用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎?
樓主: 進進媽
go

孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎? [複製鏈接]

connie_tam 發表於 16-9-26 14:11
回覆 進進媽 的帖子

其實同學習環境有關係吧...如果有能力/機會入到一些比較好的英國中學, 可能會對讀書有 ...

阿大都係咁講,係屋企冇心機溫書,但英國學校就令佢專心及有心機讀書!

回覆:亮燈 的帖子

回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

玉不琢不成器

Flying-Man 發表於 16-9-26 00:27
回覆 agchan 的帖子

小蜜蜂818
Flying-Man,
我兒子今年F.3又係想讓他到加拿大repeat grade 9,我現在周圍揾資料,你有無學校提議下。

如果hea 讀,英國比加拿大合適,中學住宿舍,有活動溫習時間表,星期六日亦有活動,不可隨便外出,群體生活。加拿大學生交通月票飛,住home stay, 沒有自律性便掛住打機或去街。

回覆 noel2010 的帖子

加拿大有中學是住宿舍的,特別是私校。公校則大部份沒有宿舍住,要住親友家或homestay。

回覆 Flying-Man 的帖子

我指的只是温哥華,別的省我不知道。

回覆 小蜜蜂818 的帖子

10月有加拿大教育展,在朗豪坊。已有人posted詳情,你留意吓。我知溫哥華教育局的公校10月17日開始報名。
我女女剛8月尾過去溫哥華, 現讀公校,grade 9。如有需要,我可以我所知有限的話你知。我就喺呢到識咗位JM,佢畀咗好多資訊同意見我,非常感謝佢無私嘅幫忙。

我計劃阿仔讀私校可以boarding, 朗豪坊也有加拿大展?我知8 &9日在尖沙咀朗廷酒店有舉辦。由於有親戚在溫哥華所以選擇很少。請問Grade 9是否香港Form 3?

This is it. The venue I mentioned before was wrong. It was 朗豪坊 Mongkok last year.

我女完咗中二過去,現 GRADE 9。

按溫哥華育局的 Grade Placement, 如下:

Grade placement based on age of the student as of December 31.
Grade:K123456789101112Adult

我剛剛大學開學做兩個禮拜,我生活得好舒服,覺得比以前更開心。雖然我要自己洗衣服,煮飯,買野,搞銀行卡,但係我完全唔介意做。以前我係香港冇咩動力,落街行兩步都唔制,但係我依家好願意做,攞起本教科書,我居然覺得好睇,好想讀完。
阿爸阿媽的金錢暫時冇白費到,希望我可以三年都keep住。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

你修什麼?好奇一問

回覆 brother4 的帖子

我修英文系 English Language。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

1998Ruby1998 發表於 16-9-27 00:21
我剛剛大學開學做兩個禮拜,我生活得好舒服,覺得比以前更開心。雖然我要自己洗衣服,煮飯,買野,搞銀行卡 ...

恭喜你,好既開始,祝你學有所成,好好享受大學生活。
‹ 上一主題|下一主題