用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院是否band 1 中學?
樓主: 綠絲帶
go

港大同學會書院是否band 1 中學?   [複製鏈接]

happy105 發表於 16-10-15 21:35
請問外來生大約每年收幾多呢?
女仔唔知, 但男仔今日比賽完 D2 尾 2,下年再努力吧 ^_^

咁明年變咗男仔D3,女仔D2...

王家爸爸 發表於 16-9-30 10:03
我估好多港島人都好似我當年咁,喺港同、SPC、港華、聖若瑟、英皇之間猶疑,唔知揀一鳥在手既港同、SPC好, ...
王家爸爸

請問如果現在以成績排次序 - 港同、SPC、港華、聖若瑟、英皇 - 你會點排這 5 間中學 ??

多謝賜教 !!!

IYY 發表於 17-2-7 00:53
王家爸爸

請問如果現在以成績排次序 - 港同、SPC、港華、聖若瑟、英皇 - 你會點排這 5 間中學 ??
聖若瑟>英皇>(SPC、港同、港華)。聖若瑟、英皇透明度比較高,所以邊間成績好啲,好容易睇到。但係SPC、港同、港華,明度比較低,所以好難估到邊間成績好啲。

回覆 王家爸爸 的帖子

想請教下,港同 DSE 成績透明度高,2016年不少科目5級的百分比與 SJ 差不多,亦被部份家長捧到上天。王家爸爸把港同排在 SJ 和 KC 之後,係咪有參考過去幾年成績?還是我理錯了問題?
謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-2-7 09:08
聖若瑟>英皇>(SPC、港同、港華)。聖若瑟、英皇透明度比較高,所以邊間成績好啲,好容易睇到。但係SPC、 ...

港同成績可以唔夠人地砌,但透明度無得輸wor

manmonster 發表於 17-2-7 09:22
回覆 王家爸爸 的帖子

想請教下,港同 DSE 成績透明度高,2016年不少科目5級的百分比與 SJ 差不多,亦被部 ...
首先學校要「爆冷」 出到狀元,一啲都唔容易,港同仲要「爆冷」兩個,被部份家長捧到上天亦無可口非。但係首先需要考慮,自己小朋友係唔係狀元才料,如果係當然係好事;如果唔係,有可能只代表學校將資源集中咗係部分學生度。

同SJC、KC比較,港同DSE成績透明度唔太高,校網亦無提,我唔知道你話「2016年不少科目5級的百分比與 SJ 差不多」既資料係邊度來,我前年去,佢哋都唔係好高調提成績,我想影都影唔徹。

基於錦衣夜行理論,我假設只係一般。

Charlotte_mom 發表於 17-2-7 09:35
港同成績可以唔夠人地砌,但透明度無得輸wor

請問邊度搵到? 上次有朋友問我,我都揾唔到俾佢。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-2-7 09:46

你唔好嚇我,呢個帖點會無bookmark

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D4

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735

王家爸爸    發表於 17-2-7 10:06

王家爸爸 發表於 17-2-7 09:46
2016 DSE

2016 JUPAS offer

其實佢由第一年有DSE 開始, 已經係最快出成績果幾間學校, 由頭幾年成績普普通通, 到依兩年叫做好些, 無論好同唔好, 都寫得好清楚, 個人覺得實而不華.

王家爸爸    發表於 17-2-7 10:05

Charlotte_mom 發表於 17-2-7 10:01
你唔好嚇我,呢個帖點會無bookmark
終於搵到啦,原來今年DSE成績咁好,其實已經係B1上游水平:

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/HKUGA%20College%20HKDSE%202016.pdf

王家爸爸 發表於 17-2-7 09:44
首先學校要「爆冷」 出到狀元,一啲都唔容易,港同仲要「爆冷」兩個,被部份家長捧到上天亦無可口非。:good ...

王家爸爸,單睇成績既話,港同好啲定SSC好啲呢?

回覆 王家爸爸 的帖子

煩請與 SJ 2016 DSE 5級百分比相較一下,我印象中不少科目港同都不下於 SJ。
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/HKUGA%20College%20HKDSE%202016.pdf

或許我理有錯吧。請指教。謝謝。

王家爸爸    發表於 17-2-7 10:15

我估好多港島人都好似我當年咁,喺港同、SPC、港華、聖若瑟、英皇之間猶疑,唔知揀一鳥在手既港同、SPC好, ...

好想知最後點揀!!

王家爸爸  我哋最終港同收咗,無註冊(怕隧道塞車);自行跨區報聖若瑟、英皇(兩間都係一程28號小巴可以到)。   發表於 17-2-7 10:32

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-2-7 09:44
首先學校要「爆冷」 出到狀元,一啲都唔容易,港同仲要「爆冷」兩個,被部份家長捧到上天亦無可口非。:good ...
sjc都算係,但kc都算透明度高?
印象中港同每年都係第1批學校公佈DSE成績,而且仲好詳盡下。

竟然無 QC 份?

醒目開學勳章 王國長老

littlecath 發表於 17-2-7 10:12
王家爸爸,單睇成績既話,港同好啲定SSC好啲呢?

SSC就真係透明度超低了
你睇返129條link,有就有,無都唔駛問。咁多家長一齊(emoji)實,一公佈就擺晒上去。比較得好直接(除左海外升學無得比)

2jkidsfather 發表於 17-2-7 11:14
竟然無 QC 份?

我哋啲灣仔人,大抽獎當然係QC先,因為位多,機會大。  

但我一直都同小朋友講,揀適合既學校比揀頂尖學校更好,所以喺自行階段,無諗QC。

artroboy    發表於 17-2-7 12:44

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-2-7 10:11
終於搵到啦,原來今年DSE成績咁好,其實已經係B1上游水平:

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/ ...

見數據王未到,等我獻吓醜
睇落HKUGAC大部份成績都好過SJC喎,M1、M2仲大幅度拋離。

SJCHKUGACSJCHKUGAC
5 or above5 or above5* or above5* or above
English  Language52.1 57.9  24.3 29.3  
Chinese  Language19.4 20.7  8.3 10.7  
Mathematics  Compulsory Part44.4 47.1  25.7 24.3  
Liberal  Studies25.7 34.3  14.6 16.4  
Average35.4 40.0  18.2 20.2
BAFS  (Accounting)33.3 46.2  11.1 15.4  
Biology37.5 52.8  23.2 38.9  
Chemistry48.1 45.8  20.3 22.0
Chinese  History26.7 14.3  13.3 0.0
Economics37.9 37.5  10.3 21.3  
Geography14.3 29.4  14.3 17.6  
ICT18.8 28.6  12.5 14.3  
M137.0 76.9  18.5 30.8  
M224.0 80.0 4.0 40.0
Physics54.7 54.3  30.2 21.7  
Average33.2 46.6 15.8 22.2

bobbob 發表於 17-2-7 11:26
見數據王未到,等我獻吓醜
睇落HKUGAC大部份成績都好過SJC喎,M1、M2仲大幅度拋離。
SJC舊年係歷來最差既一年,港同舊年係歷來最好既一年。其實未必可以淨睇一年,我會睇三年平均。
‹ 上一主題|下一主題