用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區中學
樓主: canko
go

葵青區中學   [複製鏈接]

其實伍若瑜是否b2?b1尾至b2頭又有咩選擇?

引用:其實伍若瑜是否b2?b1尾至b2頭又有咩選擇?

原帖由 canko 於 16-10-28 發表
其實伍若瑜是否b2?b1尾至b2頭又有咩選擇?
伍若瑜在精英方面應抓得好過全完同兆民

我感覺係伍若瑜係上緊的中學
而葵青最後上車英中83 全完 係食老本中學
如果吳得掂 要揸正落車英中
呢兩間係必然之選

dobbybabie 發表於 16-10-29 12:40
伍若瑜在精英方面應抓得好過全完同兆民
頭4屆DSE成績同入U率計, 排名如下:

陳兆民 > 全完 > 伍若瑜

陳既成績勉強可算係B1C水平, 另外兩間就要繼續努力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

東華三院吳祥川紀念中學

大家對這間評價如何呢? 現在真係一頭煙~~~~完全未明點樣素揀~~~又唔明點填表.....希望大家可以指教一下。

回覆:yanyant97 的帖子

眼見學生也純,校風可以的

yanyant97 發表於 16-11-2 23:21
東華三院吳祥川紀念中學

大家對這間評價如何呢? 現在真係一頭煙~~~~完全未明點樣素揀~~~又唔明點填表..... ...

http://www.twghscgms.edu.hk/hp_sp/1718-s1-admission/info-day/index.html

(2016.11.12 & 2016.11.26)
東華三院吳祥川紀念中學資訊日及英語音樂劇

kmmum 發表於 16-8-31 22:19
荔景天主教呢?
我女剛剛入讀荔天中一, 校風唔系想像中或人地口中咁好....

我當初都系聽人講, 校風都唔差, 自己又去咗open day, 老師講到校規好嚴, 好注重學生品德

所以自行都選荔天, 乙一都系揀荔天

點知入讀後, 有同學攪是攪非, 攪小圈子, 杯葛等等.....這些動作, 來壓榨同學....

例如...同學沒有帶英文書, 就比老師寫手冊...欠英文書..

但系有同學向老師講大話....我唔見咗本英文書(實即 當天沒有帶回校),

老師就只說....返屋企揾下, 如揾唔就買一本新的...這樣就冇事, 手冊欠書都不用寫....

今日剛剛發現wa群組還有同學post一些3級的相片(人體性器官), 我女即時同我講, 我叫佢del....

我而家都開始後悔.....但又唔知自己想點.....!

katie0921 發表於 16-11-6 16:43
我女剛剛入讀荔天中一, 校風唔系想像中或人地口中咁好....

我當初都系聽人講, 校風都唔差, 自己又去咗open ...

我見d 學生都麻麻,吾明點解d老師成日推薦呢間,話不錯不過,我吾會完全相信老師,信自己眼見為真

引用:+本帖最後由+long0+於+16-11-1+16:57+編輯+

原帖由 long0 於 16-11-01 發表

我感覺係伍若瑜係上緊的中學
咁83,全完 係咪 band 2 都有機會抽到?

紫蘿蘭 發表於 16-11-7 16:59
咁83,全完 係咪 band 2 都有機會抽到?
係出生率低既情況下,全完有可能收到B2學生,但今屆回升,好難講

醒目開學勳章 王國長老

我當初都系聽人講, 校風都唔差, 自己又去咗open ...
我個人對於去開放日參觀真係有保留.
係得開放日做 helper 既學生都係老師揀過晒, 非品學兼優都唔會叫佢幫手, 咁樣睇得到真實既一面?

我可能好彩, 心儀既幾間中學都有學兄姐讀緊, 詳情可以問佢地媽咪, 同埋岩唔岩我囡性格佢地都可以畀到意見.

你問我囡學校有無跩既學生? 我絕對可以答你一定有, 跩成點我都心中有數.

你要慶幸個女有講學校情況係點, 同學有咩問題, 你仲可以抽時間同佢傾對與錯, 乜都唔講時你仲驚呀.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-11-8 00:09
係得開放日做 helper 既學生都係老師揀過晒, 非品學兼優都唔會叫佢幫手 ...

係得開放日做 helper 既學生都係老師揀過晒, 非品學兼優都唔會叫佢幫手, 咁樣睇得到真實既一面?

開放日這個活動,我問過阿女,系學生自願參加,參加後可以儲學分。

我都好慶幸我女有同我講學校的情況,否則,我咩都唔知,仲慘。

回覆 紫蘿蘭 的帖子

肯定係只係比例上的多少

顧超文、李賢堯 應該幾好!

回覆 Nevergiveup888 的帖子

我覺得李好過顧

醒目開學勳章

我仲考慮比小朋友揀荔天,原來麻麻地,咁請問B2有咩選擇?我主要想揀校風純樸

natalielin 發表於 16-11-17 02:25
我仲考慮比小朋友揀荔天,原來麻麻地,咁請問B2有咩選擇?我主要想揀校風純樸
...
如選校風,李算係唔錯的,成績B2B/C

醒目開學勳章

chocolatebean 發表於 16-11-17 08:26
如選校風,李算係唔錯的,成績B2B/C

多謝你呀,咁除咗李賢堯,仲有冇邊間Ok可以考慮既呢?

natalielin 發表於 16-11-18 12:50
多謝你呀,咁除咗李賢堯,仲有冇邊間Ok可以考慮既呢?

d 學校開始有開放日同簡介會了,都唔知道應該如何選擇?大家會出席嗎?
‹ 上一主題|下一主題