用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑問
樓主: IloveJJ
go

疑問

回覆 IloveJJ 的帖子

有同佢 講過升中。要考好呈分試,排名要在60以內才穩站band 1(我區band 1位足夠,所以靠抽獎亦可), 如果80,90名就好頭痕,邊緣位置,只有兩間band 2可選,到時會考直資。

我仔現在 想找間有乒乓球玩的band 1校

回覆:疑問

英文公開試相對於音樂體育藝術以至奧數證書嘅作用會小得多!

一般中學面試都唔會幫佢測試佢嘅音體藝水平,奧數亦難以測試,所以所持嘅證書就係唯一嘅參考,而且有水準嘅學生幾乎一定有證書,毋須作其他考慮。

而英文則不同,手持英文公開試成績嘅只屬少數,中學無從作相互比較,每間中學面試時則一定會考英文,有經驗嘅老師,足以評估學生嘅大約水平,更有效比較個别學生!

babywoman 發表於 16-9-24 10:31

有同佢 講過升中。要考好呈分試,排名要在60以內才穩站band 1(我區band 1位足夠,所 ...
講呈分、排名、banding.....就好似老公番到屋企成曰俾老婆問升職加薪既事禁無癮,倒不如洗横手,带佢親身去听升中講座、参观学校、研究中学个web, 令佢愛上间中学,有个目標俾佢努力進發更有效。

回覆 Yanamami 的帖子

有此計劃,今年小四就去。暫時鎖定幾間了

我其實冇一心大抽獎的。如果排名邊緣才去考及讀直資。但即駛排名前,估計也會去考,可以當面試 訓練,畢竟與考小不一樣。同區兩間男校都ok,程度是B1 b-c 。我不會谷佢 上B1 a 學校,一未必谷到,二,小學不想讀得太辛苦。

我不怕仔面試,我一直有訓練佢 的表達能力,英文oral 也由小二開始上,普通話亦說得可以,至少表達到。

引用:Quote:babywoman+發表於+16-9-24+10:31+ 回

原帖由 IloveJJ 於 16-09-24 發表
其實一心大抽獎,同要去考直資,個玩法真係好唔同。
我諗過,如果一心大抽獎(呢個係我一路既計劃),我哋只 ...
音樂,視藝真的玩死人,哥哥本來是B1,但音樂,視藝得個C,立即跌了2x名,變成邊緣人,唯有找一間不注重音樂,視藝的中學。

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-9-24+12:24+ 音

我就係驚咁樣,咁不注意音樂、視藝的,是直資嗎?
是津校,哥哥入讀後,很開心,因為不用強迫學樂器,繼續木桐笛,視藝做印畫T-shirt,容易過小學

TwinWong  选得其所  發表於 16-9-24 15:38
TwinWong    發表於 16-9-24 15:36

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-9-24+15:07+ 是

咁呢間中學是B1嗎?結果有無跌落B2?
因為哥哥幾presentable,面試有文有路,自行收左,全英,間學校主收B1尾B2頭學生。

回覆樓主:

英文公開試證書有沒有用,一如EK前輩所言,對神校作用不大,對一般津校自行可能有用。
至於沒有證書去面試,又有沒有方法了解到學生的語文水平呢?當然有。不少學校在面試時都會直接或間接問學生的閱讀習慣,語文老師一聽便知龍與鳳。這是很誠實的一件事,有讀過就有得分享,沒讀過就裝不出來。你一說自己讀過什麼,騙不了語文老師。
我聽過最經典答案是:"我喜歡看《龍虎門》。”老師忍著大笑問其原因,學生答:"我喜歡他們好勇鬥狠。”

一個問題可以看出學生的語文水平和品性。
>^^<

IloveJJ 發表於 16-9-24 18:14
啊!所以幾時都係夠膽講野著數啲!
當然~唔打得都睇得~

Yanamami 發表於 16-9-24 08:24
AL, 就只有—班40位,校長話俾中文好唔掂既优先選,中文ok既仍然鼓勵考DSE.
............