用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩不用怕
go

[其他] 發展遲緩不用怕

如只係發展遲緩不用怕,孩子K1入目標性幼兒園,成績全紅色,决定轉活動性幼兒園,小一入主動學校,成績跟不上,評估後入學校支援小組,一星期二天放學留校做訓練,冇留班,小四學跆拳,小六再評估算正常,升中派中文中學,中一是全級考尾尾,估還有活躍症,幸好有讀書緣(同學幫佢一起溫習),今年入心儀大學,都係果句路是漫長別灰心,父母相信上天安排,加油努力!

回覆:brother4 的帖子

回覆:發展遲緩不用怕

孩子好彩,今年考生少,英鎊跌有好成績去咗英讀神科,摱車邊,後補位8月尾才話收咗佢

引用:如只係發展遲緩不用怕,孩子K1入目標性幼兒

原帖由 brother4 於 16-09-04 發表
如只係發展遲緩不用怕,孩子K1入目標性幼兒園,成績全紅色,决定轉活動性幼兒園,小一入主動學校,成績跟不 ...
多謝鼓勵!

多謝鼓勵!岩岩比同事話到唔開心! 見到你寫段野, 即刻比番信心我

sukilulu 發表於 16-9-6 11:23
多謝鼓勵!岩岩比同事話到唔開心! 見到你寫段野, 即刻比番信心我

D咩同事,不用理會,加油

brother4 發表於 16-9-4 10:57
如只係發展遲緩不用怕,孩子K1入目標性幼兒園,成績全紅色,决定轉活動性幼兒園,小一入主動學校,成績跟不 ...

即刻信心大增

多謝你的鼓舞,女兒都被評為發展遲緩,我都要努力加油幫助女兒

我個女現在3歲讀緊k1, 兩歲已知她發展遲緩,學校見她不會聆聽指令,不懂表達自己,建議我出年重讀k1, 但我見現在只是上學4個多月,便要決定要留班,是不是太早呀?現在學校於12月開始有到校學前服務,2月開始又終於排到出面的言語治療,再加上暑假會幫她再上密集訓練,那麼多input, 還要留班嗎?有沒有人有我類似的經驗,可以分享下...

回覆:發展遲緩不用怕

估學校想學生好,如進度理想,就不用留班。。。

活動性幼兒園係指咩學校?

回覆樓主:

幼兒園是用蒙特梭里教學法,全日制的救世軍

樓主你有什麼方法去幫助他的嗎??

我囝都係好難教, 雖然我無同佢做過評估但佢似係有D專注力不足, 上堂常發夢發呆, 做功課又不能專心不能集中.  我都唔望佢會入到D咩勁的中學, 係望佢唔好學壞, 不過當然如果佢讀到書都想佢讀得上啦, 其實佢唔蠢, 好多數學CONCEPT一講就明,英文我無教過佢但佢都識, 係中文差D但佢勁憎中文所以我都唔點逼佢, 佢鍾意睇漫畫書我由佢睇.  但佢成日叫極都不能夠專心做功課呢樣真係好難攪  
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主:

自己昰不稱職家長,不懂好方法教小朋友,功課不理因錯咗有老師教的想法,另學校有支援小組幫孩子一把!自己有千本漫畫書,初小 小朋友喜看,看完便在漫畫店租,可能培養看書習慣,有請補習老師因要呈分佢平均60分,老師做容易先做如之前課程,打好基礎。另*讚*是好重要,零分要鼓勵,之後考1分要讚因有進步。。小學篇完,到初中篇,中一孩子不願做功課及抄別人功課,所以成績全級尾尾,還記過,學校有將功補過的方法,孩子做圖書館助理,看書佢最愛,另孩子好彩認叻學生,近墨者黑,每星期日去香港最大圖書館溫書,估環境好但乘車要1小時,好快追番D成績,但都改不了不做功課的習慣。。。

請問幼稚園全洪咩意思?見到你的貼好有鼓勵作用啊⋯⋯請問有無經歷過重讀的問題與經歷啊?請多多分享 tks

沙田有 發表於 17-6-6 23:31
請問幼稚園全洪咩意思?見到你的貼好有鼓勵作用啊⋯⋯請問有無經歷過重讀的問題與經歷啊?請多多分享 tks
...

紅是全紅色=不合格,另自己反而要留班及踢出校由小學起,25歲才會考。。。所以要求孩子超低 升班便可,孩子是成績差但冇留班。。。

brother4 發表於 17-6-7 00:15
紅是全紅色=不合格,另自己反而要留班及踢出校由小學起,25歲才會考。。。所以要求孩子超低 升班便可,孩 ...

幼稚園果時有無提出過考慮重讀啊?你係點唸重讀這個問題的呢?

沙田有 發表於 17-6-7 22:05
幼稚園果時有無提出過考慮重讀啊?你係點唸重讀這個問題的呢?

冇考慮重讀,因救世軍全日制(活動教學)有位轉園,自己粗淺意見重讀好處贏在起跑線,輸在。。。壞處如不成功,很多不好問題出現。。。自己不叻只好求助天書是EK ,自己用2星期大部份看一次,獲益良多。。。

brother4 發表於 17-6-7 22:58
冇考慮重讀,因救世軍全日制(活動教學)有位轉園,自己粗淺意見重讀好處贏在起跑線,輸在。。。壞處如不成 ...

甘(emoji)來 全日制 比較好喔,比做訓練更好,請問你講的天書是什麼

沙田有 發表於 17-6-8 08:40
甘(emoji)來 全日制 比較好喔,比做訓練更好,請問你講的天書是什麼

EK=education  kingdom,約看全一篇便最好