用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享我的小一決定
go

分享我的小一決定 [複製鏈接]

同屋企人商量過,自行階段決定揀選一間就近屋企附近的,並非熱門學校⋯。熱門的都離我家車程 30min... (連等車)  屋企附近那間,大概知道不太差,但肯定不是很好有人爭那種! 我也不太知道這是否正確的選擇⋯

2    0    1    0

我2年前都係好似你咁 5/5 波 最後決定入咗附近的小學 徒步10分鐘。後來先知道係好事,小朋友返學好開心 建立到自信 因為唔係十分谷 同學仔又好相處。最緊要係學校Weekend or week daynite 搞的活動又方便參加,小朋友唔舒服 可以好快接佢返屋企休息,始終小一,有好多嘢要適應

Chirley    發表於 16-9-27 14:11
hppa    發表於 16-9-27 01:38

sansquare 發表於 16-9-27 00:26
我2年前都係好似你咁 5/5 波 最後決定入咗附近的小學 徒步10分鐘。後來先知道係好事,小朋友返學好開心 建 ...

離校近一定係好事,但係咪蓋過哂所有野好難講。。。

教局立場,每間津官校係一樣,因為資助一樣。在呢個前題下,揀最近既合理。

但如果想揀,在香港地,揀讀邊間,跟住邊度同樣有難度。

所以點解咁多人跨區。

近學校係一定好,但我會以過往升中紀錄作為指標,近遠對我來說不重要,香港坐車好方便

mayyylai  agreed  發表於 16-9-27 10:34
snoopyman20  認同認同  發表於 16-9-27 10:10

回覆:分享我的小一決定

支持你,小朋友夠瞓好緊要,學校近可以瞓晏d, 自然上堂都醒神d! 決定咗報就唔好太擔心,祝你好運中獎!

車程連等車30mins其实都可以接受

我考慮校風,其次升中同遠近。

Yanamami 發表於 16-9-27 08:17
車程連等車30mins其实都可以接受

計唔計行去pickup point?

kaatt 發表於 16-9-27 08:29
我考慮校風,其次升中同遠近。
我都有同感,遠近不是我選校的首選條件,慶幸上年做了明智決定

retriever 發表於 16-9-27 08:44
計唔計行去pickup point?
要考慮果间小学升中校網……

同意樓主。每個人都有自己一諗法或養兒理念,唔需要跟風。

angel-papa 發表於 16-9-26 23:44
同屋企人商量過,自行階段決定揀選一間就近屋企附近的,並非熱門學校⋯。熱門的都離我家車程 30min... (連 ...
樓主做法值得支持

angel-papa 發表於 16-9-26 23:44
同屋企人商量過,自行階段決定揀選一間就近屋企附近的,並非熱門學校⋯。熱門的都離我家車程 30min... (連 ...
支持樓主. 我都好認同小學小朋友不要選擇太遠路程來上學.

引用:同屋企人商量過,自行階段決定揀選一間就近

原帖由 angel-papa 於 16-09-26 發表
熱門的離我家車程 30min----》純睇車程唔算遠,但比起腳程就返到學,比較下,的確行路就回到校係非常理想,間學校係點,相信你了解過&ok先會比個小朋友讀,咁就不用理會人地點睇。

不要盲目或過份放大上學路程/時間既重要性
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-27 12:25
不要盲目或過份放大上學路程/時間既重要性
好多家長支持唔揀太遠路程既学校……啱既~不过问題係,我唔觉得連等車車程30mins係太遠。

平日天氣好,去遠D都唔緊要,但想想,初小學生,如果打風落雨,要乘車返學,又要預早出門。 到時小朋友辛苦,媽媽又擔心。
媽媽,你懂得選擇的。

回覆 sansquare 的帖子

樓主, 我同你的決定都係一樣! 選擇左一間近自己的學校, 希望小朋友會讀得開心啦!

sansquare  其實我唔係樓主  發表於 16-9-27 20:28

我小朋友現在讀小一,去年報學校時,只要有校車到,距離不是太重要考慮因素。坦白說,最重要是校風和升中成績。

我住長沙灣,小朋友要跨區去大角咀。學校要校車7點半返到,小朋友要6點8上校車。聽起來確實是辛苦,但我們要小朋友9點前睡,開學至今又無唔夠睡的問題。

回覆 tkinwong 的帖子

甘你小朋友要幾點起身?
起身食咩早餐?甘早食早餐有無胃口

‹ 上一主題|下一主題