用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小兒自閉應否填寫在小一申請表?
go

小兒自閉應否填寫在小一申請表? [複製鏈接]

求意見
   2    0    0    0

Cherryt91 發表於 16-9-25 22:10
求意見

我會填

我都會填, 因為學校遲早都知, 早d 知道學校接納唔到的, 可以早d 找其他關愛學校

回覆:小兒自閉應否填寫在小一申請表?

睇自閉的程度, 識人因為係輕微自閉, 冇填, 因唔想學校太早有偏見, 影響分班(有些學校會安排Sen 學生集中在一班), 所以考完分班試及偏了班後再交證明, 之後一樣安排到在校上言語治療

填左

Cherryt91 發表於 16-9-25 22:10
求意見

我唔會填,到派左學校先通知學校

如註冊後才補交特殊教育要求,會不會延遲了特殊教育的支援?

引用:如註冊後才補交特殊教育要求,會不會延遲了

原帖由 ccyu 於 16-09-27 發表
如註冊後才補交特殊教育要求,會不會延遲了特殊教育的支援?
之前BK有人講過,可以收咗才報,亦無問題!

聽講座話,填表填埋,就佢地預budget時會預計到。一開學就有服務。如果唔填,預數時少左1個,咁原本1萬1個學生,教局只批1萬,但原來學校有3個,即係1萬蚊資源分俾3個人。咁變相少左。同埋好多前人經驗係之後先同學校講,學校下學期先會俾服務同調識小朋友囉

填咗教局會撥多D資源俾小朋友的學校

我去過講座, 講師話如果有填的話教育局會早d 知道此小朋友需要特殊服務, 會通知CAC 做評估

回覆 KCHK 的帖子

我在評估時填左通知教育局知。小一選校時冇填sen學校是不知道的等收左後教育局先會通知學校。今個月學校就開始提供服務了

咁你個間學校好快喎!因為我問過好多之前的SEN 家長, 佢地都要最快下學期先有服務

回覆樓主:

填,同埋收咗小朋友,註冊之時,要交評估報告,咁開學就有服務(學校可以早早同教處申請額外既錢);暑假老師開會,編班都有預算。
當年阿仔小一第一日開學禮,社工,級主任,班主任已經主動黎"尋仔"。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

KCHK 發表於 16-9-28 13:57
咁你個間學校好快喎!因為我問過好多之前的SEN 家長, 佢地都要最快下學期先有服務
...
因為在CAC評估時答應要教育局將D資料交卑學校,這樣學校一收左學生就會知道有特殊需要所以會快D

chowqv 發表於 16-9-28 18:47
填,同埋收咗小朋友,註冊之時,要交評估報告,咁開學就有服務(學校可以早早同教處申請額外既錢);暑假老 ...
你間學校不錯。我是自己主動去搵學校社工

Sauyibo 發表於 16-9-29 09:27
你間學校不錯。我是自己主動去搵學校社工

唔係既,因為開學前,佢地拎咗我份正本報告,所以我有打去搵社工,順便吹咗一陣水。同埋我講明:無勉強,如果彼此發覺唔適合,我一定轉校。因為好多家長,非常賴皮,自己既仔女,成日出事,就死都唔肯轉去特殊學校,多少有累人累己,令其他sen小朋友俾人歧視。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-29 17:11
唔係既,因為開學前,佢地拎咗我份正本報告,所以我有打去搵社工,順便吹咗一陣水。同埋我講明:無勉強, ...
希望我仔學校唔會發生咁的情況。其實我覺得我仔開學至今都適應的幾好。聽佢自己講老師最錫佢,中、數、常是全班最叻𠴱個。佢在CAC評估是A仔。讀k3時校長同我講佢唔似A仔,其實父母是最了解自己的仔女的。我自己覺得佢有D野似A仔但並不明显。
‹ 上一主題|下一主題