用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Oxford Path vs Disney
go

Oxford Path vs Disney [複製鏈接]

本身有二手Disney,但用落發現有太多dvd要俾小朋友睇,加上好多mickey既形象,好似好洗腦咁。最近留意oxford path,但好似無咩人講。唔知有無媽媽可以分享下OP好唔好?相比Disney,有咩唔同呢?我小朋友1歲半,適合邊一套多啲呢?
   2    0    0    0

回覆樓主:

我本身兩套都用緊,真金白銀買的。
其實迪士尼唔係主要用dvd, 裡面有好多唔同既遊戲同活動,令小朋友明白書裡面既內容,因為二手沒有人跟進,建議你自己比心機睇曬所有家長指引,因為有好多本,每一個部分都有,而且迪士尼有好多活動可以參加,更每個星期有老師打電話來同小朋友傾計,我覺得好既教材都要用正確方法使用先有效果。
另外OP主要係點解筆故仔書,如果小朋友太細真係唔會明,我係小朋友5歲時買,兩套係好唔同既野,佢地無咩售後服務。
我係教書,個人覺我Disney係做英文環境,OP係閱讀技巧,要有基礎英文底才去到增加閱讀技巧,會事半功倍。

minecraftbb 發表於 16-10-10 21:43
我本身兩套都用緊,真金白銀買的。
其實迪士尼唔係主要用dvd, 裡面有好多唔同既遊戲同活動,令小朋友明白書 ...

多謝你回覆。請問你disney有無使用既時間表可以分享呢?我有一直聽sing along、play along,但未開始主課程。我見主課程有卡通dvd,小朋友咁細,怕唔怕呢?

Damui 發表於 16-10-11 17:56
多謝你回覆。請問你disney有無使用既時間表可以分享呢?我有一直聽sing along、play along,但未開始主課 ...

哥哥是1.5歲左右開始用Step by step 同 Let's play, 初初唔係好識,但慢慢就做得好好.
我沒有時間表,我顧問有時會打比我跟進,反而我會隨小朋友喜好而定用什麼。希望幫到你。

‹ 上一主題|下一主題