用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已10歲,那裏有密集式訓練班?
go

已10歲,那裏有密集式訓練班? [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:已10歲,那裏有密集式訓練班?

回覆:850212 的帖子

學校比請影子老師嗎?我仔仔8歲,上年下學期請影子老師幫忙,主要教處理情緒和同學相處問題。效果好理想,今年已經不用請影子老師。
相比社交班,好處是從日常情境中學習,依小朋友需要而教導,影子老師亦會和學校老師溝通,商討辦法協助學生,而且不需付出額外時間。
不過價錢亦貴,最重要係學校容許影子老師參與。

回覆:Monstereasy 的帖子

影子老師請問一個月幾錢

回覆:850212 的帖子

會否考慮上個別訓練?

回覆:ernesty 的帖子

要看看想要個位影子老師係做d什麼?
價錢就真係看看你要請咩影子老師入去。
有d會請已受訓的老師,亦有d會找剛畢業的學生入去!

引用:學校比請影子老師嗎?我仔仔8歲,上年下學

原帖由 Monstereasy 於 16-09-15 發表
學校比請影子老師嗎?我仔仔8歲,上年下學期請影子老師幫忙,主要教處理情緒和同學相處問題。效果好理想, ...
想問影子老師在那裏請?價錢??

引用:影子老師請問一個月幾錢 +

原帖由 ernesty 於 16-09-22 發表
影子老師請問一個月幾錢
我影子老師hourly rate, 上課時間隨小朋友表現而定。由初時full time 一至五,到隔日,及後期半日再'fade out,所以好難計算月薪。hour rate $150.
影子除課堂上協助,亦有和老師學校溝通,教老師點handle. 老師pickup得快,就快D fade out。 當然要學校願意合作,因為老師負出extra時間去開會。

引用:要看看想要個位影子老師係做d什麼? 價錢就

原帖由 maymayc22 於 16-09-23 發表
要看看想要個位影子老師係做d什麼?
價錢就真係看看你要請咩影子老師入去。
有d會請已受訓的老師,亦有d會 ...
我既影子老師之前做社工,同我心理學家合作開,所以會report比心理學家follow up 再提供意見。主要靠CP backup.

引用:Quote:原帖由+maymayc22+於+16-09-23+發表

原帖由 Monstereasy 於 16-09-23 發表
我既影子老師之前做社工,同我心理學家合作開,所以會report比心理學家follow up 再提供意見。主要靠CP bac ...
你間學校有CP?

引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-09-23+發

你間學校有CP?
No. 私家

引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-09-23+發

你間學校有CP?
心理學家同影子老師都係自費

回覆 Monstereasy 的帖子

請問你們多久見CP一次? 係家長見還是小朋友見? 同埋見CP的時間係做啲咩?

因為CP價錢不便宜, 同埋自閉小朋友的溝通能力有限, 同一件事佢可能要比正常人花十多倍時間才弄得清楚. 所以想瞭解一下係咪其價值所在. 係咪小朋友有情緒問題才有需要見CP?

引用:回覆+Monstereasy+的帖子 請問你們多久見C

原帖由 小余 於 17-02-10 發表

請問你們多久見CP一次? 係家長見還是小朋友見? 同埋見CP的時間係做啲咩?
通常有事發生,如學校同同學相處有問題先見。一般了解事件同提供方法比家長同佢做training, 亦有觀課同聯絡老師了解情況。每個session 45mins. 中間有同家長及小朋友單獨傾。

引用:回覆+Monstereasy+的帖子 請問你們多久見C

原帖由 小余 於 17-02-10 發表

而且做開自閉既臨床心理學家係有方法去了解同協助小朋友去表達內心所想。

Monstereasy 發表於 17-2-10 17:08
通常有事發生,如學校同同學相處有問題先見。一般了解事件同提供方法比家長同佢做training, 亦有觀課同聯絡 ...

謝謝你的回覆。
另我想問,如果要處理的是同學相處問題,咁其實係咪有需要影子老師attend whole day? 抑或只是小息時間現身就已足夠?

小余 發表於 17-2-13 09:55
謝謝你的回覆。
另我想問,如果要處理的是同學相處問題,咁其實係咪有需要影子老師attend whole day? 抑或 ...

影子老師會每日話返你知當天小朋友在學校的情況嗎?多久一次?
咩時間?
我自已有返工,放工時已經傍晚。所以到我放工時影子老師亦已放工,好難夾。。。

CatayK 發表於 17-2-13 17:05
可以上1對1訓練之後上小組, 因為影子老師要學校配合,
同埋有冇諗過其他同學見到佢同影子老師係學校一齊會點 ...

似多個TA係班房,因為唔會坐係隔離但一個觀察到佢既位置。有問題先觀察,開始失控先出手。

小余 發表於 17-2-13 10:05
影子老師會每日話返你知當天小朋友在學校的情況嗎?多久一次?
咩時間?
我自已有返工,放工時已經傍晚。 ...

會電話即日溝通,一星期一份report. 相信每個shadow做法唔同,可以自己協商。時間多少,要視乎學校同cp觀察後需要而決定。
‹ 上一主題|下一主題