用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 2nd round second in 係咪9月會通知?
樓主: 2011_Rabbit
go

2nd round second in 係咪9月會通知?

剛剛打去問要10月才出2nd batch

2011_Rabbit 發表於 16-9-20 14:44
剛剛打去問要10月才出2nd batch
即是要填自行申請表先....

Dorisdoris 發表於 16-9-20 15:07
真道係直資學校 不用跟政府填自行申請表/大抽獎 , 兩者有分別的.
如果之前5月沒有申請, 可以再試下叩門

Dorisdoris 發表於 16-9-20 15:07

要呀! 因為1st batch 有second in 既, 都未收到消息,好可能都要填自行先!

引用:Quote:Dorisdoris+發表於+16-9-20+15:07+

原帖由 sawly 於 16-09-20 發表
要呀! 因為1st batch 有second in 既, 都未收到消息,好可能都要填自行先!
...
朋友說學校回覆十月頭出取錄名單(by email),其實唔明點解要咁耐。

lui 發表於 16-9-20 15:33
朋友說學校回覆十月頭出取錄名單(by email),其實唔明點解要咁耐。

之前老師話係9月尾出取錄信,係郵寄方式的!唉點解咁多個版本!

引用:Quote:lui+發表於+16-9-20+15:33+ 朋友說學

之前老師話係9月尾出取錄信,係郵寄方式的!唉點解咁多個版本!
我覺得如果學校好似其他學校說明幾時出result.不用人人也打去問(我就冇)

個個打去答法都唔一樣,究竟係d 職員估校長下一步想點?定係校方經常改變收生標準,咁奇怪o既!?

如果唔肯定幾時可以出result,就唔應該o係 2nd in 時同家長講九月尾留意信箱,令人感覺學校行政混亂!

lui 發表於 16-9-20 16:10
我覺得如果學校好似其他學校說明幾時出result.不用人人也打去問(我就冇)

...

我都覺得係,個個講啲答案都唔同,好含糊,應該出晒個schedule 會比較好

引用:Quote:lui+發表於+16-9-20+16:10+ 我覺得如

原帖由 sinying520 於 16-09-20 發表
我都覺得係,個個講啲答案都唔同,好含糊,應該出晒個schedule 會比較好
出曬schedule 大家清楚校務人員工作也少d.依家又多version .大家梗係有d不安。我已經冇特登check 住email.不過我認為是email.因為他們也不會寄咁多信又要寫地址

sawly 發表於 16-9-20 15:42

我剛打去學校問。 學校話,校長決定了要等10月再second in 多另一批學生, 先再一次過出信! 但second batch 既second in 仲未安排!即係話,大家9月尾係唔會等到任何結果!
對等緊會唔會有second in 既,係好消息! 不過對我地呢d已經second in 左既,就唔係幾好既消息了!(emoji)(emoji)(emoji)

引用:Quote:sawly+發表於+16-9-20+15:42+ 之前老

我剛打去學校問。 學校話,校長決定了要等10月再second in 多另一批學生, 先再一次過出信! 但second ba ...
First in 到結果公佈四個月,勁!只有st Margaret 可比

回覆:sawly 的帖子

如果係真,這學校真是朝令夕改,沒誠信可言!
在2nd interview 時個個老師都話九月尾有消息,突然話改就改!

係啦,好多間學校會寫明幾時出結果,依間學校由1st in 閞始都已經無寫明幾時知!唔怪得人地優才o係 1st in 時,個老師暗串話,會有 email 通知各家長,考生面試結果,唔會無聲無氣,當時我都唔肯定佢講邊間。

siubbsw 發表於 16-9-20 17:39
如果係真,這學校真是朝令夕改,沒誠信可言!
在2nd interview 時個個老師都話九月尾有消息,突然話改就改 ...

其實都係架!唔係打去問,都唔知! 唔知既人, 9月收唔到信,就以為衰左!

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-9-20+17:39+ 如果

其實都係架!唔係打去問,都唔知! 唔知既人, 9月收唔到信,就以為衰左!
...
大家一肚氣!奇怪不合理。大家不要太在意,努力其他接腫而來的面試吧

回覆:Rabbit_pigpig 的帖子

其實優才都好好,小班教學,唔會好似真道咁大班,又要遲放學。

回覆 siubbsw 的帖子

希望30/9 收到優才好消息啦

回覆:sawly 的帖子

你本人打去問的嗎?
希望真係會call 第二批2nd in