用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症--藥
go

自閉症--藥 [複製鏈接]

小朋友自閉症有冇d輕度藥可以推薦, 重點想提高專注力.
   6    0    0    0

我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用

回覆樓主:

自閉症係無藥食。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:自閉症--藥

注專有,不過要精神科醫生開,效果亦人人不同,亦可能有side effect.

回覆:chowqv 的帖子

自閉症有藥食,我仔食緊,控制專注、固執、脾氣很有效

fongbau 發表於 16-10-6 21:07
自閉症有藥食,我仔食緊,控制專注、固執、脾氣很有效

你小朋友食緊是什麼藥?

好奇一問, 有咩藥食?

回覆 lulumelody 的帖子

精神科醫生開?
因為我的女兒被評為自傾摘界,所以沒有轉介到醫院見精神科醫生,而我不為已有什麼問題!
近幾年,我們發覺女兒的專注力不好,很多時都沉迷自我世界裏,我們曾經詢問當時的小學老師小女有否專注力問題,但她們只回答女兒的成績沒有受影響,所以一直沒有任何處理和支援,只有社工跟進!
直到今年升中一,問題就浮現出來,中學老師話女兒經常不專注、冇記性,經常忘記帶物品或特別事項!

於是我在這裏看到有post話自傾有藥吃,可改善專注,即是減少沉迷自我世界裏,那麼我想請教大家,我可以怎麼幫助女兒呢?

感謝大家幫忙!

乙醯肉鹼 (Acetyl-Carnitine)---試過, 未如理想.

現在試緊另外一種.

萏年叫e生開藥, 話太細個.

aryin1982 發表於 16-10-14 11:51
好奇一問, 有咩藥食?

食緊一隻藥叫Risperidone,通常都係比自閉症食既,由政府精神科開,主要控制情緒固執同專注。
不過我個仔食既份量低,食左3年都係0.5mg,但都已經控制得好好。
副作用冇乜,一開始食既時候會眼訓,會大食。

FeiG 發表於 16-10-14 11:06
你小朋友食緊是什麼藥?

食緊一隻藥叫Risperidone,通常都係比自閉症食既,由政府精神科開,主要控制情緒固執同專注。
不過我個仔食既份量低,食左3年都係0.5mg,但都已經控制得好好。
副作用冇乜,一開始食既時候會眼訓,會大食。

fongbau 發表於 16-10-16 09:54
不過我個仔 ...

謝謝回覆

因為我以前聽大多數藥都是幫ADHD, 但你吃的藥我是冇聽過,可不可以分享下你小朋友食左藥後有什麼明顯分別?

fongbau  謝謝回覆

引用:Quote:FeiG+發表於+16-10-14+11:06+ 你小朋

原帖由 fongbau 於 16-10-16 發表
不過我個仔 ...
https://www.medicines.org.uk/emcmobile/medicine/20816

因為好奇,第一次聽自閉症食藥,所以上網check呢隻藥。我藥劑師朋友教我特別係精神科藥物一定要查清楚份量同side effect.

資料上寫Risperidone呢隻藥主治精神分裂,燥狂症,當中亦有寫可作短期治療conduct disorder, 不可多於六星期,而且份量for體重50kg 為0.25g。

Side effects, 由多口水,增體重,到life threatening.

https://www.lawyersandsettlements.com/lawsuit/risperdal.html#.WAZCQxl-XqA

希望你不要怪我多事,因精神藥物對小朋友影響深遠,如果行為已改善,和醫生商討停藥吧。

另外,呢隻藥無提過有幫助專注重力,但其中一種side effect 係no emotion.

fongbau 發表於 16-10-16 09:54
不過我個仔 ...

請問幾大開始食?

Monstereasy 發表於 16-10-18 23:44
https://www.medicines.org.uk/emcmobile/medicine/20816

因為好奇,第一次聽自閉症食藥,所以上網check呢 ...

thanks for your information!

我想在此的每一個家長都是想子女康復.我個人認為不用藥是不能好轉.特別現在已經上小一,我希望能跟上學習.
每次用藥.我也會上網查清楚副作用.而且我會自己先試食.
在此只做作交流. 感謝分享的同路人

引用:我想在此的每一個家長都是想子女康復.我個

原帖由 BBDAD2009 於 16-10-19 發表
我想在此的每一個家長都是想子女康復.我個人認為不用藥是不能好轉.特別現在已經上小一,我希望能跟上學習.
...
有試過睇中醫做針炙嗎?

‹ 上一主題|下一主題