用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月入學交流區
樓主: jason_sa
go

2017年9月入學交流區   [複製鏈接]

jason_sa 發表於 16-11-17 18:13
大家辦理入學情況進度如何?

我仔仔有三間學校收咗佢,向EK JM取經後大致都有所決定,正當想回覆學校時,表 ...
可以分享下邊3間同埋你最後選擇那間學校嘅原因嗎?因為太多學校,等我地又知多d學下嘢!

回覆 jason_sa 的帖子

我上次同佢講參加中七畢業,佢話只係正常行church, 不用去。反而佢想我同佢入U. 所以我應該會去。

DKmum 發表於 16-11-20 16:01
可以分享下邊3間同埋你最後選擇那間學校嘅原因嗎?因為太多學校,等我地又知多d學下嘢! ...

DKmum:

你的仔女咁叻,我要向你學習就真,我經常係你的post 偷師

仔仔有以下三間學校收咗,由於時間唔許可,所以唔作local visit,向agent 及EK媽媽們問意見

1. Bedford School (Boys school)

雖然排名唔高,但我們知道學校好照顧學生及阿仔好鐘意學校環境,所以我哋一致傾向揀呢間

2. St Peter's School (Co-ed)

三間學校排名最高,從EK mommy 得知學校照顧小朋友好周到,唯一考慮地方比較遠

3. Ipswich School (Co-ed)

呢間學校唯一考慮嘅係Boarder 中比較多華人

我哋原本想accept (1) offer,但由於表妹仔出年都去英國讀書,家人想他們同一間學校有個照應,所以仲爭紥中

阿仔都肯就表妹仔同一間學校,但以表妹仔成績未必達到St Olave's 要求,但仍等候她及Ipswich 回覆,如果Ipswich 收表妹仔,我哋都考慮緊讀唔讀,始終佢比較多華人boarder

所以我哋仲未有決定,或者大家對我的個案比些意見我,謝

jason_sa 發表於 16-11-20 20:48
DKmum:

嘩你太客氣了,其實我都系呢度學嘢,有好多熱心家長互相分享,大家互相支持!

查實你嘅分析都很貼切,不像新手家長呢!咁你仔有冇preference 讀男校或男女校?而有表妹仔一齊互相支持及作伴亦是不錯的安排,佢地容易適應好多,家人亦會少d掛心!但如學習程度不同又另當別了!

回覆 DKmum 的帖子

其實要多謝呢到的家長無私分享,我由9/2013的post 開始睇起,由一張白紙變成識得與阿仔一齊去分析學校

至於阿仔學校方面,我們皆認為英國有幾千間學校,一定有一間合適一兩表兄妹的,我們唔係要仔仔他們選一些top tier 學校,所以有大把選擇,只不過諗住已經揀定學校,可以跳落下一步,但現在仍原地踏步

回覆 wloi 的帖子

可否pm 地產公司網址給我,因我可能遲些要陪囝囝去開學, thanks

rocco124 發表於 16-11-21 23:17
回覆 wloi 的帖子

可否pm 地產公司網址給我,因我可能遲些要陪囝囝去開學, thanks
http://rightonproperty.co.uk/ ...只限Oxford ...其實你search shortlet...eg. London shortlet....就會search 到好多地產公司

wloi 發表於 16-11-21 23:30
http://rightonproperty.co.uk/ ...只限Oxford ...其實你search shortlet...eg. London shortlet....就會se ...

謝謝(emoji)

jason_sa 發表於 16-11-20 20:48
DKmum:

決定點呀? 會就埋表妹仔一齊?

回覆樓主:

我哋會放棄Bedford School, 因該校為Boys School, 表妹仔未能入讀,現她apply St Olave's & Ipswich, 等結果

由於Ipswich boarding 比較多華人,如Ipswich 收咗表妹仔,我哋都考慮中讀唔讀

大家有無好的Co-ed 可介紹給我

jason_sa 發表於 16-11-22 15:21
我哋會放棄Bedford School, 因該校為Boys School, 表妹仔未能入讀,現她apply St Olave's & Ipswich, 等結 ...

Kingswood  school 這間是 co-ed ,我之前有睇過呢間男女校,但我女一定要選女校。

大家好, 我囡2017年9月會去UK 讀Year 9, 想請教各位我現在要預備什麼? 因為老公叫我快d訂機票但咁早學校未有任何確實日子報到, 如果出年3-4月先有日子, 知唔知道難BOOK 機票嗎?
另外我睇左d post 話要訂 (口麥 頭) , 咁應該訂幾多同訂邊款(有縫線 或 用熨斗), 仲有咩要準備?
請各位多多指教

(O^O) 發表於 16-11-25 09:40
大家好, 我囡2017年9月會去UK 讀Year 9, 想請教各位我現在要預備什麼? 因為老公叫我快d訂機票但咁早學校未 ...

隔離post 答了你。

3-4月唔難book ,因為我女是今年 6月先去考學校,9月入學,我7月底時才訂機票。
‹ 上一主題|下一主題