用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一申請表用手寫還是電腦打?
go

中一申請表用手寫還是電腦打?

同上,謝謝!

回覆 evayanyan 的帖子

如果網上表格可直接填寫, 會用電腦打, 清楚D

回覆:中一申請表用手寫還是電腦打

我用電腦打

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

用電腦打,改又容易,唔使怕寫錯字太多塗改液出現
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

電腦, 清楚又整齊

evayanyan 發表於 16-8-30 09:12
同上,謝謝!

我用電腦打,並且雙面列印,除咗環保外,還可以俾學校有好印象,另外,內容我就用上深藍色字來制作和列印,但切忌用上太多顏色,只選用深藍色好了,目的係想把申請表內題目說明和輸入內容分明易睇,因為學校需要審閱的申請表很多,加上整份申請表都用上黑色,睇得耐可能會累透了.

好似話HY用手寫好d, 仲要係小朋友親自寫。

引用:同上,謝謝! +

原帖由 evayanyan 於 16-08-30 發表
同上,謝謝!
全部都係手寫。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我女全部手寫,另外一封自我介紹也是用手寫,佢用中文作,佢同學用英文作,家長幫佢執。佢学校無任何支援。比到小孩子自己应付……。

手寫的

全部遂份手寫

手寫

我當年叫小朋友自己用手寫

Yanamami 發表於 16-8-30 11:33
好似話HY用手寫好d, 仲要係小朋友親自寫。
其實如果手字靚, 我會用手寫。驚寫錯字就用擦得甩原子筆。一手靚字真係會俾人深刻既印象。

份申請表咁多野填...填又要D技巧...我就選擇用電腦搞定
仲要係家長代勞

little_yolky 發表於 16-8-31 10:45
其實如果手字靚, 我會用手寫。驚寫錯字就用擦得甩原子筆。一手靚字真係會俾人深刻既印象。 ...
果時叫女先輕輕用鉛筆填,再用鉛子筆填-次就唔怕要塗改~其実有d 表格空位窄窄幾难填,打字係会整齐同靚好多,不过明知HY鈡意d女独立就叫佢自己搞掂,投其所好嘛……

mcl203 發表於 16-8-31 10:51
份申請表咁多野填...填又要D技巧...我就選擇用電腦搞定
仲要係家長代勞 ...

無錯~有d唔易填~我共申請五间DSS两间津校,会填到癲,所以部份係会叫女分担,佢亦边填边嗡:乜问禁多野㗎、乜禁窄㗎,都唔夠位寫……俾佢involve下起碼知阿媽為佢做左d乜都好。

Yanamami 發表於 16-8-31 10:59
無錯~有d唔易填~我共申請五间DSS两间津校,会填到癲,所以部份係会叫女分担,佢亦边填边嗡:乜问禁多野㗎、 ...
佢肯定唔知自己以往學過乜野....我地好D....填完一份就覺好煩....無填其他....放棄左

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-31+10:51+份申請

原帖由 Yanamami 於 16-08-31 發表
無錯~有d唔易填~我共申請五间DSS两间津校,会填到癲,所以部份係会叫女分担,佢亦边填边嗡:乜问禁多野㗎、 ...
agree