用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好開心岩岩開學就有甘多甩漏同預計外既事情 ...
go

好開心岩岩開學就有甘多甩漏同預計外既事情 [複製鏈接]

小女剛上中一就遇到番學小巴飛站要轉搭巴士,仲要時間岩岩好差一分鐘都遲到》》 呢件令佢唔敢懶床仲自動自覺起身

中學好多時功課唔係第二日交,所以做好成份閱讀報告就唔見左要重做》》 呢件事令佢知到整齊同整理既重要,當堂成個人負責心重左

忘記帶野番學,以前小學太近。小息打番屋企就有人救到佢》》 今日出左門口臨番到先記得忘記帶PE衫就msg我,我有一刻心軟諗住攞比佢,但最後我都係答佢:下次記住喇⋯希望佢可以改下大頭蝦既習慣喇

以往既我可能太長氣同太幫佢諗所比佢依賴,但呢十幾日比佢遇到不同既事情真係令佢好似即刻長大左,希望佢日後可以再有不同既經歷,讓她不斷成長吧!

0    0    1    0

馬騮仔 發表於 16-9-12 14:42
小女剛上中一就遇到番學小巴飛站要轉搭巴士,仲要時間岩岩好差一分鐘都遲到》》 呢件令佢唔敢懶床仲自動自 ...
我仔都係出名的大頭蝦,以前都係經常要送野去學校比佢,現在因為學校遠,學校又嚴謹,使佢對功課/執書包都會更小心,因為佢唔想留堂。

希望大家的小朋友都可以從錯誤中成長,越變越好﹗

馬騮仔 發表於 16-9-12 14:42
小女剛上中一就遇到番學小巴飛站要轉搭巴士,仲要時間岩岩好差一分鐘都遲到》》 呢件令佢唔敢懶床仲自動自 ...
啊囡以后會小心, 可以放心

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-9-12+14:42+小女剛

原帖由 TwinWong 於 16-09-12 發表
啊囡以后會小心, 可以放心
係呀⋯⋯開學十幾日成個唔同晒,仲好享受中學生活添呀

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-9-12+14:42+小女剛

原帖由 kin818kin 於 16-09-12 發表
我仔都係出名的大頭蝦,以前都係經常要送野去學校比佢,現在因為學校遠,學校又嚴謹,使佢對功課/執書包都 ...
有時候真係要恨心下比佢地自己攪點😁😁

回覆:好開心岩岩開學就有甘多甩漏同預計外既事情

一樣大頭蝦,每年遺失一張學生八達通。中學要放手,亞大吾交功課,罰留堂,就問同學一早回校抄功課,到大學入學收生要看正本成績單,佢带咗只帶copy交俾學校看,激死!

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+16-09-12+發表啊

原帖由 馬騮仔 於 16-09-12 發表
係呀⋯⋯開學十幾日成個唔同晒,仲好享受中學生活添呀

回覆:好開心岩岩開學就有甘多甩漏同預計外既事情

馬騮仔 發表於 16-9-12 16:49
有時候真係要恨心下比佢地自己攪點😁😁
不過中學老師有提醒家長,唔係唔放手,但一放亦唔好全放手,要比小朋友慢慢適應。

黃巴士  AGREED!!  發表於 16-9-14 13:36

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-9-12+16:49+有時候

原帖由 kin818kin 於 16-09-13 發表
不過中學老師有提醒家長,唔係唔放手,但一放亦唔好全放手,要比小朋友慢慢適應。
...
👍🏻👍🏻👍🏻

各位放心,我都係過來人,阿女小六的時候,超級大頭蝦,極度甩漏,中一學期初,出門口返學,連書包都唔記得攞,經過一年的訓練,慢慢陪養到責任心,同個人成熟左!所以唔使心急慢慢放手就無問題!

仔女成長, 做父母最開心....

bigboyenzo 發表於 16-9-25 17:36
實在諗唔到原來而家嘅家長要到中學先學放手....

哈哈⋯大學畢業阿媽陪見工都見過添呀

通常每班有人會弄一個whatsapp group,你有給手機她嗎?仲有,忘記帶書問隔離班借,在中學,這很正常。

friendfriend 發表於 16-9-25 20:01
通常每班有人會弄一個whatsapp group,你有給手機她嗎?仲有,忘記帶書問隔離班借,在中學,這很正常。 ...

我讀中學都有借書喔(emoji)
佢地的確有好多group互相提醒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題