用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑問
go

疑問 [複製鏈接]

3    0    0    0

IloveJJ 發表於 16-9-23 14:15
我有一個疑問: 成日見好多人問考咩咩英文公開試對升中有無用?咁好多人都話無用,只需考好校內呈分試。
但校 ...
除非有其他特異功能, 唔係既話入心目中既學校呈分試占好大因數.  理得佢校內既水平係點, 總之考好佢就係.  自行2間比唔比你面試, 都係要睇成績, 校外既英文試唔代表成績.  你考理FCE, 校內成績唔得, 表都未必比你入.  搞珠更加唔使講, 有幾十張校外獎都冇關係.  前日先講, 有個轉校生日日針對老師D英文, 但佢CHEM交白卷

我有一個疑問: 成日見好多人問考咩咩英文公開試對升中有無用?咁好多人都話無用,只需考好校內呈分試。
但校 ...
自行階段:
雖然一般小學,校內既考卷深淺各異,但係呈分排名已經分出高低,所以中學主要參考教育局既排名。加上中學對區內小學既程度,其實亦心中有數。

有經驗既老師,面試時只需要同小朋友傾幾句、讀下文章(測試口語同閱讀理解能力),其實已經知道小朋友既實力。

傳統名校學生一般自信心高,因為佢哋一向都唔鍾意怕羞、內向、慢熱既小朋友,所以面試正好可以篩走呢啲人。

little_yolky  "佢哋一向都唔鍾意怕羞、內向、慢熱既小朋友"<===咁我阿女已死咗九成了   發表於 16-9-23 15:07

tintinlam 發表於 16-9-23 14:32
除非有其他特異功能, 唔係既話入心目中既學校呈分試占好大因數.  理得佢校內既水平係點, 總之考好佢就係.   ...
係阿!到咗大抽獎階段,公開試對升中更加無用,因為決定你係唔係B1生既只係呈分試。

回覆:IloveJJ 的帖子

用家長的角度可能分辨唔到,但在英文老師眼中應䏲到大約高低水平。

王家爸爸 發表於 16-9-23 14:34
自行階段:
雖然一般小學,校內既考卷深淺各異,但係呈分排名已經分出高低,所以中學主要參考教育局既排名 ...
自行階段....我估....EDB排名係唔會分英文科出黎

王家爸爸  EDB排名係整體能力  發表於 16-9-23 14:44

BBKDWLAM 發表於 16-9-23 14:37
用家長的角度可能分辨唔到,但在英文老師眼中應䏲到大約高低水平。
語言能力離唔開聽、讀、寫、講四樣野。同小朋友傾下,已經係聽、講測試;俾篇文你讀、問你問題,已經可以測試到閱讀理解,睇你點回答,已經知道你組織能力(寫作既主要部分)。唯一測試唔到既係願小朋友會唔會寫錯字、串錯字。

little_yolky  即細心既能力  發表於 16-9-23 15:08

回覆 王家爸爸 的帖子

我明....樓主係問點確認到英文水平嘛 ~~~

王家爸爸  傾下 + 閱讀理解   發表於 16-9-23 14:54

但校 ...
其實....我估....你要諗吓你想知 直資 或 官津 面試
可以係好唔同既形式面試.....

引用:我有一個疑問:+成日見好多人問考咩咩英文公

原帖由 IloveJJ 於 16-09-23 發表
但校 ...
自行階段中學根據全港排名來睇學生,中學老師對小朋友來自邊間小學已經心中有数,面試只係睇下小朋友態度,對話表現咁。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:疑問

回覆 gracelam 的帖子

曾經有個朋友同我講, 佢朋友係教中學英文, 佢話自行時, 學校其實睇教育局次第, 已經知道會收邊D學生, 面試, 只係睇下佢有冇咩唔妥, 口姪姪, 依D, 如冇特別野, 跟本面試唔會直接影響佢收唔收你

王家爸爸  我都聽過類似既講法  發表於 16-9-23 15:44

IloveJJ 發表於 16-9-23 15:12
咁即係話: 如果間學校睇重呈分成績次弟既話,咁只要考好呈分試,唔理你英文水平。如果間學校係著重面試,咁 ...

你又唔可以-刀切禁下定論法喎……楼上講过啦,睇全港排名,輔以面試嘛~而且我相信中学收完学生番黎,会-路track down佢到中六,会再review收呢间学校既学生水平。如果呢幾年收完A校学生番黎某某科好麻麻,往後就会打个折啦~(例子:以前DGS收唔少DPS学生,但而家為提高DSE中文成績,中小而英文好既学生就变得吃香)至於怕羞-向做咩蝕底啦,咪唔好揀d面試佔多%既津中囉。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-9-23+15:23+編

IloveJJ 發表於 16-9-23 15:12
咁即係話: 如果間學校睇重呈分成績次弟既話,咁只要考好呈分試,唔理你英文水平。如果間學校係著重面試,咁 ...

部份未必係睇排名嫁....我小朋友間小學要買保險既同學
佢地去考港島直資....都係靠面試取offer....英語要夠好
只有一位英文好但怕羞DD既學生....果間直資入唔到第2圈...但另一間收左
所以...都係睇面試+track record ~~~~~~~

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-09-23+發表本

原帖由 IloveJJ 於 16-09-23 發表
你講得啱既!我就希望我仔可以憑「中小入面中文、英文好」而突圍而出,知唔知有邊啲學校有 ...
雖然教育局名次第佔自行比重一個幾重的百分比,但亦有一項校外比賽考試,如你去考TOEFL junior,我估多少一定有啲幫助

like_travel  Totally not uesful   發表於 16-9-24 09:06
Yanamami  No la.  發表於 16-9-24 08:26
王家爸爸  對B1學校,TOEFL junior應該用處唔太大  發表於 16-9-23 17:24

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-23+發表你

原帖由 晴晴小B 於 16-09-23 發表
雖然教育局名次第佔自行比重一個幾重的百分比,但亦有一項校外比賽考試,如你去考TOEFL junior,我估多少一 ...
當大家成績差唔多(教育局次第),就要睇下手頭上D certi是否夠照,並不是多就有用,要認可。

Yanamami 發表於 16-9-23 15:22
你又唔可以-刀切禁下定論法喎……楼上講过啦,睇全港排名,輔以面試嘛~而且我相信中学收完学生番黎,会- ...

"為提高DSE中文成績,中小而英文好既学生就变得吃香" x 2

I had been thinking of it the same way too.
(an iGCSE option is to come available at DGS next year ....?)

schoolrun 發表於 16-9-24 08:00
"為提高DSE中文成績,中小而英文好既学生就变得吃香" x 2

I had been thinking of it the same way too.
AL, 就只有—班40位,校長話俾中文好唔掂既优先選,中文ok既仍然鼓勵考DSE.

初小時,我已有此疑問,所以,小一時,讓仔返咗三個月劍橋。如果佢 有興趣,會一直讀下去的,畢竟也需要浸。可惜他覺得悶,放棄了。上兩個月,親戚仍同我講(初小時已提我),要報考類似的證書課程,大家面試、成績差不多時,certificat 也 是一個指標……
但,我仔很有主見,冇興趣的事,逼不了他。唯有考好呈分試算了。

初小的英文,我亦覺得易,可能因津校的緣故。但剛小四,感覺開始來料。英文,數學都覺得深咗,中文可能一開始就覺深 ,習慣了。
‹ 上一主題|下一主題