用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍區(88網) 同 沙田區(91網)
樓主: cherry2013
go

大圍區(88網) 同 沙田區(91網)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:各位,+九龍城浸信會(恩平)小學+VS+張煌偉,+

原帖由 ecem000 於 16-09-17 發表
各位, 九龍城浸信會(恩平)小學 VS 張煌偉, 15分邊間易入? 2間邊間好D?
近年,張已經有人會放自行,收足,但恩平。。。如果無記錯,自行收唔足

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-09-17+發表地點

原帖由 mandyyeung28 於 16-09-17 發表
15分 自行 邊間機會大??
我唔清楚,但相信乙三都有機嘅張煊昌會少D人揀自行 ,我個人唔會以呢樣去決定自行揀呢兩問其—,因為乙一幾乎必入!

恐龍家

ecem000 發表於 16-9-17 22:15
各位, 九龍城浸信會(恩平)小學 VS 張煌偉, 15分邊間易入? 2間邊間好D?

我小朋友讀緊禧年(恩平),同出面嘅傳聞根本兩樣嘢,禧年(恩平)其實係馬鞍山禧年嘅下午校,所以課程差唔多,學校老師都好好,小一、小三今年開左4班,小二3年,小班教學,小一為幫小朋友適應會安排一位班主任、一位助教,協助班小朋友去適應小學生活,數學有教快半學期,小二開始普教中,小三開始分精英班,我小朋友今年小二,禧年並非我當初嘅心儀學校,一心想小二轉學,不過我囝囝讀得好開心,而且發揮得唔錯,所以最後都係留低,因為哩間學校好有愛,我小朋友本身好冇自信、被動,而且幼稚園就唔鍾意番學,不過經過一年,睇到佢改變左好多,佢為左自己病,番唔到學而喊,學校班老師懂得鼓勵哩班小朋友,而唔係打擊佢地,無論係成績好與差嘅學生都一視同仁,都會給予不同嘅機會,等佢地可以發揮佢地嘅長處。每次家長會,我見到嘅,係班小朋友好sweet 咁攬住老師,小學啦,佢地識分邊個對佢地好,我相信,冇真心嘅付出,我唔會見到咁嘅情景,所以我留低左,因為我覺得,小朋友喺一個開心、有愛嘅環境學習,發揮出嚟嘅,我相信一定會更加好。
有時選校,真係要親自去睇睇,單憑外界嘅評論,係唔足夠的,當年嘅我就係咁,都慶幸當初入唔到想叩嘅學校,聽到太多補習社,話某幾間學校嘅學生成日因為多功課、大壓力而喺補習社做功課做到喊。

hazelbb123 發表於 16-9-19 02:03
我小朋友讀緊禧年(恩平),同出面嘅傳聞根本兩樣嘢,禧年(恩平)其實係馬鞍山禧年嘅下午校,所以課程差 ...

謝謝你既意見,非常重要。我其實都有親身去睇過,感覺係良好既。
另外,想問下關於小二普教中,是否有得揀普教或廣東話教架?

ecem000 發表於 16-9-19 11:54
謝謝你既意見,非常重要。我其實都有親身去睇過,感覺係良好既。
另外,想問下關於小二普教中,是否有得揀 ...

啲老師係真係好好人,小二普教中冇我選擇,一定要,不過ok嘅,因為老師會講普通話,同學唔明會用廣東話再講嘅,其實係為小三鋪路,因為小三精英班係普教中

hazelbb123 發表於 16-9-19 14:19
啲老師係真係好好人,小二普教中冇我選擇,一定要,不過ok嘅,因為老師會講普通話,同學唔明會用廣東話再 ...

個日到學校參觀,校長講得一班係普教,其他都係廣東話?

ecem000 發表於 16-9-19 14:20
個日到學校參觀,校長講得一班係普教,其他都係廣東話?

小三先係,精英班普教中,小二開始全級都係

回覆:cherry2013 的帖子

請問陳元喜和沙官小駛唔駛111先有得叩?舊年陳小就唔駛,今年有變嗎?

陳小最近講座講明要 111

回覆 小曳人 的帖子

希望啦, 如果入左的話之後就唔駛煩了!

回覆 kerorowaiwai 的帖子

朱正賢以前有分上/下午校的
以前的朱正賢下午校同以前的田心谷合拼左, 就係而家的王賜豪了!

回覆:大圍區(88網) 同 沙田區(91網)

很多人講91網競爭大不宜選,88網較平均好些嗎?

回覆 hsiehevonne 的帖子

係呀, 楊校長都係OPENDAY度有講今年開始最後一堂比學生用黎做功課呀!
不過校長都有提過上年1-1-1都收唔哂, 有好多扣門FORM....

回覆 小曳人 的帖子

大圍區四寶真係這幾間嗎?

回覆 gajesy 的帖子

91網今年競爭好大, 明年讀小一的小朋友又特別多......

ecem000 發表於 16-9-17 22:15

張煌偉上年自行收足,好似也有不少人扣門。

另一間唔清楚。

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherry2013 發表於 16-9-21 13:24
回覆 小曳人 的帖子

大圍區四寶真係這幾間嗎?
大熱:沙官、聖心、、陳元喜、迦密
次熱:白普理、王賜豪、洗次雲
乙3仲有機:張煊昌
餘下:張煌偉、美林、禧年

張煌偉自行收足,美林同禧年係88網內自行收唔足人嘅學校
呢3間都好似有借位俾91
美林中一派位唔錯,你自己睇睇數據 (好似有3x%) ,因為部份學校數據不足,好難直接比較
但似乎比91嘅四寶好

恐龍家

hazelbb123 發表於 16-9-19 02:03
我小朋友讀緊禧年(恩平),同出面嘅傳聞根本兩樣嘢,禧年(恩平)其實係馬鞍山禧年嘅下午校,所以課程差 ...
大圍禧年應該冇乜傳聞,因為少人講,優缺資料都冇乜,少人講就少人揀,少人揀就少人講,唔同91冷門被傳點差點差,88冷門其實係被冷落,如果可以多d你呢類用家,講返學校情況就好lu
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

請問一胡如何?學校課程深嗎?老師是否有愛心?

assisi 發表於 16-9-21 21:19
請問一胡如何?學校課程深嗎?老師是否有愛心?

我淨係知一胡深受隔離間幼稚園既家長歡迎...

‹ 上一主題|下一主題