用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 固執
樓主: babybbmm
go

固執

小曳人 發表於 16-9-14 14:32
大人要俾條生路佢"自己"走返出嚟,唔可以硬碰硬!

我個次次一定要你口頭應承咗佢,佢知唔啱同埋都唔會去做,但好似就係要媽咪嘅支持。我有時頂唔順就會放棄原則,"講大話"應承佢,幾次都比人話唔應該欺騙其實我都唔知要點做

scyauchris 發表於 16-9-16 08:10
回覆 lillymarie 的帖子

係咪青春期, 所以更唔接受人意見。我個係女, 態度比以前更差。哦佢已不是方法, 佢 ...
Same here. 我未講完,佢就話知。我咪問返佢佢以為我講乜。哦他,他會shut off耳仔,諗第二樣野唔聽我講。所以我現在好似打游擊戰咁,趁佢心情好就輕描淡寫咁講一句,跟住就收口。(罵他的時間不計 )這其實是普天下青少年的通病
for every one criticism, three positives must be given.

小曳人 發表於 16-9-15 15:00
我仔早在3年前已經求我:媽咪,我唔識聽話,可唔可以教我點聽話呀?!
佢地好似有d聽話障礙,一定要理解、 ...

今朝叫我女刷牙,佢突然堅持要食了早餐先刷,佢話刷完先食又會汅糟番,應該食完先刷,我吾想攪亂D routine吾比,因為有時出外早餐,攪攪下早上變了吾刷牙。正當我地彊持不下,我爆了一句「叫你聽媽咪話係吾係真係咁難?」佢靜了跟著陰陰咀笑話「係!」跟著就肯刷牙了

回覆樓主:

我諗我係倒轉,如果阿仔同我意見不一,係佢搵理據說服,如果無既,就要聽我決定:
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-22 08:40
我諗我係倒轉,如果阿仔同我意見不一,係佢搵理據說服,如果無既,就要聽我決定:
...

如果我個有你個咁講道理就好

964000 發表於 16-9-23 10:53
如果我個有你個咁講道理就好

佢點對你,你咪點對佢囉。習慣呢既。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我同意有位家長指出,有時我們自己亦會為了面子,為了啖氣,或執着於某一點不肯退讓。
以前我會企得好硬,話一就一。但後來,自己開始對他們多些kindness and compassion,肯聽他們講多一點,認真去想想他們的理據。這對他們將來和其他人合作亦有幫助。
for every one criticism, three positives must be given.

小曳人 發表於 16-9-15 15:00
我仔早在3年前已經求我:媽咪,我唔識聽話,可唔可以教我點聽話呀?!
佢地好似有d聽話障礙,一定要理解、 ...

好似聽障?

試過鬧佢點解好似成日聽唔到人講野。

佢話: 你帶我去驗下隻耳仔啦

回覆 964000 的帖子

女女肯用"刷完先食又會汅糟番"去說服你, 你有冇解釋刷左先食有咩好處先?

要用"聽話"去令人接受, 原因係驚"冇面", 好似講唔過喎.

noming 發表於 16-9-30 16:58
回覆 964000 的帖子

女女肯用"刷完先食又會汅糟番"去說服你, 你有冇解釋刷左先食有咩好處先?

哈哈,可能我自己都係固執,不過我始終都係呀媽,佢只係三歲幾,我點都要有番D面卦,吾係第日點教

lillymarie 發表於 16-9-23 16:09
我同意有位家長指出,有時我們自己亦會為了面子,為了啖氣,或執着於某一點不肯退讓。
以前我會企得好硬, ...
好認同﹗能做得到的話,對大家都有好處,只係有時自己都係好難冷靜。

我仔响父母面前都係好堅持同有主見果類,而佢的理據大都MAKE SENSE。只係我作為家長,覺得另一種習慣會好啲,有時知佢明白家長的理據,但佢都會話,"我明白,但我咁做都得,我想繼續"

我唔介意尊重同放手,只是小朋友年紀尚幼,想佢學識與人協商和互相遷就,而作為父母有時亦唔希望佢白走冤枉路,但佢又偏偏堅持自己立場,實在很無奈。

自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 16-10-4 10:33
好認同﹗能做得到的話,對大家都有好處,只係有時自己都係好難冷靜。

我仔响父母面前都係好堅持同有主見果 ...

