用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 covering letter 的重要性
樓主: buzz1234
go

covering letter 的重要性 [複製鏈接]

回覆 buzz1234 的帖子

舊年,我無做 Covering letter,都有好多間小學有俾 offer。所以,有時間就寫,無時間就唔寫。反而花多些時間幫小朋決預備小一面試啦!

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-7+14:47+編

原帖由 retriever 於 16-09-07 發表
要猜度很難。有墨水就寫下,尤其是second in 不見家長的。文字可代家長表達

如果可以去到見校長,我直頭整份PROPOSAL俾校長大人過目

HappyCheerBaby 發表於 16-9-7 14:50
回覆 buzz1234 的帖子

舊年,我無做 Covering letter,都有好多間小學有俾 offer。所以,有時間就寫,無時 ...

同意呀.

不過, 你有好多間OFFER, 即報左好多間...

咁相對地, 可能亦無時間寫咁多封有誠意既信喎..

retriever 發表於 16-9-7 13:57
回覆 MrBeast 的帖子

老實講, 寫信要人睇到印象深刻唔易... 你支筆掂, 都要人地肯花時間睇...
相信做得校長,都應該能speed read 吧,每年咁多applications,邊d can letter 邊d stand out不難分別,當然我唔係校長條蟲,又唔知佢有冇老花,只是估下。至於相,e加閒閒地電腦都有一萬幾千張相,要找幾張樣靚身材正實在不難,代表到什麼,除非如彈鋼琴叻,有張朗朗合照又唔同講法

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-7+13:57+回覆

原帖由 MrBeast 於 16-09-07 發表
相信做得校長,都應該能speed read 吧,每年咁多applications,邊d can letter 邊d stand out不難分別,當 ...
唔係代表咪野achievement.

係代表你某d取態姐。

最後, portfolio好大程度係面談既資料而已。

所以好多學校話唔駛交,唔係講假。

論壇都有人講,無交portfolio都入埋spcc呢。

唔駛咁認真架。

MrBeast  都只是吹水,唔認真唔認真,  發表於 16-9-7 19:11

而家都收8 page 内,ref letter 我覺得重要,cover letter 好多時已在填表時填左,會省减

我覺得cover letter 同portfolio作用好有限,不過去到面見家長,portfolio 係有吸睛作用,至少可以多d話題。如果cover letter太多內容,老師好難慢慢睇。

回覆:covering letter 的重要性

多謝各位前輩的解答
既然有前輩冇寫都有幾個offer,我都安心點

明白有jm會努力做足準備,覺得做得幾多得幾多,但我將會報十間,只係填表加製作portfolio 已經花了不少精力。。。再要作埋信,我真係覺得好吃力。

各位有準備cover letter的jm真係好厲害

‹ 上一主題|下一主題