用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國3電話卡Top-up問題
go

英國3電話卡Top-up問題

問請教各位,我1/9替囝囝在3UK出了張pay as you go, 因為原本想出月費咭,但當我提交debit card時3的職員話debit card所用的地址要在英國,而我開既英國戶口申請填的地址是香港(只是方便交學費),所以出吾到月費咭(月費平啲),最後職員建議我出pay as you go, 當時話我可以替囝囝網上用信用咭或debit card充值,剛剛諗住上3UK試下準備一下稍後1/10如何充值,點知原來無論用信用卡或debit card均需用UK地址申請的卡,請教各位是否真的要有UK地址申請的信用卡或debit card才可充值?我囝囝讀小學,星期六、日多數在學校或跟學校活動,加上他每次只能攞五磅零用錢,怎樣好?有任何建議嗎?謝謝,急(emoji)(emoji)

CreamyM 發表於 16-9-21 22:04
問請教各位,我1/9替囝囝在3UK出了張pay as you go, 因為原本想出月費咭,但當我提交debit card時3的職員話 ...

圖內House Name or Number及Postcode是必填啊~

CreamyM 發表於 16-9-21 22:04
問請教各位,我1/9替囝囝在3UK出了張pay as you go, 因為原本想出月費咭,但當我提交debit card時3的職員話 ...

我女join 3 monthly plan 用debit card 找數,地址就寫左呀女學校

DKmum 發表於 16-9-21 22:21
我女join 3 monthly plan 用debit card 找數,地址就寫左呀女學校

吓,當時職員要我debit card的地址是英國地址才可申請月費計劃,現在真的不知如何是好,謝謝你

jj_hk  Try type whatever UK address such as the school address with proper post code and i think this will    發表於 16-9-22 02:12

找數既銀行咭一定要英國地址開既戶口
我要在英國開左銀行戶口才開到月費電話咭

研究了很久,再想請教各位,現我朋友囡囡每月出去買增值卷時可替我買,如果我用25磅月費計劃,是否買一張25磅增值卷就可以?之後我就可以在香港上網替囝囝增值?另外增值卷有沒有限期?若沒有,我準備每次買兩張,不用每個月打擾人啊!謝謝

回覆樓主:

大家下次可以考慮用giffgaff card, 因為我個女(讀大學)用來top up 的信用卡是附屬卡,地址是香港。

CreamyM 發表於 16-9-22 07:53
研究了很久,再想請教各位,現我朋友囡囡每月出去買增值卷時可替我買,如果我用25磅月費計劃,是否買一張25 ...

其實可以買定每月上網增值。  可以買定兩個月,但要用手機影低,因為收據會退色。 上年個女買了我幫佢增, 目的望下d用量。 或他們去銀行 ETC 直接增值。

Rowena 發表於 16-9-22 08:23
大家下次可以考慮用giffgaff card, 因為我個女(讀大學)用來top up 的信用卡是附屬卡,地址是香港。
...

Rowena, 謝謝你,開學前,我曾在網站申請並寄了卡去apartment 給我,當我收到卡準備active張卡時又係要我用英國地址既卡,所以我才放棄,你意思是第一用增值卷active, 之後可以用香港地址的卡?
其實我和你們不同,我囝囝是小學生,星期六、日就算外出也是學校活動,加上他仍少,未知什麼增值卷,其實連我自己成人了,去到超市或士多查詢買電話咭,也不知怎樣買增值卷,所以最後我直接去3UK門市買
我真係希望我能盡快解決,現在一個月未夠就要打擾人家替我買增值卷,此終這也是一個長遠的問題啊

安安 發表於 16-9-22 09:01
其實可以買定每月上網增值。  可以買定兩個月,但要用手機影低,因為收據會退色。 上年個女買了我幫佢增, ...

謝謝安安,確實可以的,我只可用這方法增值,非常感謝您

CreamyM 發表於 16-9-22 07:53
研究了很久,再想請教各位,現我朋友囡囡每月出去買增值卷時可替我買,如果我用25磅月費計劃,是否買一張25 ...
提一提,top up咗25鎊之後,記住要揀返用邊個add on,如果唔係會遂mb data 計....

fr 發表於 16-9-22 10:18
提一提,top up咗25鎊之後,記住要揀返用邊個add on,如果唔係會遂mb data 計.... ...

啊!收到,多謝提醒,要今個weekend朋友囡囡買左增值卷才第一次試,相信你一定是經驗分享,謝謝你fr

CreamyM 發表於 16-9-22 09:21
Rowena, 謝謝你,開學前,我曾在網站申請並寄了卡去apartment 給我,當我收到卡準備active張卡時又係要我 ...

其實以前都遇過這問題,都是增值不到。但亞女在去英國前幾天試在香港activate這張咭, 再增值,又得咗,不知道是否用HSBC 咭的關係。如果有,可以再試。

1) ask" your guardian" to help to  buy top up  voucher and top up via internet. They can help you as you pay them guardian service fee.
                   or
2)you change another card: Giffgaff, then you can buy top up voucher at Taobao. Taobao suppliers  can send a new card from UK to your your daughter school address ( take only 2 days) and they can top up to you everytime. You can pm me if you need the link. I have bought top up voucher from Taobao  few times  ( you need to give them telephone no of your exsiting giffgaff card no  of UK then they can top up for you ) or you can buy new giffgaff card from them too. Because  Giffgaff does not accept payment from international credit card so I cannot top up too in HK

tongtong11 發表於 16-9-22 11:42
1) ask" your guardian" to help to  buy top up  voucher and top up via internet. They can help you as ...

Hi Tongtong11, thank you for your information. Could you pm the link to me? This method is good for me to top up my son's SIM card every time. Much appreciated.

CreamyM 發表於 16-9-22 09:21
Rowena, 謝謝你,開學前,我曾在網站申請並寄了卡去apartment 給我,當我收到卡準備active張卡時又係要我 ...

giffgaff 我試過用 HK credit card,係 billing address 度求其入個英國地址 (我入左學校地址),都一樣可以 topup 到。而且而家仲可以用 paypal 去 topup,呢個更加唔駛入英國地址。

mamamolly 發表於 16-9-22 13:17
giffgaff 我試過用 HK credit card,係 billing address 度求其入個英國地址 (我入左學校地址),都一樣可 ...

咁我寄去囝囝學校,叫他聖誕假帶回來試試先,真好,若然在香港可以替他top up到,日後就不用打擾朋友了,非常感謝您啊

回覆 CreamyM 的帖子

如果你想試Giffgaff的話,我可以免費寄張俾你試,只限香港。我前星期在英國order嚟玩吓。
我都是在香港攪掂唒,過到英國即用,每月用香港信用咭增值。我囝囝現左用緊都ok.
有興趣就PM我。

另有一個方法增值,可以EBAY買增值VOUCHER,但£15 VOUCHER買£17,£10 VOUCHER買£12 。

skIII 發表於 16-9-22 19:11
另有一個方法增值,可以EBAY買增值VOUCHER,但£15 VOUCHER買£17,£10 VOUCHER買£12 。 ...

這(emoji)真好,多謝各位替我解決我的頭痛問題啊!非常感謝各位