用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問下住英國或熟悉英國既朋友問題
樓主: 哈爾濱
go

想問下住英國或熟悉英國既朋友問題

回覆:cadamom 的帖子

college 同school 現分別有什麽?

cadamom 發表於 16-10-12 17:28
自己上網報都唔係好複雜呀!
如果想讀 state school,要等 council 派位,好似唔係你想讀邊間就讀邊間。

如果讀 public school 就可以唔駛等,自己報名就得。

demio 發表於 16-10-12 22:12
如果想讀 state school,要等 council 派位,好似唔係你想讀邊間就讀邊間。

如果讀 public school 就可以 ...

State school兩個步驟,聯絡學校,看看是否要考試,或是跟住址計Catchment。 另外到local council報名,通常上網報。

若學校收的話,通常local council會照派。(當然要合資格啦)

可以兩邊報。Independant同State 都報

http://local.mumsnet.com/manchester-trafford/secondary-schools

Mumsnet 的list

brother4 發表於 16-10-12 18:17
college 同school 現分別有什麽?

以我所知college 是比歲數大少少的,不止讀GCSE, 亦有其他Diploma可以修讀。比較自由。

brother4 發表於 16-10-12 12:42
八一八,佢幾多錢?
我無問呀,因為大女讀 sixth form 可以讀 state school,但細仔只係 Year 9 要讀 Boarding school,而我係一定要大女帶住細佬,所以最後揀左 Ispwich School。亞仔明日考試,好擔心!!

回覆:basbyy 的帖子

放心!上天有安排的

basbyy 發表於 16-10-13 09:41
我無問呀,因為大女讀 sixth form 可以讀 state school,但細仔只係 Year 9 要讀 Boarding school,而我係 ...

唔使擔心,問題唔大,就算唔得,我阿大同阿細都係唔同學校,冇問題架!

亮燈 發表於 16-10-13 10:12
唔使擔心,問題唔大,就算唔得,我阿大同阿細都係唔同學校,冇問題架!
...
唔知點解,大女當年考入學試時,我一D都唔擔心,其實亞女當年仲細過細佬而家,但細佬我就好擔心!!可能係學校已經收左大女,所以我對細仔期望高好多!!

細仔仲係好BB,所以我唔敢比佢自己一間學校。

basbyy 發表於 16-10-13 11:54
唔知點解,大女當年考入學試時,我一D都唔擔心,其實亞女當年仲細過細佬而家,但細佬我就好擔心!!可能係 ...

孻仔孻心肝嘛!我阿細個樣都好BB,太太都同你一樣好擔心,成日驚俾人欺負,好唔捨得,依家咪又係咁!冇問題啊!

我大女係一個好理性嘅人,所以可以好放心佢自己處理任何事,但細仔係一個好感性嘅人,我成日估唔到佢嘅諗法!!佢同我講佢唔想去英國讀書,佢唔捨得我同HB,又唔捨得 D 同學,而我就半推半就同開解佢,話去外國讀書一定開心好玩過喺香港,讀兩、三個月就返黎一次,而且又可以同家姐一齊,所以佢地兩個一定要同一間學校架!
總之,天主保佑喇!

basbyy 發表於 16-10-13 12:17
我大女係一個好理性嘅人,所以可以好放心佢自己處理任何事,但細仔係一個好感性嘅人,我成日估唔到佢嘅諗法 ...

原來係咁,祝你願望達成!
但我阿細就自己話要去讀,而且佢唔鍾意阿哥間學校,呢間都係佢自己揀,所以我就放心!

回覆 brother4 的帖子

#

brother4 發表於 16-10-11 13:12
不用太擔心,dse 報晒聯招如本地,英國,另考慮澳洲 ,加/紐總有一間大學收 ,為何一定想報foundation,八一 ...
我都好想知呀!

basbyy 發表於 16-10-13 11:54
唔知點解,大女當年考入學試時,我一D都唔擔心,其實亞女當年仲細過細佬而家,但細佬我就好擔心!!可能係 ...
我発覚我地人老左、合比較以前年軽時更容易擔心。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!