用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 uk physiotherapy 後
樓主: winniesiu
go

uk physiotherapy 後 [複製鏈接]

winniesiu 發表於 16-9-19 16:01
之前的 post

http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3064534

Deleted

winniesiu 發表於 16-9-20 07:17
只要一科肥3次就要離開,而第三次resit 响暑假期間,當有結果時,其他U都唔收因太遲了。咁一係停學一年搵 ...

其他國家一樣, 我所知紐西蘭只俾你肥兩次, 之後成個degree 就會完成唔到 (冇左一份paper), 只可以BSc grad( or 其他)
對比俾可以肥三次已經好著情處理
你細仔而家係第二次fail? 停一年總比冇機會好:dadday: 如果係clinical fail 叫佢試下搵機會做下義工 improve 下 communication, hands on skill.

winniesiu 發表於 16-9-20 14:44
佢係大仔,已經回港。我明佢嘅壓力,佢唔想糾纏,支持他

明白 你係一個好媽媽
外國神科讀書要背負壓力好大 一d都唔易
如果熱誠還在, 可以考慮 physio certificate/ dip, 做物理治療助理 再搵其他途徑
不過暫時休息下先 漫漫長路人生試過去外國讀書都係一個好好的機會

回覆:uk physiotherapy 後

開心同人分享,唔開心藏於心底,是正常,真係很少人講physio事實,好似亞大英國生活2年,有得有失,失是外國生活不合佢,男仔衛生差,長了火山青春痘,營養不良,用一罐五香肉丁+陽春面可食7餐,成績冇樓主個仔咁好,自己亞大回港讀吧!

快樂鳥    發表於 16-9-20 17:17

winniesiu 發表於 16-9-20 07:17
只要一科肥3次就要離開,而第三次resit 响暑假期間,當有結果時,其他U都唔收因太遲了。咁一係停學一年搵 ...

其實好正常,好多大學都有類似要求,冇可能比學生不斷重覆。
亦並非專業科先係,任何 major 科,總之必修科不能多次重考。
恕我直言,如果真係肥幾次,係唔係都代表能力未夠 ?
公平咁講,除非係野鷄學校,我估大部分學校都唔會話包畢業。

winniesiu 發表於 16-9-20 14:36
佢係 clinical 不是 academic

Deleted

回覆樓主:

Deleted

brother4 發表於 16-9-20 11:58
人口老化,香港地少人多,本地医療排期要一年半載,要快好 就私家,又有老人醫療卷可用,自己有病一定去看 ...

Deleted

藍藍mami 發表於 16-9-20 14:59
明白 你係一個好媽媽
外國神科讀書要背負壓力好大 一d都唔易
如果熱誠還在, 可以考慮 physio cer ...
忍不對要回下。我唔相信樓主會比個仔咁做。做這個post , 永遠無出頭。

samsam123321 發表於 16-9-20 22:33
忍不對要回下。我唔相信樓主會比個仔咁做。做這個post , 永遠無出頭。

出頭係睇你點睇
試過物理治療師後成績未如理想 做到最接近心目中理想既工我眼中已經係贏左自己
要'出頭', 大把工都唔得, 以級數來分做唔到註冊護士登記護士又叫冇出頭?
有冇出頭呢個字太沉重 我都係家長會希望子女能力範圍以內做到最好同最想做嘅事
樓主會唔會俾我唔知, 係我子女的話我會尊重佢所有決定
唔係人人都會達成到自己夢想 曾經試過無論結果係點我都會proud of 自己小朋友
人生漫漫長路邊個話唔做物理治療助理唔可以升返上去? 國外好多人第二個degree先係physio / 有助理經驗的adult student :dadday:

親戚的兒子也到英國讀physiotherapy, 他的DSE 成績是很好的只是中文不幸攞2. 當他滿懷自信可以first honours 畢業但clinical  要 retake. 最後都有2nd honours upper, 現在留在英國做緊physiotherapist 兼攞埋working visa. 和他言談之間發覺女生在當地 pass clinical 是比較易一點, 可能lady first 係英國的culture.

多謝樓主分享。EK 好多家長的子女比較年幼,唔好話入大學,連高中選科都未需要面對。欣賞樓主能和孩子正面積極的面對大學路上的小挫折。加油!

jessimm 發表於 16-9-21 09:57
親戚的兒子也到英國讀physiotherapy, 他的DSE 成績是很好的只是中文不幸攞2. 當他滿懷自信可以first honour ...

唔一定,一般女性語言能力較强,處事細心,例如語言治療課程都是女生佔多數。

小朋友讀書壓力都好大, 盡了力便無悔

藍藍mami 發表於 16-9-20 22:50
出頭係睇你點睇
試過物理治療師後成績未如理想 做到最接近心目中理想既工我眼中已經係贏左自己
要'出頭' ...
工作上教我最多野嘅人,其中一位就係我畢業後第一份工,在澳洲某大醫院當物理治療助理的女仕,她已在同一崗位工作超過三十年,她的孩子年紀比我們還要大。助理名義上雖是我們的助手,但實際上是我們一班new grad  Physio 的救星, 把一代又一代的Physio 湊大, 防止我們行差踏錯;並教䁱病房職場求生術、御「病人」術等書本上學不到的東西。所以從來覺得物理治療助理是非常神聖的工作,對他們感激不盡。

我剛畢業時的薪金,比助理的人工多唔到幾多。

其實做物理治療助理,之後再讀物理治療的個案不多,主要係學歷唔夠入唔到,因為物理治療助理最多都係一張diploma, 唔係一個degree, 甚至乜野學歷都無。

美、加讀物理治療, 要先讀一個相關學位,如Science, 再經統一考試,才可second degree 讀物理治療。

反而我果年好多其他醫療專業,如護士、放射治療師、自然療法醫生、足部治療師、dental technician 入嚟同我地Year 1 讀起,有啲年紀做得我阿爸有突,俾我地班high school graduate 好大壓力,尤其係clinical placement 果時,好似一班大人同一班細路一齊做一份工,細路要努力攞表現才可過關。

‹ 上一主題|下一主題