎!
用字及句子:小朋友睇得書多,應該有底,叫佢換下用字,例如Happy 改用delighted, cheerful, pleased等對應嘅字。

都係果句,你想佢做到乜?做作家與行文流暢嘅要求係差天共地,冇免費午餐,睇下可以付出幾多。

nokia9437    發表於 17-1-23 14:46

akys 發表於 16-11-3 13:41
切記冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽,並不是每個小孩都喜歡寫讀後感或做寫作練習,閱讀係興趣,副產品喺提升語 ...
Agree. 另看過一些香港學生的文,用了些特別的字,讀落總是唔知點,英文相似的字其實個意思和用法是有少少分別,呢d都是要浸,背字典是學不到的

Rachelmummy2008 發表於 16-10-31 23:45
回覆 sarahdad 的帖子

我女兒也是八歲,分享少少個人經歷。
多謝妳的分享, 給了我正面的鼓勵, 看來我都要鼓勵一下女兒去常試寫多一點。

不好意思,因為我這幾天比較忙,沒有上EK,所以不能及時回帖澄清。
我絕對不是聰明仔爸爸的分身,我就是我,而且我有一位活潑可愛的女兒。
我女兒剛派學校的英文大測卷,又滿分(100分)了,我並不是要玄耀女兒的分數,
我只是想表達,我早期在EK看了許多eviepa, shadeslayer及聰明仔爸爸的分享,
令我明白大量閱讀對學好英文的重要性,所以從小便培養女兒大量閱讀中、英文
故事書和科普書,我相信只要跟上述提及的任何一位高手的方法去培養小朋友的
英文,不出二至三年,便會有驕人的成果。
      我是真心感激您們的,我真不想看見您們有爭吵。

akys 發表於 16-11-3 13:41
切記冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽,並不是每個小孩都喜歡寫讀後感或做寫作練習,閱讀係興趣,副產品喺提升語 ...

分析得很好, 的確是作家與行文流暢嘅要求係差天共地, 除了方法正確, 還是要一分耕耘一分收穫。

教國盟宗主 發表於 16-11-3 09:32
事實並非如此,在小學階段IS在英文培養上能給予小兒最主要是聽講的培訓,而讀寫的教學對小兒作用不大,因為 ...

我非常同意, 若按聰明仔爸爸的方法和強度去培養小朋友的英文的閱讀和寫作,
小朋友的英文讀寫水平可以去到一個非常高的水平。

但我感覺並非所有小朋友都能有足够的時間去達到聰明仔爸爸書中提及的強度,
以我的小朋友為例,讀的是傳統全日制中文名小學,女兒除了愛看英文小說,亦愛
看中文小說,還有彈琴,一星期能抽4至5小時去進行英文閱讀已經是極限。
慶幸的是,按閱讀派的做法,盡量減少溫習、不操grammar、不做額外練習,
省下的時間進行英文閱讀,女兒的英文水平亦達到一個相當不錯的水平。

其實我開始相信,這不是閲讀派的看法了,基本上是大部份教育工作者的看法: 高小之前, 多閱讀. 不必操文法. 浸了一段時間, 才開始將文章精緻化. 這種方法本少利大, 而且其樂無窮.

sarahdad  本少利大, 樂無窮  發表於 16-11-4 16:42

回覆:sarahdad 的帖子

近排小朋友考試,同佢操左1-2日卷和練習,都發覺内容,形式都是千篇一律,非常沉悶。所以一考完馬上繼續閱讀,樂趣無窮,而我也慢慢發覺小朋友的英文程度大部份來自於閱讀的好處,多謝呢度各閱讀派前輩的分享,真心感謝!

