用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有這樣的女校嗎?
go

有這樣的女校嗎?

小女成績算優秀,估計自行申請大部分band1中學都有機會,但家庭原因打算中學畢業後送佢去日本讀大學,即不會經JUPAS升本地大學。問題係日本唔承認DSE,所以想請教有邊幾間中學適合以下條件?
- 不考慮直資私立國際學校,只考慮官津
- B1B至B1C,B1A都可以但水平最多似上智、聖提就算。如果水平去到例如英華女校,會令佢投入好多要專心應付DSE,會影響佢同時應付日本大學入學試。
- 在地鐵站步行15分鐘內距離
- 在九龍、香港島
- 男女校冇所謂
其實我自己有shortlist 幾間研究中,不過怕有遺留所以請教各位。謝謝!

引用:小女成績算優秀,估計自行申請大部分band1

原帖由 lhyxxx 於 16-09-23 發表
小女成績算優秀,估計自行申請大部分band1中學都有機會,但家庭原因打算中學畢業後送佢去日本讀大學,即不 ...
MCS, SSGC, MSS ~~~

王家爸爸  MCS、MSS離地鐵站都幾遠下   發表於 16-9-23 10:02

回覆:有這樣的女校嗎?

有考慮去做半年/ㄧ年交流生可,好奇一問 ,日本大學有什麽好科目?

引用:Quote:原帖由+lhyxxx+於+16-09-23+發表小女

原帖由 mcl203 於 16-09-23 發表
MCS, SSGC, MSS ~~~
Sorry 我見識少唔係好了解D簡稱,其實中文名係邊間?
另我講錯,係女校首選、男女校次選。

TwinWong  聖瑪利  發表於 16-9-23 10:44

又似乎未符合你要求喎

在地鐵站步行15分鐘內距離

SSGC - St Stephen's Girls College
MCS - Maryknoll Convent School
MSS - Marymount Secondary School

全都係女校 ~~~

上智同真光女書院近地鉄

lhyxxx 發表於 16-9-23 10:26
Sorry 我見識少唔係好了解D簡稱,其實中文名係邊間?
另我講錯,係女校首選、男女校次選。

...

試下把簡稱改為細楷再夾在此Link之內,

"www.細楷.edu.hk",例如:

www.mcs.edu.hk

小女成績算優秀,估計自行申請大部分band1中學都有機會,但家庭原因打算中學畢業後送佢去日本讀大學,即不 ...
好奇一問,你女兒而家有冇學日語呢?定中學才開始?而你女兒有興趣哪一門大學學科呢?

其實就算你target 日本,考好DSE , 和英文科對她都冇壞處呢。庇理羅氏,香港嘉諾撒,或者藍田聖保祿,合你期望嗎?

lhyxxx 發表於 16-9-23 09:45
如果真係諗住會去日本讀大學,可能北角既香港日本人學校中學部最適合。

近地鐵站女校有- 油真/上智/聖母玫瑰

男女校有- 銘賢/QE/沙田祟真/善德/銘基/
迦密(開通左何文田站會好近)
全部係band 1a -c 中學,暫時諗到咁多

Yanamami  聖玫唔近mtr  發表於 16-9-23 12:22
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果想喺官塘附近讀,可能聖傑靈最適合,因為佢哋課外活動有日文學會。

lhyxxx 發表於 16-9-23 09:45
但係你女女係用外國人資格去考喎, 都要考日本大學入學試? 我記得當年我中學有位師妹, 考完香港既公開試, CU收咗, 然後日本既大學收咗佢, 佢即去的。考日本大學既入學試係咪同日本人一齊考? 好難同佢哋爭喎。

little_yolky 發表於 16-9-23 12:04
但係你女女係用外國人資格去考喎, 都要考日本大學入學試? 我記得當年我中學有位師妹, 考完香港既公開試, CU ...
人地講“家庭原因”你唔知內裏故事呢……或者人地爸爸係日本人?

Yanamami 發表於 16-9-23 12:25
人地講“家庭原因”你唔知內裏故事呢……或者人地爸爸係日本人?
爸爸係日本人........其實都可以用媽媽香港人身份, 用特區護照既外國人身份考...........日本好似係21歲, 先要申報選邊個國籍, 我係咪好衰。

little_yolky 發表於 16-9-23 12:29
爸爸係日本人........其實都可以用媽媽香港人身份, 用特區護照既外國人身份考...........日本好似係21歲,  ...
所以不必為楼主担心太多。就提供学校給她考慮好了,相信其他事她自会打算。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-9-23+12:29+

原帖由 Yanamami 於 16-09-23 發表
所以不必為楼主担心太多。就提供学校給她考慮好了,相信其他事她自会打算。 ...
係呀佢係混血兒,有日本國籍,媽咪係日本人。我係爸爸。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-23+09:45+小女成

原帖由 little_yolky 於 16-09-23 發表
但係你女女係用外國人資格去考喎, 都要考日本大學入學試? 我記得當年我中學有位師妹, 考完香港既公開試, CU ...
佢有雙重國籍,用邊個身分考都得。不過以當地人身分入國立/公立大學會平好多。

little_yolky  係喎,唔記得學費呢點添。  發表於 16-9-23 15:09

lhyxxx 發表於 16-9-23 15:04
係呀佢係混血兒,有日本國籍,媽咪係日本人。我係爸爸。
哈……所以我地不宜估太多,assume错左(或先入為主)係妈咪问添
女校就上智油真近地铁
男女校就銘賢(1B), 伊利沙伯

引用:如果想喺官塘附近讀,可能聖傑靈最適合,因

原帖由 王家爸爸 於 16-09-23 發表
如果想喺官塘附近讀,可能聖傑靈最適合,因為佢哋課外活動有日文學會。
聖傑靈都好,不過要轉車上山比較麻煩。日文學會就唔使,因為佢已經好流利。讀寫與日本同齡小孩無大分別。

引用:Quote:原帖由+lhyxxx+於+16-09-23+發表小女

原帖由 gracelam 於 16-09-23 發表
近地鐵站女校有- 油真/上智/聖母玫瑰

男女校有- 銘賢/QE/沙田祟真/善德/銘基/
多謝你呀。我會研究男女校。三間女校我都去過簡介會,聖母玫瑰應該由九龍塘地鐵行好遠。雖然環境幾好。