用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會基恩 vs 聖公會呂明才
go

聖公會基恩 vs 聖公會呂明才

原來諗住基恩,因為係區內相對輕鬆,但發現升中派位第一志願得60%,反而聖公會呂明才有90%

引用:回覆+dog9_dog9+的帖子 LM+is+the"Black+H

原帖由 panda1123 於 16-09-02 發表
回覆 dog9_dog9 的帖子

LM is the"Black Horse " in district 11
何以見得?可以解釋一下嗎?
謝謝

回覆:聖公會基恩 vs 聖公會呂明才

小女剛入呂明才P1, 都好想再了解多些呢

引用:小女剛入呂明才P1,+都好想再了解多些呢 +

原帖由 campbell 於 16-09-03 發表
你係大抽獎入?

引用:原來諗住基恩,因為係區內相對輕鬆,但發現升

引用:Quote:原帖由+campbell+於+16-09-03+發表小

原帖由 dog9_dog9 於 16-09-04 發表
你係大抽獎入?
我女是叩門入的,大抽獎寫了在第二志願
我睇過派位,有5x%的女生派左去女校band 1,唔知算唔算好。

SingMom  有5x%都好Ok喎!不過我女果間有69%  發表於 16-9-22 05:40

引用:原來諗住基恩,因為係區內相對輕鬆,但發現升

原帖由 dog9_dog9 於 16-09-02 發表
原來諗住基恩,因為係區內相對輕鬆,但發現升中派位第一志願得60%,反而聖公會呂明才有90% ...
第一志願成功率與學校實力完全無關,例如A校第一志願成功率得70%,但多數學生入band 1;B校第一志願成功率有95%,但多數學生入band 2,咁邊間好啲?

第一志願成功率高,只能顯示該校學生升中選校較保守。

campbell 發表於 16-9-3 22:04
請問開學到現在為止功課,默書多不多?老師有沒有愛心?

回覆樓主:

基恩之前都睇過開放日,不太深刻。升中幾多%有60都吾錯,記憶好像英一都係咁上下。感覺佢好像很重視普通話。呂明材轉左校長有些家長話嚴左,注重左學業方面。

引用:Quote:campbell+發表於+16-9-3+22:04+小女

原帖由 BeeBooMa 於 16-09-22 發表
請問開學到現在為止功課,默書多不多?老師有沒有愛心?
每日有4~5樣左右,放連續3日假就多3~4樣,我唔清楚其他學校,暫時蜜月期未需要默書住,遲d好似一星期一次

回覆 campbell 的帖子

謝謝你的分享