用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教撞正SPCC interview ,點算好?
go

高主教撞正SPCC interview ,點算好? [複製鏈接]

男仔,怕羞又內向,一間九點,另一間十點,二選一下,點好呢
請指教!

1    0    0    0

回覆樓主:

高主教面試重學術。小朋友一定要有反應同能回答。慢熱應該睇低一線。SPCC講真,一見佢面試只佔50分數,如果你真係無乜特別身份或關係或特異功能,滿分50分都無用。

hppa  SPCC講真,一見佢面試只佔30%分數 ???  發表於 16-9-22 10:55

回覆:Kidultdaddy 的帖子

I think your info is not accurate.  they will take 30% of the candidates without any relatioship with the school.  According to the school briefing, full scores of int are 50, 20 from first int, 30 from second in, the best 300 will offer a second int.

hppa   and AT LEAST 30%  發表於 16-9-22 10:56

回覆 dabi34 的帖子

my case is same as you…but i would choose spcc interview to try my best at least…

ahpooh712 發表於 16-9-21 23:14
I think your info is not accurate.  they will take 30% of the candidates without any relatioship wit ...

你啱,我記錯了。不過也只係50分滿分。

面見及甄選程序
1. 所有申請人均可獲第一輪面見機會,當中約300 位表現良好的申請人,可進入第二輪面見。
2. 面見將安排於9 月下旬至11 月期間進行,詳情另行通知。家長/ 監護人須於面見當日攜同有關證明文件之正本到校核實。
3. 甄選準則主要視乎申請人的面見表現,包括社交及溝通能力、品格及待人接物的態度等。評分機制如下:
面見 總分(50)
第一輪 20
第二輪 30

http://www.spcc.edu.hk/assets/i/ ... pp_201608_FINAL.pdf

Kidultdaddy 發表於 16-9-21 23:06
高主教面試重學術。小朋友一定要有反應同能回答。慢熱應該睇低一線。SPCC講真,一見佢面試只佔30%分數,如 ...
but, 唔係全部只有50%?

hppa  full score is 50 out of 50  發表於 16-9-22 10:57

引用:Quote:ahpooh712+發表於+16-9-21+23:14+ I+

原帖由 Kidultdaddy 於 16-09-21 發表
你啱,我記錯了。不過也只係50分滿分。
總分就是總分,而唔係50%

hppa    發表於 16-9-22 10:57

引用:Quote:原帖由+Kidultdaddy+於+16-09-21+發

原帖由 yubaba 於 16-09-22 發表
總分就是總分,而唔係50%
Yes, this is correct.

dabi34 發表於 16-9-21 23:00
請指教!

...

都係果句, 你諗著為物?

如果都係見識下, 當然係SPCC.

回覆:高主教撞正SPCC interview ,點算好?

是Spcc 先定高主教先?Spcc 要in 2個鐘,如Spcc先可in完再去高主教博下俾唔俾in,因為通常高主教interview當天,司徙拔道一帶也會塞車,都有人遲到的。

引用:男仔,怕羞又內向,一間九點,另一間十點,

原帖由 dabi34 於 16-09-21 發表
請指教!

...
除左學位數量,我會衡量囝囝能力表現,在那間學校的面試較容易突圍,較有把握出線。

引用:是Spcc+先定高主教先?Spcc+要in+2個鐘,如

原帖由 Dolphinmom 於 16-09-22 發表
是Spcc 先定高主教先?Spcc 要in 2個鐘,如Spcc先可in完再去高主教博下俾唔俾in,因為通常高主教interview ...
SPCC 先

ahpooh712 發表於 16-9-22 08:37
Yes, this is correct.

就當係我個人的主觀見解啦。係,滿分係50, 之前的30係我記錯。如果係其他學校,我唔會有這想法。但佢係好多名人都入讀的SPCC,我覺得滿分係100亦不為過。不竟,有太多因素你係估唔到嘅。

去試下無妨,但你問我係咪考到50分就有得入,我真係答唔到你。

Kidultdaddy 發表於 16-9-22 09:38
就當係我個人的主觀見解啦。係,滿分係50, 之前的30係我記錯。如果係其他學校,我唔會有這想法。但佢係好 ...

No matter 20/30/50, the chance of admission is scarce. Go to the interview only if you are full of confidence; otherwise choose a safer choice since the competition this year is very very fierce.

回覆:高主教撞正SPCC interview ,點算好?

高小收160人,有90個位留俾高幼,仲有舊生加siblings位。自己衡量下。

Kidultdaddy 發表於 16-9-22 09:38
就當係我個人的主觀見解啦。係,滿分係50, 之前的30係我記錯。如果係其他學校,我唔會有這想法。但佢係好 ...
學校低調又神秘, 亦唔想D 家長在社交網談論.

總分50又係幾奇怪, 難免令人估估下.

據講, 校長成日話佢地唔係貴族學校, 大家信唔信?

retriever 發表於 16-9-22 11:01
學校低調又神秘, 亦唔想D 家長在社交網談論.
信呀, 我真不明白常常標籤這間是貴族學校神校等,  真不知原因何在

Spcc唔喺個個都in 2個鐘,有啲人in 45 mins,有d in 1個鐘

LinusYip 發表於 16-9-22 11:31
Spcc唔喺個個都in 2個鐘,有啲人in 45 mins,有d in 1個鐘
大部份IN 1個鐘15分左右
‹ 上一主題|下一主題