Lingfung813  Good point  發表於 16-11-6 23:49
sarahdad    發表於 16-11-6 10:35

回覆:如何能提高小孩子的英文寫作能力

小女看了英文報寫讀後感,另外看英文图書(不分級数,喜歡便看)。書看了很多年,看報讀後感只是幾個月,略見效果。

Rachelmummy2008  幾年級?  發表於 16-11-7 11:31

引用:小女看了英文報寫讀後感,另外看英文图書(

原帖由 JJDBB 於 16-11-07 發表
小女看了英文報寫讀後感,另外看英文图書(不分級数,喜歡便看)。書看了很多年,看報讀後感只是幾個月,略見 ...
現在中一,由於小学已看故事書,所以,英文考試只預半粒鈡至一小時温習,比其他科少好多,已經可以拎好高分。在閱讀理解方面,係有一定效力。但是,後來發現作文用嘅生字太少,只能認到未能用到,於是,現在睇英文報紙(佢覺得深),作讀後感,慢慢適應了。如果小朋友讀普通小学,英文科要加強,讀上去英中会比較輕鬆。

聰明仔爸爸在培養小朋友英文能力方面很成功, 但因他有時會言論過於出位,容易被EK封帳號, 所以他給我的秘笈, 我一直copy下來, 怕又失傳

聰明仔爸爸在培養小朋友寫作能力的建議:
很簡單,在初小時,因應閲讀能力每天看完一本英文小說後寫最少一段讀後感或extend the story line using the fiction's characters and vocab,因應能力而加長每天所寫的。 到高小及初中,可參加一些外國的網上寫作課程,學習如何精讀文章,作文學分析及學習寫不同類形文章的格式及寫法。

每天一本只需個零小時,只要有心一定做得到。
我多年前已拜讀聰明仔爸爸寫的那部育兒分享書,並按書中方法試行,發覺非常實際及有效,學唔到十足也有八九成。要學方法緊係向啲有真正excellent track record嘅前輩學啦,唔通走去學埋啲三腳貓功夫,試想想,通常學人家的方法已很難跟到十足,一般來說已經難以跟對方睇齊成效,若走去跟啲二三流師父學習啲低效方法,最終成效再會打節扣就....

其實書中分享是育兒心得及培養英文興趣與能力的大方向,只要明白背後的理念、道理及精髓,可按自己的實際情況來作調整,方法可以不變,但進度可因情況而調節,無需跟足聰明仔的學習進度及指標。

正確一點的説法是懂得教育的教育工作者看法,初及中小是主要靠閲讀來打好基礎,也應鼓勵多寫來培養寫作興趣及習慣,而到高少及中學則是透過文學分析來學習寫不同類型文章的寫作技巧。

nokia9437    發表於 17-1-23 14:52
ACE2126  thanks  發表於 17-1-19 11:07
bobbob  如果佢肯改下啲性格同語氣,版主未必會封佢戶  發表於 16-11-12 10:28
王家爸爸    發表於 16-11-11 16:05

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-11-07+發表小女

原帖由 Bingb 於 16-11-11 發表
睇到了,自己寫!
請問會幫她修改嗎?怒我愚昧孩子是否會多引用返報上的生詞,句子而另有得益?我唔知我囡 ...
系朋友提議小朋友睇英文報紙,然後佢幫佢改,佢系新加坡教書的,然後視像交流。報紙D生字好深,已我女系要用好多時間,尤其系政治,深而且冇兴趣。如果一D有趣可愛的文章,佢会好好多。但明顯有些進步。如要好成績,可能要去操卷來拎分数(暫時,我未有打算)。

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-11-07+發表小女

原帖由 Bingb 於 16-11-11 發表
睇到了,自己寫!
請問會幫她修改嗎?怒我愚昧孩子是否會多引用返報上的生詞,句子而另有得益?我唔知我囡 ...
用唔用到生字,真系5知幾時会用。我心意想盡量沈語文科。

女兒學校正是要求多些寫作,日記,週記,讀後感,有很多不同的題目。
不過,這些是否家長及孩子重視就不得而知。

我很鼓勵女兒平時的創作,會儲存起來。
圖書館有閱讀計劃,會將小朋友的作品張貼出來。

引用:Quote:原帖由+Bingb+於+16-11-11+發表睇到

‹ 上一主題|下一主題