用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍區(88網) 同 沙田區(91網)
樓主: cherry2013
go

大圍區(88網) 同 沙田區(91網)   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

3個以下,好得人驚

pat6752 發表於 16-9-10 17:04
想問下大家,如果有20分田家炳機會大唔大?
八九成機會率,

hkpapa852 發表於 16-9-9 18:42
唔一定,係近兩/三年,港九至少有3間小學,出現個3個或以下學生入到所謂B1中學 ...
咁我真係有興趣想知係邊幾間小學, 同O係邊區

回覆 hsiehevonne 的帖子

謝謝回覆, 請問小朋友向王賜豪愉快嗎?

回覆 ckkong97 的帖子

請問有無大圍區資料? 謝謝

喜樂果子 發表於 16-9-12 09:39
咁我真係有興趣想知係邊幾間小學, 同O係邊區
名就唔開啦! 地區係:

東區
九龍城
油尖旺

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:cherry2013 的帖子

還算適應喔!都開心

因為本身是個活潑但些許沒自信的男孩子,所以需要時間去熟悉環境。
8月底有2日新生適應日,認識下班主任同學。9月初開學有5日番半日,準備d開課用品同熟悉課堂運作,之後先正式全日。
學校比較重視電子教學同IT資訊科技部分,所以課堂上教學我覺得係相對較具活動性,適合我小朋友引得起興趣。
開學至今,每日4-5樣功課,中英數常皆有,工作紙通常1個鐘可以完成。(部分功課在學校功課堂有55分鐘已完成,會有科任老師導修)
來緊有開放日,可以上學校網站報名參加,睇下學校、去學校玩下,睇下適唔適合你小朋友

黃賜豪派BAND 1 率同迦密差不多, 算係好
我住88, 以前亞仔幼稚園放學會經黃賜豪
D高小學生會溜連係學校前個公園,
每日都粗口橫飛, 所以對佢冇好感 

cherry2013 發表於 16-9-12 11:14

請問有無大圍區資料? 謝謝
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2017dpnet-88.pdf

多謝你的意見呀! 黎緊個星期六去會去王賜豪的openday, 睇下啱唔啱自己個小朋友, 謝謝!

Thank you so much!

回覆 mch411 的帖子

我上星期去左迦密的openday, 個校長好吋, 講明要1-1-1 才有機會收, 又好hard sell 學校的成績, 所以無乜好感......

cherry2013 發表於 16-9-13 17:49

多謝你的意見呀! 黎緊個星期六去會去王賜豪的openday, 睇下啱唔啱自己個小朋友,  ...

唔駛客氣,到時候有咩問題都可以在答問時間盡量提問,校長都會有問必答。
上年open day是家長在禮堂聽講座,小朋友上課室做活動同睇影片。結束之後都可以問下小朋友感受如何,也給他們一個心理準備,好快一年後就要上小學啦

引用:回覆+mch411+的帖子 我上星期去左迦密的op

原帖由 cherry2013 於 16-09-13 發表

我上星期去左迦密的openday, 個校長好吋, 講明要1-1-1 才有機會收, 又好hard sell 學 ...
真係一定要111?佢前年話有㨂過都可以叩

真係好多謝你的意見呀!
時間過得好快, 下年就要讀小一啦......
openday 會帶埋小朋友一齊去, 比佢自己都觀察下!
我想問下你係第幾個志願派到王賜豪的?

回覆 hosinai2012 的帖子

同區要1-1-1 先會派叩門form, 不同區都要1-1-0, 校長係咁講明的!

cherry2013 發表於 16-9-13 17:51

我上星期去左迦密的openday, 個校長好吋, 講明要1-1-1 才有機會收, 又好hard sell 學 ...
我唔係迦密用家, 不過崔校長係家長會先甘串,我小朋友以前有參加迦密D活動
我接觸過校長, 私底下佢OK好人有禮貌

cherry2013 發表於 16-9-14 10:25

真係好多謝你的意見呀!

我係自行派位15分抽中(感謝有抽獎運氣),但同時有幼稚園同班同學15分抽唔中。
不過後尾統一派位,同學仔繼續填甲1,乙1抽中,宜家仲又做埋同班同學添
扣門條件上年校長講唔駛111,只要至少有個1都會接見小朋友,但舊年派完位非常之多人扣門,好似都冇接見晒所有小朋友,所以今年條件唔知會否收緊,可以再問下學校。

其實慈航今年有5班, 每班都26-27人。 其實老師校長好有愛心,學校設備同配套都好好。 未係外邊講的禁麻麻,只係不是一些主流愛歡迎的學校

親子童讀樂

小曳人 發表於 16-9-2 09:35
冼次雲,白普理,王賜豪

張煊昌

咁如果乙一揀一線, 乙二乙三乙四都揀二線,乙五乙六先揀三線…正常定好危險呢?

‹ 上一主題|下一主題