用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK -YORK 讀year 10 有什麼好學校!
go

UK -YORK 讀year 10 有什麼好學校!

UK -YORK 讀year 10 有什麼好學校!

回覆:lilysze 的帖子

St. Peter's School York

St peter

我個仔前日去,尋日到左York。他讀Queen Ethelburga,我貪距A*-A 8X%,2016 是86.9%。
Caltex Oil Coupons wanted

QE成績好是公認的,但價錢也是一等級

tung_yan0623 發表於 16-9-6 15:12
QE成績好是公認的,但價錢也是一等級
他中文好差,DSE中文基本上是坐一望二。讀中5半年,忍痛轉去沙田一間垃圾國際學校讀左半年。QE一年頂到,兩年真系頂唔順。

回覆:bigdaddy 的帖子

謝謝你的分享!
請問QE 多唔多中國人?因為睇返近期啲post 話QE好多中國人,阿囡都會入form 考呢間,所以好擔心佢去讀學講普通話而不是學英文!

回覆 lilysze 的帖子

QE係勁多中國人和俄羅斯人,香港人亦唔少

lilysze 發表於 16-9-6 18:43
謝謝你的分享!
請問QE 多唔多中國人?因為睇返近期啲post 話QE好多中國人,阿囡都會入form 考呢間,所以好 ...
多,國語拼音大約23%,扣除東南亞華人臺灣人,估計強國20%香港人唔多,整個form計得幾個
前蘇聯+chinese占50%
在香港見過兩個強國家長,唔點出聲,看似有文化的土豪。

bigdaddy 發表於 16-9-7 12:47
多,國語拼音大約23%,扣除東南亞華人臺灣人,估計強國20%香港人唔多,整個form計得幾個
前蘇聯+chinese占5 ...

謝謝你的分享!
請問你囝囝讀得開唔開心和學習風氣如何?英國學生多唔多?麻煩哂(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我覺得通常AL成績好既學校都多中(国)人

一定會收好多國內生,有助學校提升AL成績及排名,所以D老師叫佢哋 "國內天才"。所以要留意吓點解通常AL成績好既學校都多中(国)人,近年某些學校成績及排名突飛猛進,夠究竟係教得好or純粹靠呢班"國內天才"

醒目開學勳章

cacadydy 發表於 16-10-11 02:53
一定會收好多國內生,有助學校提升AL成績及排名,所以D老師叫佢哋 "國內天才"。所以要留意吓點解通常AL成 ...

怎樣搵出學校成績及排名突飛猛進,是教得好or純粹靠呢班"國內天才"?

lilysze 發表於 16-10-4 07:29
謝謝你的分享!
請問你囝囝讀得開唔開心和學習風氣如何?英國學生多唔多?麻煩哂(emoji)(emoji)
...

英國學生多少不是太清楚,只能肯定不到一半。
學習風氣,我個仔無投訴,他year 12在香港野雞國際學校讀,勁投訴。我相信不會差,因為是小班教學。

回一下"國內天才"先。
成積好的學校,能做好原因有:
1. 收國內理科學生,因為他們讀得好深,到英國其實只是用英文再讀。
2. 教好小小
3. 會說服你仔女drop無信心的科目。我仔仔就是了,他在香港野雞只讀左further maths 六個 module 的一個,追返真是有難度,所以說服他drop。但我叫呀仔繼續讀,讀埋term 1如果唔得先drop

bigdaddy 發表於 16-10-13 14:42
英國學生多少不是太清楚,只能肯定不到一半。
學習風氣,我個仔無投訴,他year 12在香港野雞國際學校讀, ...

Agent 都有介紹這間,可分享一下校園生活嗎?