用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼? ...
樓主: 树花妈
go

請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼? [複製鏈接]

retriever 發表於 16-9-8 17:04
老兄, 教局推行普教中是為提昇中文水平嗎?!
係呀,又話我手寫我口,啲中文先會好喎...

HK-MAN 發表於 16-9-8 17:07
係呀,又話我手寫我口,啲中文先會好喎...

謝謝! 近年來香港既政策真係睇唔透, 都係你醒D!

retriever 發表於 16-9-8 17:12
謝謝! 近年來香港既政策真係睇唔透, 都係你醒D!

我自問普通話水,我都唔打算比小朋友讀普教中了...否則到時都唔知點教佢做功課,幫佢溫習默書就福乖了..

回覆:請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼?

英普其實都唔小私校國際學校會收。

回覆:請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼?

樓主為何不學粵語呢?

楼主,我家中無人說普通話的,但我小朋友K1入讀英普班後-個月已可跟老師和其他小朋友溝通。小學階段是普教中,都沒有問題。我相信你的孩子讀英粤班也一樣有能力用廣東話溝通,你不妨多跟同班家長多聯絡,孩子們玩在-起學習語言是會進步神速的。

過來人身份告訴你,面試時很多學校會用廣東話面試,所以廣東話至少要聽明白理解,這樣才能在面試中突圍。至於面試收生只看面試表現,並不會因為你的家庭是普通話環境而不收,只是你要能理解廣東話,盡量講廣東話就行。既然你的孩子已經學了兩年廣東話,應該聽說都不是問題的。

Yanamami  對~  發表於 16-9-8 20:03
‹ 上一主題|下一主題