用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net40 20分 如何選校?求指教
樓主: loveandros
go

net40 20分 如何選校?求指教 [複製鏈接]

引用:回覆+twlo+的帖子 校長話2011年多學童,前

原帖由 popeyemuimui 於 16-09-19 發表
回覆 twlo 的帖子

校長話2011年多學童,前幾日開會要求佢地咁做,校長仲話對一D家長係喜訊如有錯請更正, ...
我都有聽^^佢話教署話,如果學位真係好唔夠,有機會要求小班既學校加收到30人,甚至更多。

但是實際情況要等首輪自行完哂,睇下本區仲有幾多小朋友未有學位,同本區仲有幾多學位,再決定要唔要實行相關措施。所以暫時未必一定加到30人,要睇之後情況。

校長話,如果真係加到30人,就無左小班教學既好處。但家長又可能會覺得多左位,機會多d.

我都驚我理解得唔好,有錯請其他家長糾正及補充,謝謝^^

引用:回覆+twlo+的帖子 校長話2011年多學童,前

原帖由 popeyemuimui 於 16-09-19 發表
回覆 twlo 的帖子

校長話2011年多學童,前幾日開會要求佢地咁做,校長仲話對一D家長係喜訊如有錯請更正, ...
我嘅理解係有可能變回大班,不過未confirm 喎

回覆:apple1990 的帖子

thanks for the info!!

引用:Quote:原帖由+popeyemuimui+於+16-09-19+發

原帖由 Tunghk 於 16-09-20 發表
我都有聽^^佢話教署話,如果學位真係好唔夠,有機會要求小班既學校加收到30人,甚至更多。

但是實際情況要 ...
我聽校長講嘅意思都係咁,因為有家長問會唔會加學位,所以校長將可能嘅情況講出黎,但唔一定會加。

回覆:betsylimin 的帖子

我也聽聞有家長說40網小班的小學,今年和下年有機會要變成收大班的,因今及明年出生率高,教育署要求咁做,所以選校要注意返可能有此改變,可以問返自己心儀的小學確定。

回覆:net40 20分 如何選校?求指教

請問如果聖紀文放乙二穩陣嗎?

回覆:loveandros 的帖子

就算上年都是有人乙2入,有人入唔到,更何況今年咁多人,不可能說穩入。

引用:就算上年都是有人乙2入,有人入唔到,更何

原帖由 michellelee1979 於 16-09-23 發表
就算上年都是有人乙2入,有人入唔到,更何況今年咁多人,不可能說穩入。

...
thank you^^

回覆 loveandros 的帖子

只有能今年有很多人乙二入聖紀文.
很難說

‹ 上一主題|下一主題