用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 N班老師懷疑仔仔有自閉徵狀
go

N班老師懷疑仔仔有自閉徵狀

仔仔近日開始返N班,老師今日同我地講覺得佢有自閉徵狀,例如自轉,欠缺眼神接觸,唔同其他同學仔玩。

我想問下我而家係唔係應該約健康院做評估?
另外A仔係指自閉小朋友?咁E位I位又係咩?

我而家一頭霧水

回覆:dragonflies 的帖子

引用:仔仔近日開始返N班,老師今日同我地講覺得

原帖由 dragonflies 於 16-09-08 發表
仔仔近日開始返N班,老師今日同我地講覺得佢有自閉徵狀,例如自轉,欠缺眼神接觸,唔同其他同學仔玩。

我 ...
快d打去健康院,在唔係自費出去評估,E I S位,妳搵返呢到的資料,都應該可以了解,在唔係上網查詢。係呢到指的A仔--自閉譜系的小朋友

我仔係眼神弱,語言差,唔識叫爸爸媽媽,指令一d,固執,鍾意玩車,多數自己玩,會轉的野都有興趣,比妳參考一下

回覆:Yukiruirui888 的帖子

想問下自費的話邊度比較平少少,因為老公失業,如果平到想平d

回覆 dragonflies 的帖子

如果睇開兒科醫生,同醫生講寫轉介信排CAC好過。

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

引用:Quote:原帖由+dragonflies+於+16-09-08+發

原帖由 Yukiruirui888 於 16-09-08 發表
快d打去健康院,在唔係自費出去評估,E I S位,妳搵返呢到的資料,都應該可以了解,在唔係上網查詢。係呢到 ...
我仔今日確定係呢個問題,我喊左好耐,好唔開心..

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-09-08+

原帖由 snowqueen929 於 16-09-09 發表
我仔今日確定係呢個問題,我喊左好耐,好唔開心..
幾大了,呢d情況唔係一兩日的

回覆:N班老師懷疑仔仔有自閉徵狀

其實我仔細歲幾時我都有懷疑過,情況仲差過而家,但佢大大下好多行為都自己改善左,所以我冇再咁擔心

佢歲幾時會
發脾氣特登頭撞地/牆(而家冇)
鍾意玩車碌(而家好多野都鍾意玩,不過最鍾意玩車)

佢而家又唔係唔同同齡小朋友玩,只不過佢慢熱,要見幾次先會開始同人玩,最最最大問題係2歲幾都唔係好肯講野,識講但唔肯講,十問九唔應

今日打左去健康院同CAC ,希望快D評估有結果。萬一係,都可以早D幫到佢

引用:其實我仔細歲幾時我都有懷疑過,情況仲差過

原帖由 dragonflies 於 16-09-09 發表
其實我仔細歲幾時我都有懷疑過,情況仲差過而家,但佢大大下好多行為都自己改善左,所以我冇再咁擔心

佢歲 ...
CAC妳預6-9個月先有得評估,協康排2個月到評估費$5800,如符合資格可以申請資助,妳仔應該同我仔差唔多年紀,其實都係改善左d行為,語言同唔睬人,呢part好差

dragonflies 發表於 16-9-9 14:31

佢歲 ...
建議儘快做評估及訓練。如果已經有不少明顯發展障礙的癥狀,可以找找一些NGO或福利機構機構先找找訓練。等政府資源要比較久,莫遲疑。上面兩位媽媽已經給了一些資料,你也可以找找庭恩(Benji), 看看有沒有名額。另外,如果你們是低收入家庭,經過CAC評估後社工會給你關於學習津貼計劃,可讓孩子今早又資源到NGO接受適切治療。

引用:Quote:原帖由+snowqueen929+於+16-09-09+發

原帖由 Yukiruirui888 於 16-09-09 發表
幾大了,呢d情況唔係一兩日的
囝囝2歲3個月

回覆:dragonflies 的帖子

引用:我仔岩岩係cac+見左兒科醫生,話佢只係言語

snowqueen929 發表於 16-9-10 06:40
囝囝2歲3個月
評估結果點樣?囝囝算仲細,有更多機會做治療,加油呀!

一定要排CAC由政府方面確診,否則將來(如果屬實)的話好難獲得支援。

回覆:N班老師懷疑仔仔有自閉徵狀

琴日仔仔去同朋友仔玩,見住佢主動拖住朋友仔,之後又追又跑,仲幫朋友仔抹嘴,希望佢只係慢熱而唔係自閉喇

健康院同CAC都要等下星期先有得睇

原帖由 onionbb 於 16-09-10 發表
我仔岩岩係cac 見左兒科醫生,話佢只係言語遲緩同社交焦慮,安心返好多,之前都擔心係咪自閉

...
社交焦慮有咩病微?

原帖由 onionbb 於 16-09-10 發表
我仔岩岩係cac 見左兒科醫生,話佢只係言語遲緩同社交焦慮,安心返好多,之前都擔心係咪自閉

...
即係怕人唔肯主動同人玩,再加上言語發展遲緩,所以令你覺得佢有自閉? 但醫生覺得佢因為無咩病徵而確認佢無自閉? 唔好意意,因為我女又係怕人同講野好差,所以想了解多D....

引用:Quote:原帖由+onionbb+於+16-09-10+發表我

引用:Quote:原帖由+onionbb+於+16-09-10+發表我