用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生參加籃球興趣班會影响學業嗎?
樓主: Meilinglin
go

中一生參加籃球興趣班會影响學業嗎?

做運動可以使精神健康,所以我支持

Yanamami 發表於 16-8-29 21:37
男仔有項运动係绝对好事!鍛煉身体、分散精力同打机時间、同隊友產生畢生友情、学习合群/团隊精神……好处 ...
唔好話男仔, 女仔都應該有項運動鐘意玩好D。樓主一定係好似我咁, 完全唔運動既人嚟。好似阿女暑假游咗兩個月水, 雖然無話瘦咗, 但個人無咁水腫, 望落去都醒神晒。佢體質同我好似, 唔易流汗, 所以積積埋埋D水搞到肥腫難分, 依家踢水踢晒身體D水出嚟, 而且泳會安排好, 兩個月佢就學識自由式同背泳, 我同爸爸係咁讚佢, 讚到佢開咗學都話會繼續游水了運動雖然麻煩D, 但好處好多。

游泳是很好的運動,最衰到秋冬季就不能堅持了。

Meilinglin 發表於 16-9-1 12:51
游泳是很好的運動,最衰到秋冬季就不能堅持了。
Why not? 操水的是-年四季不停~

回覆:Meilinglin 的帖子

回覆 teddykin414 的帖子

是要報泳隊嗎?一周游幾天呢?我仔識游水,但係一到秋冬季就懶得游了。

阿仔一年四季游,游水令佢減壓,佢非常享受。我比較保護佢,游室內池,冬天暖水。

Meilinglin 發表於 16-8-29 13:46
純粹想兒子多運動,長高去報籃球班,但又聽很多人說:打波影响學業,群壤。。可是小兒是1B英中,打波也不好 ...
打籃球多多少少都會影响學業,原因好簡單,運動減少咗學習壓力,令學習更加有效;至於群壞就睇下喺邊度打。

Yanamami 發表於 16-9-1 13:45
Why not? 操水的是-年四季不停~
游水 不是 操水 噢~~~

王家爸爸   游水有為興趣,操水係為成績,好唔同。  發表於 16-9-1 16:41

王家爸爸   游水有為興趣,操水係為成績,好唔同。  

操水有時係為減肥~

Meilinglin 發表於 16-9-1 14:26
回覆 teddykin414 的帖子

是要報泳隊嗎?一周游幾天呢?我仔識游水,但係一到秋冬季就懶得游了。 ...
報泳会:海天/泳天/大力/史丹福……有好多~

引用:男仔有項运动係绝对好事!鍛煉身体、分散精

原帖由 Yanamami 於 16-08-29 發表
男仔有項运动係绝对好事!鍛煉身体、分散精力同打机時间、同隊友產生畢生友情、学习合群/团隊精神……好处 ...
讚同,我仔又打排球、又玩機械人,有玩得、又識好多師兄,如果師兄好又叻,聽佢地講一句,好過阿媽 yum 成晚

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-9-1 14:47
打籃球多多少少都會影响學業,原因好簡單,運動減少咗學習壓力,令學習更加有效;至於群壞就睇下喺邊度打。 ...
完全同意

我囡打排球打出興趣來, 去埋台灣集訓更加打上癮, 依家想打埋球會.

成績方面 S.1 因為要打波更加著緊成績, 驚衰左我唔畀佢打丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我也很認同,多運動利多過弊😂

叻女!

回覆 miriam 的帖子

回覆樓主:

任何一項運動,如果小朋友識安排分配時間,會讀得更加好。前提是佢會怎樣把握自己学習與運動取平衡。我相信運動可以比小朋友毅力,恒心的訓練,做事不會容易放棄。除了身體健康,心情可以愉快。