用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問下住英國或熟悉英國既朋友問題
go

想問下住英國或熟悉英國既朋友問題

我想問有冇乜網站或途經知道英國D小區好唔好住,治安好唔好?即香港新界區既沙田好住人流唔雜咁。因為我開始幫小朋友搵學校我地又要搵地方住,旅行去過好多次,但去旅遊區多,其他地方又唔熟,所以麻煩大家解答一下。
其實我搵左些資料的。打算在Manchester,因為我地會在那開公司,其實在市中心睇中左私校,但太出名怕難入所以搵埋周邊地方既學校,到時如果邊間學校收,我地先在學校附近搵屋。我打算幫D小朋友搵私校,其實去過D升學中心,但D職員居然講英國day school 冇間好叫我搵寄宿,我都透露埋會一家過去住,佢都亦然叫我搵寄宿學校,咁既然冇人幫到手唯有靠自己了。
周邊地區真係唔太熟悉,所以想睇下邊到可以睇到周邊地區既治安,學校等好唔好。

回覆:想問下住英國或熟悉英國既朋友問題

梗係同你講冇間好啦 ,day school學費平啲 佣金肯定收少好多. 或者可能都冇 !Manchester 我就唔 係太熟 ,但係呢個地方相對都唔複雜…… 如果倫敦我可能會幫到你!

上Google map search 下!

哈爾濱 發表於 16-10-11 07:32
我想問有冇乜網站或途經知道英國D小區好唔好住,治安好唔好?即香港新界區既沙田好住人流唔雜咁。因為我開 ...

又如果能力許可的話,可以搵間好既私立寄宿學校,但不寄宿,放學返屋企,咁會唔會靈活D呢?

樓主想要私校但不寄宿,很容易,貨比三間後,有咗介紹自己去申請便可。

其實英國好多的私立寄宿學校本身都唔係 100% 寄宿生, 一樣有 Day school student .

brother4 發表於 16-10-11 10:12
樓主想要私校但不寄宿,很容易,貨比三間後,有咗介紹自己去申請便可。

...

brother4
申請foundation要經agent嗎?還是自己去學校申請?

不用太擔心,dse 報晒聯招如本地,英國,另考慮澳洲 ,加/紐總有一間大學收 ,為何一定想報foundation,八一八有好科介紹?

12月可報E-App ,成績好入番大學,或top up degree 上都可

呢到可以睇到周邊地區既治安 :

http://www.ukcrimestats.com/Search/

skIII 發表於 16-10-11 17:28
呢到可以睇到周邊地區既治安 :

http://www.ukcrimestats.com/Search/
唔該你,我就係想知這些

elbar  Girls Boarding; Wycombe Abbey School, Badminton School - Bristol   發表於 16-10-13 14:53

brother4 發表於 16-10-11 13:12
不用太擔心,dse 報晒聯招如本地,英國,另考慮澳洲 ,加/紐總有一間大學收 ,為何一定想報foundation,八一 ...

唔係啊,驚DSE成績唔理想,做定準備!
問過agent,好多英國大學都要5,5,4先得,有5,5,4都可以係香港讀啦,駛咩去英國!

brother4 發表於 16-10-11 13:18
12月可報E-App ,成績好入番大學,或top up degree 上都可

咩係e-apps?

回覆:2女女 的帖子

問孩子/學校老師便知

回覆:2女女 的帖子

如英有約100大學,排名低D入學要求相對也低,朋友孩子dse全3,英大學收咗讀工程科

哈爾濱 發表於 16-10-11 07:32
我想問有冇乜網站或途經知道英國D小區好唔好住,治安好唔好?即香港新界區既沙田好住人流唔雜咁。因為我開 ...

Manchester Grammar School 是很好的Independent School

Altrincham Grammar Schoolbfor girls 好似是State school 唔駛錢的

我有朋友住在Altrincham, 應該是okay的

我之前都問過 agent 有關轉校嘅問題,我個 agent 話如果我申請 state school 或者 day school,佢地一樣會幫我搞同跟進,不過由於呢 D 學校唔會比介紹費佢地,佢地會 charge 我費用。

回覆:basbyy 的帖子

八一八,佢幾多錢?

basbyy 發表於 16-10-12 12:39
我之前都問過 agent 有關轉校嘅問題,我個 agent 話如果我申請 state school 或者 day school,佢地一樣會 ...

自己上網報都唔係好複雜呀!

如果考完DSE才去, 可能應該也考慮一些College