用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考到8級鋼琴的,每日練幾耐琴?
go

考到8級鋼琴的,每日練幾耐琴? [複製鏈接]

琴老師說"四級以上,三首歌加scales, 練3次也不止45mins了", "上堂很積極學及記及問,每星期練四日,學得成機會有八成"

大家是否都用那麼多時間練琴?

2    0    0    0

醒目開學勳章

引用:琴老師說"四級以上,三首歌加scales,+練3次

原帖由 frenchfries 於 16-08-28 發表
琴老師說"四級以上,三首歌加scales, 練3次也不止45mins了", "上堂很積極學及記及問,每星期練四日,學得成 ...
我女當年一星期加埋都不知有無一個鐘

回覆 frenchfries 的帖子

我仔每天練琴一小時,練足七天。

Vanessa_Li  請問你仔咁有毅力每天練一小時, 是他自發?他怎樣養成這習慣?  發表於 16-10-20 13:03

引用:Quote:原帖由+frenchfries+於+16-08-28+發

原帖由 CrabPincers 於 16-08-29 發表
你囡囡好叻!

我個小朋友只可以每日練15-30分鐘。老師話一定考唔到八級。要兼顧其他科目,根本無可能用多些時間練。其實佢對鋼琴是不抗拒也不是特別喜歡。現讀中一琴5級,只是覺得不學浪費了之前的努力。而且佢想去美國讀大學,覺得可能對入大學有用。應該點做?好煩!

每星期臨上堂前才每首歌彈一次,scale 仲要上堂比老師捉住才彈。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+16-08-29+發

原帖由 frenchfries 於 16-08-29 發表
你囡囡好叻!

我個小朋友只可以每日練15-30分鐘。老師話一定考唔到八級。要兼顧其他科目,根本無可能用多 ...
如果我無記錯,我女中四考完八級,之後學演奏級,大約半年後佢話不想再學,因為真係晒時間,去學琴=練琴,又貴,最後quit左,依家考完dse, 佢話想趁year 1課程無甘緊考埋演奏級,其實我覺得,不好話晒不晒,真係不夠時間就quit左先,到佢真係想學返先再學,學識左既野無人可以拿得走

HermanWai   同意  發表於 16-9-23 23:09
mother904    發表於 16-9-18 14:12

完全認同

回覆:考到8級鋼琴的,每日練幾耐琴?

最擔心係放低平時吾練,幾年後才繼續學,幾年後,之前所學的已經嘩啦啦忘記得七七八八了。

引用:Quote:原帖由+frenchfries+於+16-08-28+發

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:最擔心係放低平時吾練,幾年後才繼續學,幾

原帖由 chanbebe 於 16-09-25 發表
最擔心係放低平時吾練,幾年後才繼續學,幾年後,之前所學的已經嘩啦啦忘記得七七八八了。

...
我以前細個學過琴,之後結婚後,無再彈過琴,到個女學琴,買左琴後先再彈返,一樣彈到,雖然初初有d甩卡,但我自己覺得ok呀,學左既野已入腦,無人會拿得走

回覆樓主:

我以前都係日日練,起碼半個鐘
如果學校多野做就練30分鐘
唔太多野做就一個鐘

frenchfries 發表於 16-8-28 23:16
琴老師說"四級以上,三首歌加scales, 練3次也不止45mins了", "上堂很積極學及記及問,每星期練四日,學得成 ...

八級時我跟女兒訂立的目標是每星期練五天,每天四十五分鐘,可是永遠都做不到,通常都是星期六日才練,共練三小時左右。那時她六年級,還算聽話,考試前努力一點練,八級考試順利。

之後演奏級,同時步入青少年期,常常提她更反感,加上中學功課測驗忙,每星期只練一兩小時,我對考試成績已沒有什麼期望,只是希望她keep住些興趣。

引用:琴老師說"四級以上,三首歌加scales,+練3次

原帖由 frenchfries 於 16-08-28 發表
有心學,每日練一小時不為過。scale全本學識,由頭彈一次,由慢練到考試所需速度,用15分鐘。每首考試曲(x3首),揾到音夾到雙手後,每日都要15分鐘練速度、表情。一小時差不多。若上學日子冇時間練,只在上堂時係咁意用sight reading頂住,到長假期先練,進度會好反覆,練好,返學時冇練,熟練程度會倒退。除非目標在8月考,學校考完試6至7月狂練,6級考試可應付到。8級pass? 一半半。

十三歲學鋼琴學到演奏級是否太快? 每日只練琴一個鐘.

YDLFATHER 發表於 16-10-13 22:56
十三歲學鋼琴學到演奏級是否太快? 每日只練琴一個鐘.

每個人唔同既
天份高啲 可能唔洗咁多練習都可以

YDLFATHER  謝謝!  發表於 16-10-14 21:51

其實你係想佢有8級張cert定真係有8級既實力先?剩係張Cert既唔洗好花時間既

CrabPincers 發表於 16-8-29 08:51
請問你地考到8級, 會用緊咩琴???

YDLFATHER  我囡一路用緊YAMAHA U1, 無換過琴  發表於 16-10-21 21:45

232 發表於 16-10-19 23:45
請問你地考到8級, 會用緊咩琴???
The type of piano (in normal function) does not affect one who wants to reach Grade 8. But practice will affect. For example, Chinese famous pianist Long Long has used a very poor quality piano when he was young and not yet famous. He played that piano until the strings inside broken. He was a very hard working genius. You can read from his book.

Radiomama 發表於 16-8-29 09:24

我仔每天練琴一小時,練足七天。
我仔由小養成練琴的習慣,當然會偷懶,但總算自動波。剛完成八級考試,暫時讓他輕鬆彈d練習曲,並會彈下Bach、Mozart及Chopin的pieces。也跟阿仔討論過會否考演奏級是他的選擇。

另外,我們功課好輕鬆,也是其中一個可以多時間練琴的原因。
‹ 上一主題|下一主題