用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 畢業生,無人入名私小,千萬不要中伏
go

畢業生,無人入名私小,千萬不要中伏

2016畢業生無一個入到男拔,女拔,德望,陳守仁,等一級名校。
大家今年報名的請三思。
這間學校為了賺錢,輸了到學術成績。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆樓主:

想信一家會有很多 dead heart 家長(定一些金巴倫 打手)會留言罵小女,說甚麼又唱衰佢地,以補佢地心靈中的“名牌”金巴倫。事實 勝於雄辯。

回覆樓主:

每年這個時候必出post, 勸戒你們不好再讓小朋友入這裡讀書

回覆樓主:

就算讀緊嘅都可以考慮一下k2 k3搵機會轉校,轉一學卷,但係可以留多少少錢請人上門補習中文,數學,英文。咁 成效好好㗎我仔當年,音小,聖若瑟小學陳守仁,英華都收佢。 而家佢讀緊九龍塘一級名校

我懷疑是York派出來打手

回覆 carmen6282001 的帖子

我覺得學校要更加留意收學生時的家長質素

回覆:畢業生,無人入名私小,千萬不要中伏

我可以極度肯定話你知,今屆畢業生有幾位入左陳守仁,依家小一讀緊。德望都有同學有offer,但最終有其他更好選擇。
如果你是真正用家,學校已貼出今屆畢業生的offer 名單。單靠名單上的資料已經可以證明你的言論是錯誤的!

回覆:everytouch 的帖子

好煩呀你,睇左你posts 幾年,究竟你畢業未。係人都識你。
好心你改名先再罵啦

回覆 jchan610 的帖子

都話可能係打手。有冇可能出過post說金巴倫問題,有問必答。就算係校長,都唔會咁講

everytouch 發表於 16-9-29 00:03
2016畢業生無一個入到男拔,女拔,德望,陳守仁,等一級名校。
大家今年報名的請三思。
這間學校為了賺錢, ...

我公道啲回應,上年金巴倫的確有幾個畢業生入到陳守仁, 英華, 培正及德望,  而拔萃的確沒有。
每個人都有自由去表達自己的意見,但如果過分偏激及時常發表失實的言論,我個人的而且確會質疑此人是否夠中肯及有任何居心?!
樓主,司馬昭之心,路人皆見,你還收手,好好檢討一下自己吧!

回覆樓主:

聽上年家長講,校長只幫成日參加活動,又有時間同佢地social既家長寫信,無時間social及不常參加活動家長,平時唔多出聲既,都唔幫寫推薦信,有無人可以代校澄清?

回覆 sweetsugarapple 的帖子

点解要由家長澄清?有疑問,直接問校長。不用聽人講,要证實,實証

金巴倫真的那麼差嗎?YORK又有什麼好的地方呢?我BB2間都有offer.

我是用家,金巴倫語境不錯,普通話及中文較york強,咪聽d打手講

everytouch 發表於 16-9-29 00:08
想信一家會有很多 dead heart 家長(定一些金巴倫 打手)會留言罵小女,說甚麼又唱衰佢地,以補佢地心靈中的 ...

其實家長既身教,言教,行為同心地好緊要。

只係睇你所做既野,講既野,已經知你係咩人。

其心不正,不能容納他人客觀言論,沒有社會共融既心,自大自我自以爲是,入到所謂一級名校又有何用?

其實入唔入到所謂一線名校,除左睇學校之外本身自己小朋友表現都係決定因素。與其出多個post抺黑學校,倒不如好好裝備小朋友去迎接日後挑戰?

就用家角度而言,我不見得學校有咁差,畢業同學都有理想直資或私校取錄。想請教樓主認為學校要有幾多學生考入如St. Paul Co Ed, DGJS, DBS⋯等學校先「值得」入讀呢?