用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有這樣的女校嗎?
樓主: lhyxxx
go

有這樣的女校嗎?

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-23+09:45+小女成

原帖由 王家爸爸 於 16-09-23 發表
如果真係諗住會去日本讀大學,可能北角既香港日本人學校中學部最適合。

...
喺香港既日本人學校全部只係去到初中,況且我唔識教。所以現時都係讀本地小學。

引用:有考慮去做半年/ㄧ年交流生可,好奇一問+,

原帖由 brother4 於 16-09-23 發表
有考慮去做半年/ㄧ年交流生可,好奇一問 ,日本大學有什麽好科目?
佢係混血兒,有日本國籍,所以唔使交流啦,直接考入大學就可以。學科到時佢大個女揀。

引用:Quote:原帖由+lhyxxx+於+16-09-23+發表小女

原帖由 Wonderlady 於 16-09-23 發表
好奇一問,你女兒而家有冇學日語呢?定中學才開始?而你女兒有興趣哪一門大學學科呢?

其實就算你target  ...
多謝你呀,你講𠴱三間我都有去簡介會,庇利羅士應該要耗費大量精力應付學業和DSE,所以不考慮了。佢K2起有去日文學校讀(唔係興趣班,係俾native speaker讀𠴱D)。英文向來有操,都有本地小學band1水平。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-23+15:04+係呀佢

原帖由 Yanamami 於 16-09-23 發表
哈……所以我地不宜估太多,assume错左(或先入為主)係妈咪问添
女校就上智油真近地铁
男女校就銘賢 ...
多謝你呀。我會研究銘賢qe. 上智油真我都去過簡介會,幾好。其實坑真都好好,不過個位實在難搞....

回覆:lhyxxx 的帖子

可考慮MCS, 亞囡同班都有日藉同學仔, 而且學校唔算吹谷, 校風自由活動多

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-09-23+發表

原帖由 lhyxxx 於 16-09-23 發表
多謝你呀,你講𠴱三間我都有去簡介會,庇利羅士應該要耗費大量精力應付學業和DSE,所以不考慮了。佢 ...
可否吿知你小朋友係邊度學日文?我有考慮俾女女去日本,但純興趣,我學開上個間時間好難夾。你可以pm 我嗎?

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-09-23+發表哈

多謝你呀。我會研究銘賢qe. 上智油真我都去過簡介會,幾好。其實坑真都好好,不過個位實在難搞....

...
其實坑真中學,地方唔算太遠,中學生應該可以handle

回覆:有這樣的女校嗎?

mcs 非華語學生可以唔駛上中史,中文可上Chinese as second language. 但一定要坐MTR 快極都要行20分鍾。

lhyxxx 發表於 16-9-23 15:30
多謝你呀,你講𠴱三間我都有去簡介會,庇利羅士應該要耗費大量精力應付學業和DSE,所以不考慮了。佢 ...

唔明點解唔選d band1A女中學,例如英華,BPS? 比個女打好d基礎唔好咩?用多d時間準備DSE=某程度上個底會扎實d...........而且一大班叻嘅女仔一齊,畢業後比例上比較多專業人仕,以後有聯絡不是好事嗎?唔太理解點解要困住佢選...............

CX111 發表於 16-9-23 16:00
可考慮MCS, 亞囡同班都有日藉同學仔, 而且學校唔算吹谷, 校風自由活動多

...

MCS離地鐵站超遠

lhyxxx 發表於 16-9-23 09:45
小女成績算優秀,估計自行申請大部分band1中學都有機會,但家庭原因打算中學畢業後送佢去日本讀大學,即不 ...

你女兒打算幾時去日本?讀完香港中學直升日本大學?

