用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Lancing college
go

Lancing college [複製鏈接]

看見有33% international boarders ratio, 會否有很多香港或中國留學生? 謝謝!
   2    0    0    0

我九月尾去過Lancing學校參觀,主要看sixth form,唔覺得好多中國香港學生,由Head boy 介紹學校,感覺學生好有教養,老師亦有passion,校園在山上,很有地靈人傑的感覺

Thanks for your information
有幾間學校要交 registration fee, 所以想問問大家意見才決定,謝謝你

我上星期都send咗成績表同Ukiset report 俾Lancing, 佢哋覆我可以報名同去交registered fee 190鎊,兩日後覆我話冇位!基本上除咗填咗份form,咩都冇做過,就白白唔見咗2000蚊!😡

回覆:wongyeeki 的帖子

ukiset report 好似重要嗎?另交註冊費還要等,如今年冇位,等下年?

回覆 wongyeeki 的帖子

咁我仲未交,係咪巳經唔駛諗!

wongyeeki 發表於 16-10-5 15:30
我上星期都send咗成績表同Ukiset report 俾Lancing, 佢哋覆我可以報名同去交registered fee 190鎊,兩日後 ...

上年我一樣,叫我交左報名費,話暫時冇位,有就通知你,當然最後冇消息。即係話:你先付錢,後才跟你説有定冇,感覺掠水

Hi wongyeeki, 請問你through agent 定自己apply, 如agent請問你搵邊間,點解交完先話冇位 ?Thanks

Exactly 同bb815一樣情況,叫我交錢之後話冇位,不過放我入waiting list ,有位會考慮我😤

回覆 Cherrielo 的帖子

我跟agent 㗎!呢⋯⋯啱啱上過電視嗰間呀!不過唔關agent 事,係學校話我亞仔成績ok,叫我報名㗎!

回覆 bb815 的帖子

我都係咁,學校叫我報,我仲仆落去銀行俾$,點知收到$,兩日後話冇位!前後兩日咋!😡

wongyeeki 發表於 16-10-5 17:07
回覆 bb815 的帖子

我都係咁,學校叫我報,我仲仆落去銀行俾$,點知收到$,兩日後話冇位!前後兩日咋!& ...

感觉搶錢及不負责任,有乜理由前后兩天就变成冇位!这樣的学校不讀也罷!

醒目開學勳章

回覆:Lancing college

上年top school week, 我們沒有報這間學校, 但學校負責人有聽阿仔做music audition, 所以叫agent聯絡我話要見阿仔, 第二日因為另一間學校面試, 所以我們便順便見埋, 當時兩位負責人都叫阿仔報佢學校, 仲話有大額獎學金, 不過我們最後都無報

wongyeeki 發表於 16-10-5 17:04

我跟agent 㗎!呢⋯⋯啱啱上過電視嗰間呀!不過唔關agent 事,係學校話我亞仔成績o ...
吓,我係through呢間喎! 又係話學校叫我交 registration fee,  咁即係。。。。唔駛理啦!

DKmum 發表於 16-10-5 17:52
感觉搶錢及不負责任,有乜理由前后兩天就变成冇位!这樣的学校不讀也罷!
...
我都覺不負責任。我都係幾日前叫我交的。但我想在網上問問大家意見先決定結果。。。

3b 發表於 16-10-5 18:05
上年top school week, 我們沒有報這間學校, 但學校負責人有聽阿仔做music audition, 所以叫agent聯絡我話 ...

甘主動,這學校等錢洗?
是否有得in都可交表。小女in 了4間,都可交表。

醒目開學勳章

引用:Quote:3b+發表於+16-10-5+18:05+ 上年top+s

原帖由 kls12 於 16-10-05 發表
甘主動,這學校等錢洗?
是否有得in都可交表。小女in 了4間,都可交表。
...
哈哈, 係咪等錢洗就真係學校才知啦!我們報的都是心水學校, 所以不介意比registration fee. 另外有一間面試之後, 有offer獎學金,但我們感覺麻麻(老師好harsh), 我們最終無報名,早幾個月這間學校發電郵給我問放棄申請原因。

選學校真的要好用心選擇。除了網上資料外,最好問問用家意見。1間 registration fee 都佰幾磅,如有些學校只向錢看,係咪都叫你交form,每間都比,真的好重負擔。

3b, 你是過來人,請問對選校有咩心得 ? 我仔準備明年2017 Y9, agent 間間都叫你試下,越睇越多心,真的無從手。

😁唔知我哋有冇撞到過呢?
我個agent 哥哥好好㗎,十分負責同專業,佢見咗我D仔女幾次,真係了解咗佢哋性格、缺點、喜好,配合埋D成績先推介學校俾我哋,佢放假、放咗工都會幫手收發email ,揾佢都即刻覆👍🏼

我報咁多間學校之中,都係得Lancing 係咁,有D仲係舊年開始報名,學校都會一直跟進,叫我哋要再點做,再考好D咩⋯⋯

你再問下agent ,睇下你報嗰個年級有冇位?可能我個仔唔得啫!😂
‹ 上一主題|下一主題