用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊個校網叫做比較平均
go

邊個校網叫做比較平均 [複製鏈接]

請容許我問一個比較假設性的問題,如果可以任揀,請問邊個校網叫做比較平均?我有一仔一囡,下年大囡上小學,因現有的地址校網比較差,所以之前資料搜索只focus私直小學,但現在考慮想搬,學校方面,我們沒有宗教分所以知道分數比較低,所以都盡量避免名校或競爭大的學校,只要求有愛心和不太多功課量,大家可以給我一些意見嗎?或者有冇邊個校網比較天地網,要避開?

升中唔算我最大考慮之一,因為應該會出國。

香港島九龍也可以考慮,先謝謝🙏🙏🙏

2    0    0    0

回覆:Jasmine11 的帖子

回覆:Sassa 的帖子

多謝回覆,可唔可以再問下,係呢個11網,有冇邊間比較開心又唔太多功課又唔太難入架?

我都知道可能太貪心,不過想取個平衡,唔想小朋友為咗讀書冇咗童年,謝謝😊

回覆:邊個校網叫做比較平均

如果你唔理升中,照計每區都有較有愛心+少功課的學校,無需特登搬屋啊!

Chirley    發表於 16-9-7 13:46

引用:如果你唔理升中,照計每區都有較有愛心+少

原帖由 sunnygirl 於 16-09-06 發表
如果你唔理升中,照計每區都有較有愛心+少功課的學校,無需特登搬屋啊!

...
Agree

引用:如果你唔理升中,照計每區都有較有愛心+少

原帖由 sunnygirl 於 16-09-06 發表

...
非常同意!如果升中會出國,搵間校風好又開心既學校真係唔難!

回覆:99dogdog 的帖子

我搬屋唔係因為想搵好嘅校網,只係而家間屋比較細,所以想搬大D😁

我哋又冇話邊個地區特別想住,咁橫掂都要搬,所以都會將校網呢個因素計埋落去😊

最好梗係一舉兩得啦😁😁

本來對九龍禮賢比夠心儀,不過兩個加埋都唔平,所以如果有一間唔錯嘅津校,咁慳得就慳囉😊

你地可唔可以幫手舉列幾間比較有愛心又少功課嘅學校但又競爭唔太大嘅津校呀?謝謝

或者咁樣問,如我得15分,有邊間學校係冇宗教又比較少世襲同有愛心?謝謝

真心想知,如我得15分,有邊間學校係冇宗教又比較少世襲同有愛心?感謝🙏

醒目開學勳章 貢獻勳章

我估,多數愛心學校,又開心又少功課,都應該... 無乜人揀..... 乙一必入!
恐龍家

引用:我估,多數愛心學校,又開心又少功課,都應

原帖由 小曳人 於 16-09-07 發表
我估,多數愛心學校,又開心又少功課,都應該... 無乜人揀..... 乙一必入!
都唔係,40網聖多瑪都唔易入

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sassa 發表於 16-9-7 13:58
都唔係,40網聖多瑪都唔易入
good! 樓主要試試!
恐龍家

回覆:Sassa 的帖子

謝謝回覆,還可舉列其他類似學校嗎?謝謝🙏🙏

浸信會天虹小學

基督教宣道會宣基小學(坪石)

回覆:subb 的帖子

Many thanks for your kind suggestions 🙏

其他地區校網我唔熟,不過我住62網就覺得這區小學好平均,今年我都睇咗幾間津校,間間都話自己係happy school,62綱又真係無邊間係吹谷。但好多人就話62升中少選擇。

回覆:kaatt 的帖子

多謝分享

‹ 上一主題|下一主題