用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只有15分,點部署好?大家交流下
go

只有15分,點部署好?大家交流下

雖然目標係直私,但總要做好派位的準備。九月仔,有妹妹跟尾,入到一間好的男女校就最好。我校網唔好,可以搬屋,但怕搬來都sigh氣,因為出生率高太嚴峻。我個係龍仔,仲有時間準備,但相信今年同出年情況會差不多,想參考一下大家想法同部署策略

我同你個情況都幾似! 我囝囝都係龍B! 仲要係12月超細B, 因為本身家住屯門, 因為校網唔靚, 所以會搬去荃灣.

我咩分都冇, 預左要扣門! 因為好多小學都會選擇名幼稚園既學生, 所以我好努力地考好多CERT. 同出去比賽, 希望作為入場劵. 朗誦比賽, 繪畫, GAPSK, LCM, K3 先考Cambridge.

當然小朋友既禮儀同待人接物都要留意.
我不是TARGET BAND 1 小學~ 因為會令自己都好大壓力~ 我打算TARGET BAND 2.~   

HAPPYMILKMILK 發表於 16-9-20 10:26
我同你個情況都幾似! 我囝囝都係龍B! 仲要係12月超細B, 因為本身家住屯門, 因為校網唔靚, 所以會搬去荃灣.
...

荃灣區校網都係麻麻地,而且競爭非常大。今年荃灣區大抽獎階段都唔夠位,要喺葵青區借學額!12月龍仔,其實可以考慮遲一年做大仔,因為2013 年開始冇雙非,出生率大跌,競爭變細咗!

回覆:apple1990 的帖子

謝謝😀

其實15⋯都好微機會,揀間最心水搏下,萬一搏唔到都有誠意分有需要叩門時用

HAPPYMILKMILK 發表於 16-9-20 10:26
...
請問邊度可參加朗誦比賽? 因為我小朋友比較怕羞, 都想佢大擔啲

引用:+本帖最後由+apple1990+於+16-9-20+13:29+

原帖由 apple1990 於 16-09-20 發表
2013無雙非所以做大仔有著數呢樣都諗過,只係仔仔學術完全跟到,仲幾好,又唔想浪費一年。考直資唔易,亦會考可大抽獎的私小,之餘都要準備派位,但15分好似填咩都無乜用咁

...

如果搬屋係為咗小一抽獎,我勸你唔好搬去荃灣,事關荃灣情況非常嚴峻,小一學位爭崩頭,我都打算下年搬離荃灣

阿里媽媽 發表於 16-9-20 20:32
如果搬屋係為咗小一抽獎,我勸你唔好搬去荃灣,事關荃灣情況非常嚴峻,小一學位爭崩頭,我都打算下年搬離 ...

原全正確,我哋都已跳船!

crystalupala 發表於 16-9-20 19:02
2013無雙非所以做大仔有著數呢樣都諗過,只係仔仔學術完全跟到,仲幾好,又唔想浪費一年。考直資唔易,亦會 ...

九月B就冇謂轉大B啦

阿里媽媽 發表於 16-9-20 20:32
如果搬屋係為咗小一抽獎,我勸你唔好搬去荃灣,事關荃灣情況非常嚴峻,小一學位爭崩頭,我都打算下年搬離 ...

不要考慮荃灣 葵青區比荃灣還好 起碼有多幾間出名中學

回覆:HCW 的帖子

上香港比賽網睇下😀

回覆:HCW 的帖子

上香港比賽網睇下

引用:我同你個情況都幾似!+我囝囝都係龍B!+仲要

原帖由 HAPPYMILKMILK 於 16-09-20 發表
...
你小朋友讀咩幼稚園?其實如果你只target 二線小學,未必要學咁多野啦!怕唔怕小朋友辛苦?如里也區二線小學,就算15分,可能都抽到入,再唔得,甲一乙一揀埋都應該已經派到入去

crystalupala 發表於 16-9-19 10:59
雖然目標係直私,但總要做好派位的準備。九月仔,有妹妹跟尾,入到一間好的男女校就最好。我校網唔好,可以 ...

揸基本分部署應係考私小做BACKUP, 再地區玩大佢!

引用:Quote:crystalupala+發表於+16-9-19+10:59+

原帖由 retriever 於 16-09-22 發表
揸基本分部署應係考私小做BACKUP, 再地區玩大佢!
你覺得地區可以玩大?但係咪大部分直私都出晒offer先到要填派位表?咁自行填咩好?假設我有私小offer, 即係可以搬去12網,然後1-1-1St Jo 或軒小?

crystalupala 發表於 16-9-22 13:26
你覺得地區可以玩大?但係咪大部分直私都出晒offer先到要填派位表?咁自行填咩好?假設我有私小offer, 即係 ...

但係咪大部分直私都出晒offer先到要填派位表?YES

假設我有私小offer, 即係可以搬去12網,然後1-1-1St Jo 或軒小?YES, 類似咁樣擺大佢囉

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-22+13:54+

原帖由 retriever 於 16-09-22 發表
私小出左結果再搬去大抽獎趕得切??

popfish 發表於 16-9-22 14:57
私小出左結果再搬去大抽獎趕得切??

私小係BACKUP, 首選係地區果間, 當然搬定先..

無論如何, 租約一般都係一年, 除非你搵到短約.

9月仔唔好唸讀多年喇.....
如果係我我嘗試幫大仔K2下學期或K3轉去心儀而且有連繫小學幼稚園, 即有留位比自已幼稚園學生直升........