用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2直資英中
樓主: sherylwong
go

band2直資英中 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 16-9-24 16:27
中華基金中學,係呀小西灣

中華基金係band2? 不是band1嗎?

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-9-24+16:27

原帖由 angelcheung 於 16-09-25 發表
中華基金係有收B2生, 甚或港島名校B3生 ~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-9-25 11:35
中華基金係有收B2生, 甚或港島名校B3生 ~~~

中華基金係一間英文中學。甘佢地收生是否會好著重英文呢方面

JM1115 發表於 16-9-23 13:23
可以考慮聖道迦納,早年風評麻麻。幾年前換了校長,進步中,現在多收了B2學生。
...
學校近兩年收生要求高咗, 非B2不收.

不過, 呢間直資主要學生都係屬於B3(至少中三同以上級別), 一年前公佈既DSE成績(可能係近年最好既一屆所以先肯公佈)亦只有B2尾/B3頭水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

angelcheung 發表於 16-9-25 08:41

Band 1, band 2唔係我講的啊
不過的確東區b1學位係過盛,如果肯定自己係b1生,除非特別對中基有情意結,否則絕大部分都會參加派位。

醒目開學勳章

引用:福建、香島(九龍塘)都可能有機會

原帖由 王家爸爸 於 16-09-22 發表
福建、香島(九龍塘)都可能有機會
香島九龍塘是band幾?我見佢考到大學百分比都唔太差

王家爸爸  大約B1尾-B2A之間既水平  發表於 16-9-26 09:48

Charlotte_mom 發表於 16-9-25 14:43
Band 1, band 2唔係我講的啊
不過的確東區b1學位係過盛,如果肯定自己係b1生,除非特別對中基有情 ...
好多人忘了經過三年升中人數人低迷之後, 今年6年級準備明年升中一人數開始止跌回升; 如果只盲目跟隨前一兩年情況來分析今年升中情況隨時陰溝裡翻船

王家爸爸  我都係咁睇,唔可以好似舊年、前年咁勇。  發表於 16-9-26 09:50

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-09-22+發表福

原帖由 ilovematthew 於 16-09-25 發表
香島九龍塘是band幾?我見佢考到大學百分比都唔太差
這間是派位直資,跟官津情序相似,大部分學位是留給叩門生,可以去簡介會聽取更多資料。

回覆 JM1115 的帖子

校風OK嗎? Thx!

王家爸爸  聖道迦南近年無嘜負面新聞   發表於 16-9-26 13:12

回覆:band2直資英中

今年升中人數雖然回升,但未致於升很多,所以我覺得可以照大抽獎,若派得不好才扣直資,只要一心一意,不要三心兩意,去番自己水平學校,一定派到!

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 16-9-26 11:28
今年升中人數雖然回升,但未致於升很多,所以我覺得可以照大抽獎,若派得不好才扣直資,只要一心一意,不要 ...
應該同大前年差唔多,用當年數據做參考,其實都可以好準確下。

PINK2007 發表於 16-9-26 11:28
今年升中人數雖然回升,但未致於升很多,所以我覺得可以照大抽獎,若派得不好才扣直資,只要一心一意,不要 ...

同2014差不多,但都比 2015,2016 為多

沙田培基書院應該是Band 1 尾- Band 2頭

回覆:王家爸爸 的帖子

聖瑪加利屬B2?難入嗎?佢有小學係咪得好少中學位比外來生

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!
‹ 上一主題|下一主題