用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 女女CAC結果出左...
go

[聽/語障] 女女CAC結果出左...

女女22個月大,到依家只有單字疊字,轉介做CAC。評估出黎,醫生話佢認知同語言都係1歲3個月至1歲半,即係遲緩左3個月至6個月。我好唔明白點解會甘。我地日日夜夜同佢講野,睇書,講故事,去街。又上左好耐PLAYGROUP,佢都完全唔肯用言語表達。到依家,要咩都只係手指指,發出""EEE"既聲。
有無人可以話我知我個女發生咩事。之後會點點。呢個星期返學,眼見同期小朋友開始講句子,唱歌,我真係心急如焚。。。

bobbob  遲3-6個月好小事,如果太擔心就搵個st幫手教  發表於 16-9-22 23:01

回覆:女女CAC結果出左...

你女兒仲細,能夠咁早發現佢言語遲緩已經好好,可以早點排訓練。遲幾個月好少事,把握6歲前的黃金訓練時間,小朋友進步空間好大,努力加油!

引用:女女22個月大,到依家只有單字疊字,轉介做

原帖由 十字奶奶 於 16-09-06 發表
女女22個月大,到依家只有單字疊字,轉介做CAC。評估出黎,醫生話佢認知同語言都係1歲3個月至1歲半,即係遲 ...
我都係睇到其他小朋友吱吱炸炸

回覆:十字奶奶 的帖子

聽完你咁講,咁我個仔當年都言語遲援了,我仔當年未夠一歲都係單字,疊字,連呀媽都唔肯叫一聲,但佢現在8歲,正常過正常。
不過女仔講野一般係應該快少少的,雖然你囡囡係稍稍遲一D,但差幾個月,唔難追返,加油呀!其實除了較嚴重的發展障礙,會真係好難學講野,其他小朋友唔會學唔識講野架,但表達能力有幾好就因人而異啦!
咁你囡囡除了說話能力,其實發展正常吧!

不如你去找言語治療師睇下是否口肌的問題,唔好灰心。

回覆:十字奶奶 的帖子

咁有冇排服務?

如果能力許可,可以上言語治療,唔好錯過黃金期

我女2歲時都言語發展慢少少,之後,返左N班後,開始有改善。言語發展慢左3個月至6個月,唔算嚴重。如有需要,可以試下樂善堂言語治療服務,我朋友試過,都幾好。

十字奶奶 發表於 16-9-6 16:11
女女22個月大,到依家只有單字疊字,轉介做CAC。評估出黎,醫生話佢認知同語言都係1歲3個月至1歲半,即係遲 ...

請問喺邊度做CAC?

pinkmania 發表於 16-12-26 19:38
請問喺邊度做CAC?

可以去要求普通家庭醫生寫轉介信去CAC排期做評估。

簽名被屏蔽

十字奶奶 發表於 16-9-6 16:11

其实遲緩三至六个月,只要努力追好快追到……加油

回覆樓主:

好小事。當年阿仔口齒伶俐,2歲識同我講佢好寂寞…點知4歲做評估,一樣話佢遲咗1年…只係幾個月既話,耐心等佢開金口。最緊要佢唔係唔識講,只係唔講。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我個仔當年三歲入學前一粒字都吾識講,現在中二了,多野講到你吾信。入幼稚園後會好些,當然加埋訓練就更好。