用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點判斷鋼琴老師好唔好
樓主: frenchfries
go

點判斷鋼琴老師好唔好 [複製鏈接]

我覺得是否示範都會視乎學生的特性

我仔現任老師和之前的老師都唔會教之前示範,理由是我仔聽完老師彈就唔會看譜,憑記憶彈返首歌出來,這樣會學不到看譜

由一級歌開始,老師都係叫他自己在家試新歌,上堂彈給老師聽,
到他彈得甘上下,老師才示範,讓他知道首歌的感情處理

遇到有地方他自己做不到,老師只示範難的部分
他現在學五級,不知這種方法在高級是否仍然適合

馬媽媽 發表於 16-9-23 14:28
回覆 heebo 的帖子

想請問正在教八級鋼琴老師, 你們會否彈一次樂曲給學生聽, 然後才仔細教.

會。

其實去到高級程度,7,8級,甚至演奏級,我都會示範俾學生睇,唔會一次彈全首,學到邊彈到邊,亦都會叫佢哋上YouTube 睇,但一定會揀俾佢哋聽邊個record。

講真,教高級學生要教得好,唔係齋翕就得,聽錄音固然重要,可以聽完整首歌,但老師示範都不可缺少,如,每個聲步嘅音量控制,自由拍子的控制。演奏家的演奏固然動聽,但是否適合小孩又是另一回事,因應考試要求,及孩子能力作出適當調節是最重要。

講返為學生選考試歌,演奏級我會因應學生能力,性格,喜好而去選歌,考級試的歌我全部都會彈一次俾學生聽,亦都會講邊首易啲,邊首難啲,再俾佢哋揀自己鐘意嘅歌。

chinhing 發表於 16-9-25 12:03
其實去到高級程度,7,8級,甚至演奏級,我都會示範俾學生睇,唔會一次彈全首,學到邊彈到邊,亦都會叫佢哋 ...
Thank you for your sharing.

I agree with your para. 2. When I play Chopin's, I totally agree with your statement "每個聲步嘅音量控制,自由拍子的控制。演奏家的演奏固然動聽,但是否適合小孩又是另一回事,因應考試要求,及孩子能力作出適當調節是最重要". I find extremely difficult to follow only if I just listen to the CD. That is why I agree 老師示範都不可缺少.

‹ 上一主題|下一主題