用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日阿仔見醫生話佢有自閉? 求言語治療師。 ...
go

今日阿仔見醫生話佢有自閉? 求言語治療師。 [複製鏈接]

阿仔仲有半個月3歲,講野都係識講d單音,之前去健康院檢查,要排期見醫生,今日老公帶佢去容鳳書見左醫生,話佢有自閉症譜系,想問下有冇媽媽有經驗,話我知呢個情況係點。
另外,請問有冇言語治療師介紹,同有冇媽媽有經驗可以分享下,唔該各位:sweating:
   1    0    0    0

回覆樓主:

醫生評估完,無幫你排期?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-21 19:06
醫生評估完,無幫你排期?

有排期,但唔知排幾耐,所以想自己搵間幫下阿b

vickiling 發表於 16-9-22 01:07
有排期,但唔知排幾耐,所以想自己搵間幫下阿b

排咗咩位?有無幫小朋友報幼稚園?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-22 01:14
排咗咩位?有無幫小朋友報幼稚園?

排S同E, 我個仔岩岩返緊幼稚園,諗住聽日同老師講返情況,同睇下有冇到校服務。

vickiling 發表於 16-9-22 01:52
排S同E, 我個仔岩岩返緊幼稚園,諗住聽日同老師講返情況,同睇下有冇到校服務。
...

排既位只能一個啵。排咗邊條隊,就係果條。

chowqv 發表於 16-9-22 08:35
排既位只能一個啵。排咗邊條隊,就係果條。

我地諗住比佢排E,唔想比佢返S既特殊學校。

樓主, 應該唔可以E 同S 一齊選擇的, 只有排S 位, 但未排到S 前, 有E 位比你做過渡期。如果現在讀緊的幼稚園能包容的就同社工講想轉E 位。 不過唔好因為介意其他人的說話而唔選擇S 位, 要把握6歲前的黃金機會。 我都見到好多小朋友是一入S 位就馬上進步好多, 讀一年已經可以轉返出去讀I 或E 位。

KCHK 發表於 16-9-22 09:45
樓主, 應該唔可以E 同S 一齊選擇的, 只有排S 位, 但未排到S 前, 有E 位比你做過渡期。如果現在讀緊的幼稚 ...

我地依家睇下學校有冇到校服務,諗住睇下佢有冇進展先,同埋睇下到時排到邊樣,就睇情況決定比佢做邊樣適合,謝謝你意見,我會好好再同屋企人商量。

vickiling 發表於 16-9-22 09:55
我地依家睇下學校有冇到校服務,諗住睇下佢有冇進展先,同埋睇下到時排到邊樣,就睇情況決定比佢做邊樣適 ...

樓主要了解一下,到校服務係比輪候E I S位的時候上住先的訓練,同埋妳排緊隊的位,唔係話到時妳想轉就可以轉

大部份幼稚園都有到校支援服務,不過名額吾多。可以試下搵下其他機構上言語治療。例如:協康、樂善堂等等。

引用:阿仔仲有半個月3歲,講野都係識講d單音,之

原帖由 vickiling 於 16-09-21 發表
阿仔仲有半個月3歲,講野都係識講d單音,之前去健康院檢查,要排期見醫生,今日老公帶佢去容鳳書見左醫生, ...
你去容鳳書,係咪住元朗?元朗有協康,邁步,天水圍天澤有楊震

回覆 vickiling 的帖子

醫生即時話你知佢係自閉症,有無比你去cac做評估? 我都係容鳳書睇架

S位全面好多, E位家長都要在家訓練的.
‹ 上一主題|下一主題