引用:Quote:原帖由+lhyxxx+於+16-09-23+發表多謝

原帖由 Wonderlady 於 16-09-23 發表
可否吿知你小朋友係邊度學日文?我有考慮俾女女去日本,但純興趣,我學開上個間時間好難夾。你可以pm 我嗎 ...
抱歉,佢讀緊既日文班其實係由日本駐港領事館資助,純粹為海外僑民而設,要有日本國籍才可以申請。而且教學、用書同日本小學一樣,亦有功課,程度要小朋友及家庭以日文作母語才可應付。本地小朋友其實報一般日文興趣班接觸下便可。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-23+15:30+ 多謝

原帖由 austism 於 16-09-23 發表
唔明點解唔選d band1A女中學,例如英華,BPS? 比個女打好d基礎唔好咩?用多d時間準備DSE=某程度上個底會扎 ...
因為終極目標係考入一間好既日本國立大學,所以唔能夠分配全部精力時間俾DSE。如果入B1A同學水平咁高,但自己又分兩條戰線,我怕兩邊都考得唔好墊底。B1B/C我囡應該輕鬆D,有大D信心可應付兩邊試。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-23+09:45+小女成

原帖由 mannewliv 於 16-09-23 發表
你女兒打算幾時去日本?讀完香港中學直升日本大學?
現時係咁計劃。

lhyxxx 發表於 16-9-23 23:57
現時係咁計劃。

即係你報dse又報日本大學試?日本大學試自修?

lhyxxx 發表於 16-9-23 09:45
小女成績算優秀,估計自行申請大部分band1中學都有機會,但家庭原因打算中學畢業後送佢去日本讀大學,即不 ...

鰂魚涌嘉諾撒書院, Band 1B~1C 女校,校風唔錯,鰂魚涌地鐵站 B出口,7分鐘行到學校

lhyxxx 發表於 16-9-23 23:56
因為終極目標係考入一間好既日本國立大學,所以唔能夠分配全部精力時間俾DSE。如果入B1A同學水平咁高,但自 ...
請恕我多事.   如果最終目標係日本國立大學, 呢個global 30 project可能會對你小朋友有用.  日本為咗國際化, 宜家有37間大學包括東京大學開辦英語授課課程, 海外學生可以喺本地考日本入學試, 除咗日文, 其他卷可以用英文應考.  以下係相關資料既link.

日本37大學增辦全英語課程
http://www.ohpama.com/50582/overseas/%E6%97%A5%E6%9C%AC37%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E5%A2%9E%E8%BE%A6%E5%85%A8%E8%8B%B1%E8%AA%9E%E8%AA%B2%E7%A8%8B/

About Global 30
http://www.uni.international.mext.go.jp/global30/

我認為留喺香港讀中學, 又要應付dse課程, 又要自修日本高中課程考大學入學試係好吃力既事, 兩地課程差異頗大, 識日文同考日文卷係兩回事(情況可能同我哋讀英文中學用中文卷考試咁未必發揮到應有既學力水平), 小心計劃為上.

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-09-23+發表

抱歉,佢讀緊既日文班其實係由日本駐港領事館資助,純粹為海外僑民而設,要有日本國籍才可以申請。而且教學 ...
明白,即係你小朋友小學已經兩邊讀,一邊local 香港小學,另一邊日文,她不會辛苦嗎?又中,普通話,英文,日文,仲有其他視藝,音樂,之類。又評估,又默書,又呈分試。

之前我有俾諗過俾阿女上日文幼稚園課程既興趣班,間中心好認真㗎,一星期兩堂,但心計計,對小朋友好似太辛苦了。你女女是如何駕馭呢?

睇落香港嘉諾撒中學似乎最合你要求。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-23+09:45+ 小女

原帖由 ysmhkg 於 16-09-24 發表
鰂魚涌嘉諾撒書院, Band 1B~1C 女校,校風唔錯,鰂魚涌地鐵站 B出口,7分鐘行到學校
...
呢間我有留意,如果入讀我囡應比較輕鬆。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-23+23:57+現時係

原帖由 mannewliv 於 16-09-24 發表
即係你報dse又報日本大學試?日本大學試自修?
現時係咁計劃,我太太向來幫佢補習。