用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿女九龍城區成績band1中,如自行選“沙田崇真”機會大 ...
go

阿女九龍城區成績band1中,如自行選“沙田崇真”機會大嗎? [複製鏈接]

阿女九龍城區成績band1中,如自行選“沙田崇真”機會大嗎?
   5    0    0    0

引用:阿女九龍城區成績band1中,如自行選“沙田

原帖由 GGfiona 於 16-09-24 發表
阿女九龍城區成績band1中,如自行選“沙田崇真”機會大嗎?
自行機會微。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+GGfiona+於+16-09-24+發表阿

原帖由 gracelam 於 16-09-24 發表
自行機會微。
why?

請教如果自行選兩間學校,要點選比較好?

我比鐘意下例幾間學校:

1.伊中(聽上界前輩講要級前十才有機會面試,我女十幾,應該
冇機會)
2.黄笏南  3.銀禧   4.迦密    5.華英    6.瑪利諾  7.旅港 8.沙田崇真(因為好近屋企,所以好鐘情)
希望大家可以幫幫忙,多謝!

沙崇自己本身係band 1 a-b成績咁上下。

自行一定扯到盡,盡量收band1a。

沙田top band 1生最hit都係曾記/呂中/沙崇呢幾間。

沙崇仲要交通超方便。

所以band1中報自行可能蝕底些。

其實都好睇係邊間小學,如果係九宣、九龍塘考十幾,我覺得值得一試

而且,你話沙崇近你屋企,即你應該屬沙田校網,咁你會唔會轉校網,大抽獎抽沙崇?

引用:+本帖最後由+GGfiona+於+16-9-25+07:33+編

原帖由 GGfiona 於 16-09-25 發表

如果band 1中2,3,7就有機會。 如果心儀沙祟,不如轉地址博大抽獎。  自行沙崇機會好微,除非小學係一線名小。 原因樓上已解釋了!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lopoto 發表於 16-9-25 11:17
其實都好睇係邊間小學,如果係九宣、九龍塘考十幾,我覺得值得一試

而且,你話沙崇近你屋企,即你應該屬沙 ...

九宣/KTS考十幾,就唔係band1中

bettyay  估計他們考幾多才是band one 中?  發表於 16-9-29 08:56
王家爸爸    發表於 16-9-26 13:55
little_yolky    發表於 16-9-26 09:08

阿女讀九龍塘官小,雖然鐘情沙崇,但又未諗過轉校網,我擔心沙田區競爭更大。

多謝樓上各位意見。

GGfiona 發表於 16-9-25 15:19
阿女讀九龍塘官小,雖然鐘情沙崇,但又未諗過轉校網,我擔心沙田區競爭更大。

多謝樓上各位意見。 ...

俾你作為參考︰

我小朋友都係九官畢業,不過都幾年前

阿仔考級20-30,自行入左黃笏南,阿仔無音樂、無田徑(呢兩樣係黃笏南最注重的活動),但就自行入左

佢同學考頭10名,自行九華+伊官,但就只係派位派到第3志願的丘佐榮,結果去叩門,俾佢叩得返伊官

阿女個屆考頭5的同學自行入左庇理羅士

自行搏定唔搏,真係好睇自己

你女女考10幾,轉沙田網都應該KEEP到係BAND 1,
除左沙崇外,就睇你鍾意九龍城的迦密、華英、開平、黃笏南多D,定係沙田的沙官、蘇浙、培英、林裘謀多D

其實住沙田,出九龍讀全港名校如Maryknoll, HY 之類就話值啫。

如果讀地區band1如黃芴南,丘中之類,唔覺有乜extra benefit, 何不留在沙田網?

siden 發表於 16-9-25 22:02
其實住沙田,出九龍讀全港名校如Maryknoll, HY 之類就話值啫。

如果讀地區band1如黃芴南,丘中之類,唔覺 ...
因為沙田競爭都好激烈, 而相對入到好學校既可能性, 九龍城比沙田高。丘中DSE成績都相當好。樓主小朋友係B1B, 所以留响九龍城網會好D。

GGfiona 發表於 16-9-25 07:16

我比鐘意下例幾間學校:
九龍城網嚟計, B1B 4-6都好渺茫。跨網1、8機會又唔大, 咁如果你揀2, 3, 7, 入咗會唔會失望先? 始終你大抽獎係有機會入到4-6的。

引用:阿女九龍城區成績band1中,如自行選“沙田

原帖由 GGfiona 於 16-09-24 發表
機會大不大真係好難答,但機會總是有的!亞女剛升中一,她也是B1B(純估計、無從證實),小學屬深水埗區,家住沙田,上年我們一樣患得患失,聽完講座,我們一家都十分喜歡沙崇,沙田最top的是曾𦘦添、呂明才,其他band 1b的中學各有捧場客,未必一窩蜂的選同一間中學,外區小學其實會有點優勢。

而且自行有兩間,若你喜歡沙崇,絶對值得一試,起碼成績上是門當戶對,其次我覺得面試表現很重要,其實間間band 1 都競爭激烈,成績就靠呈一、呈二,教統局的排名,建議你報一些直資作面試rehearsal, 到三月時面試自行的兩間,會有更流暢的表現

經驗分享…… 小女小學都係九龍城區學校,往年自行有揀沙崇,今年沙崇中一……

我覺得取錄與否,成績之外,平時課外活動同面試表現都有很大影響。

雖然開課只有一個月,個人感覺沙崇唔係一間只顧讀書的學校,亦同時好鼓勵同學們參與多項課外活動……

YmOra  認同  發表於 16-9-26 18:18

醒目開學勳章

回覆 GGfiona 的帖子

被你參考下,阿女小學係荃灣區二線小學,同學仔考全級1x,自行入左沙崇,今年已是中二生

GGfiona 發表於 16-9-24 21:19
我囡屆同學早兩年, 級20內, 自行入沙崇

非常感謝各位甘詳盡嘅分析和意見.

要填自行兩間學校真是絞盡腦汁,好頭痛。

GGfiona 發表於 16-9-24 21:19

B1b自行沙崇機會都大,尤其跨區生,好好準備面試.

我囡囡現在都係九龍城網小學,我都冧緊係吾係(emoji)番去沙田,買幣都吾知佢係band 幾
‹ 上一主題|下一主題