我大仔小一時曾經上過幾堂NXT LEGO班,有一次阿sir同我投訴話阿仔好固執唔聽教。我問係咩事令佢有這樣的觀感,佢話教我仔寫程式時,阿仔係都唔肯跟他教的方式去寫,一定要用自己的方法。我問返阿仔點解唔肯跟阿sir的方法寫呢?他答我話他想試下看自己的方法work 唔 work。
其實我自己教阿仔讀書溫習時都遇到類似問題!初初真係被他激到嘔血,後來我同佢講,"人地肯教你,係入錢落你袋。你醒目的話,就裝住先,即管先試下人家教的方法,然後再試自己的方法,睇下邊樣啱自己多D。咁你就有兩個方法可用,如果一開始就唔聽人講,以後無人肯教你啦!" 阿仔乖,漸漸聽我講,有時仲會話我知,"用過妳的方法唔啱我,所以我用返自己的方法"

細仔近來學打籃球,日日練dribble。初初我見他的入球率是 0%,於是同佢講,"阿仔,打籃球最緊要係入球,我認為你應該多些去練射籃。" 點知阿仔覺得我呢個唔識打波的婦人信唔過,唔聽。我咪由得佢囉。過咗幾個星期,他打了幾場球賽,有日突然同我講,"媽媽,妳啱!入球先係最重要,我要多D練射籃!" 這類好相信自己看法的人,他自己未碰過釘係唔會聽人講的

meowloo 發表於 16-10-4 10:33

我仔响父母面前都係好堅持同有主見果 ...
與人協商、互相遷就,呢樣真係終身學習。

睇番呢個post幾個月前, 現在我用了另一種方式同囡囡相處,可能加埋大個左,佢真係好左好多,有商有量少發脾氣了。

964000 發表於 16-12-17 08:22
睇番呢個post幾個月前, 現在我用了另一種方式同囡囡相處,可能加埋大個左,佢真係好左好多,有商有量少發脾 ...

可否分享一下咩方法?我個仔"哦' 完之後永遠不行動,又或者用返佢「固定」的方法行事!每日發火幾次⋯⋯⋯好難頂!

小王子J 發表於 16-12-18 14:13
可否分享一下咩方法?我個仔"哦' 完之後永遠不行動,又或者用返佢「固定」的方法行事!每日發火幾次⋯⋯⋯ ...

我而家當佢大人咁同佢講野,協商,例如有時佢不同意我的提議,我會反問咁你有冇好D的方法但又可以xxx,有時佢發忟,如果發現我明白佢,佢會好快收聲。老人家見到會話我縱壞了,但佢地吾明白,明白的人就會明白。

Anniemun 發表於 16-9-15 16:56
家長是一面鏡,你覺得少事,小朋友覺得大事,撞到人講對唔住是正確態度。某程度家長在這件事也是固執的表現 ...

Exactly! 我撞倒阿女一定同佢道歉,根本唔關面子事,是基本禮貌!

wongalison 發表於 16-12-19 13:38
Exactly! 我撞倒阿女一定同佢道歉,根本唔關面子事,是基本禮貌!

係啦,我知衰啦,我而家會同佢道歉了,佢仲會答「吾緊要,我知你冇意的」正老人精

964000 發表於 16-9-30 22:29
哈哈,可能我自己都係固執,不過我始終都係呀媽,佢只係三歲幾,我點都要有番D面卦,吾係第日點教:naughty ...

你女好有主見,聽你講的兩件事,第一件我個人認為你女兒沒錯,不小心撞到她,本來就應該向她道歉啊,刷牙的事可以跟她商量好,如果在外面食早餐就一定要先刷完才出去,有主見的小朋友需要把她當小大人看待,多尊重她鼓勵她。

回覆 lillymarie 的帖子

睇黎度d  comment,越睇越有共鳴