用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【50強中學】2017年最佳中學名單
go

【50強中學】2017年最佳中學名單 [複製鏈接]

一間中學所提供的學習環境和風氣將會直接影響到孩子升大學的機會,有見及此,大家不妨參考一下以下由香港專業教育出版社所分析出來的本年度50強中學名單!排名主要考慮三個要點,包括「教育投入」、「教育過程」以及「教育成效」,而根據不同權重計算下便得出下表:

數據只供參考,家長不應盲目崇拜數字,為孩子挑選一間合適和力所能及的學校方為大前題!

資料來源:香港專業教育出版社
   5    0    0    0

Thanks for sharing!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

王家爸爸  一樣   發表於 16-9-26 09:57

kkerichk 發表於 16-9-19 12:32
一間中學所提供的學習環境和風氣將會直接影響到孩子升大學的機會,有見及此,大家不妨參考一下以下由香港 ...

看看多年前報導
無向各校索取資料即編製 學校排名指南被指唔準

Yanamami  闭门做車  發表於 16-9-25 09:55

其實我之前唔記得講一樣嘢, 一睇個名呢...... XX強就知, 唔係香港人傳統叫法, 係某國人喜歡既叫法

香港過往除咗係比賽去到淘汰賽階段會叫16強, 8強, 4強之外, 一般其餘既排名, 都只會叫X大, X優, 好似以前什麼"X大金曲", "X優歌手"...... 唔知幾時有人叫"香港3強大學"呢?

NeoMom  "小強"不就是香港野嗎?  發表於 16-9-26 13:46
王家爸爸  香港人唔會咁叫法   發表於 16-9-26 09:58
Yanamami    發表於 16-9-25 12:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-25 12:04
其實我之前唔記得講一樣嘢, 一睇個名呢...... XX強就知, 唔係香港人傳統叫法, 係某國人喜歡既叫法

香港過 ...
嗱~~無交学費,唔好教精人~

SJC中文名又出現「英文」
仲係犯呢D低級錯誤 個排名有幾多斤兩 顯然易見

保一不是官立嗎?变成資助啦?

引用:保一不是官立嗎?变成資助啦?

原帖由 jiang_rabbit 於 16-09-25 發表
保一不是官立嗎?变成資助啦?
保良局的學校不是官立的

回覆 晴晴小B 的帖子

謝謝, 明白, 是我搞混淆了。

晴晴小B 發表於 16-9-25 21:17
保良局的學校不是官立的
伊利沙伯唔係官立咩?

王家爸爸  無唱主佑女王,所以被移除官立兩字。   發表於 16-9-26 10:13

waiwaibabe 發表於 16-9-25 12:43
SJC中文名又出現「英文」
仲係犯呢D低級錯誤 個排名有幾多斤兩 顯然易見  ...
兩個叫法都有用,教育局文件叫「聖若瑟英文書院」,學校大門寫「聖若瑟書院」。

睇返教育局文件:
http://edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-sch-staff/provident-fund/GSPF_BoC_Member_List_20150608_TC.pdf

From school website (school official name),

no 英文 in the Chinese name

http://www.sjc.edu.hk/about_sjc.php

General Information
Name (English)St. Joseph's College
Name (Chinese)聖若瑟書院
Address7, Kennedy Road, Central, Hong Kong
Telephone Number3652 4888
Fax Number2877 0232
School Official Websitehttp://sjc.edu.hk/
E-mail[email protected]
Established in1875
SupervisorBro. Chan Kok Keong, Jeffrey
PrincipalMr. Ching King Bor, Perrick

Believe in EDB(教育局) ?!   死得 !

醒目開學勳章 王國長老

又到幾多十強排名出黎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題