用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Outstanding Students(OS Scheme)
樓主: jiang_rabbit
go

SPCC Outstanding Students(OS Scheme) [複製鏈接]

呢round就算不成功也會把result推落general admission 那round再計的。朋友個女1st round冇offer, 放左落general admission那round 後便有offer. 咩都試下冇蝕底的。有個同學仔,全級2 to 3x, general admission 後waiting,後來七月收到offer!報左先算,順其自然,加油!

有人又出來搗乱了
SPSS才是

引用:Quote:原帖由+jiang_rabbit+於+16-09-22+發

原帖由 晴晴小B 於 16-09-23 發表
如果我無記錯,應該係每間學校有一個全免及一個半免學費既校長推薦位。全香港有幾百間小學,但位得好少,所 ...
校長推薦位的小朋友,係咪一定有全免或半免學費?even 家庭收入超出資助範圍呢?

另外係全免頭一年定六年都全免呢?

Wonderlady 發表於 16-9-24 22:27
校長推薦位的小朋友,係咪一定有全免或半免學費?even 家庭收入超出資助範圍呢?

另外係全免頭一年定六年 ...
你要分清獎学金同助学金呢~两回事。

刪除掉

http://www.spcc.edu.hk/english/admissions/f1_admissions
Click入去睇下好嗎?唔該

最後一次

已刪除掉

睇完,删除

睇完刪除掉

http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/fee

Link 在上,click入去詳細睇睇

jiang_rabbit 發表於 16-9-22 09:43
請問各位前辈,

小女有幸符合SPCC的OS Scheme(小五全级首名并操行A+)“學校提名奖學计划”。但除了成績 ...

只收16人。好多冠軍、狀元奬、特等奬、一等奬、金獎都無份。
你知道奥數初賽嘅一等獎/金奬有幾多人?
百幾個。
自己諗。

單睇牌面,機會好微,當然唔試就一定冇

vckchoy 發表於 16-9-26 03:52
百幾 ...
I. A. 學校提名(助學)計劃
學校提名(助學)計劃(下稱「助學計劃」),為品學兼優的學生提供
財政資助,確保具潛質的學生,不受經濟因素影響就學。本校每年撥出
一定學額取錄申請助學計劃的學生。
學生如透過助學計劃獲取錄,便可獲得全年全數學費減免,並可獲發助
學金資助教科書、午膳、校服的費用、以及津貼參加海外交流及課外活
動。
申請資格
 學生成績為全級首十名以內、操行達乙等或以上(根據小五學年成績,
並由校長提名確認)及
 符合本校全數學費減免資格*。

B. 學校提名(獎學)計劃
學術表現卓越的學生可申請學校提名(獎學)計劃(下稱「獎學計劃」)。
本校每年撥出一定學額取錄申請獎學計劃的學生。
學生如透過獎學計劃獲取錄,可獲學校提名計劃入學獎學金,金額為全
年學費的百分之十。
申請資格
學生成績為全級首名、操行達乙等或以上(根據小五學年成績,並由校長
提名確認)。每所學校只可提名一位同學。

引用:Quote:jiang_rabbit+發表於+16-9-22+09:43+

原帖由 vckchoy 於 16-09-26 發表
百幾 ...
我見我仔以前間小學舊年共有兩位師兄/姐參加以上計劃並成功獲得spcc學位,因為佢哋係比一般申請早面試,所以肯定係經學校推薦申請。

晴晴小B 發表於 16-9-26 07:06
我見我仔以前間小學舊年共有兩位師兄/姐參加以上計劃並成功獲得spcc學位,因為佢哋係比一般申請早面試,所 ...

听闻係首輪收左但無船offer既亦有~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-9-26+07:27+編

原帖由 Yanamami 於 16-09-26 發表
其實我主要係要帶出每校係可推薦兩個同學參加呢個計劃,因樓上vckchoy話每校得一個名額,其實應該係under呢兩個計劃,每校可以推薦共兩名學生

Yanamami  OS只有一個是真的。可能另一個是sports talent 入?  發表於 16-9-26 08:17

晴晴小B 發表於 16-9-26 07:50
其實我主要係要帶出每校係可推薦兩個同學參加呢個計劃,因樓上vckchoy話每校得一個名額,其實應該係under呢 ...
網頁寫明“Each school may nominate ONLY ONE applicant.", 或者你校另一位是Young Talent 入?

回覆:晴晴小B 的帖子

那兩位同學都是讀書人,不是運動人。而且spcc對運動人無咩興趣卦

Yanamami  音樂?  發表於 16-9-26 08:21

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-26+07:50+其實

原帖由 Yanamami 於 16-09-26 發表
網頁寫明“Each school may nominate ONLY ONE applicant.", 或者你校另一位是Young Talent 入? ...
其實A部同B部係咪分開睇?因果句話每間學校只可提名一人,係出現係B部申請條件內

‹ 上一主題|下一主題