用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於考小一,是否大部份人都有在外進補? ...
樓主: 明天更好!
go

關於考小一,是否大部份人都有在外進補? [複製鏈接]

回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

真心希望樓主勿給自己太大壓力,你的緊張是會影響小朋友面試的表現的。
回樓主問題,我兩個小朋友都沒有外補,中英數都是自己教的。不要被別人嚇倒,父母就是小朋友最好的老師。

我諗, 如果覺得小朋友有D咩嘢不足, 去外補幫佢提昇/改善吓又未嘗不可.  不過又唔使谷到盡.

引用:好多家長是玩完考直私小一依個遊戲,+先知道

原帖由 punlik 於 16-08-29 發表
好多家長是玩完考直私小一依個遊戲, 先知道自己小朋友既實力是技不如人.
中好多OFFER既小朋友, 家長往往是 ...
請問何謂及早準備?準備邊方面?語文(中英認字?普通話?),定音樂體藝?

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表咁講l

原帖由 hha 於 16-08-29 發表
Agree
真心請教:呢張對考直私小沒麽用 咁邊D比較有用?認受性高呢?

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-08-29+發表Agree真

原帖由 SABYH 於 16-08-31 發表
真心請教:呢張對考直私小沒麽用 咁邊D比較有用?認受性高呢?
其實Cambridge 都認受性高,不過唔會因為一張cert而得到offer, 英文好只係其中一點,但學校揀人睇好多嘢。其實五歲小朋友都冇乜咩可以考/比賽,奧數、cambridge、gapsk/kpcc、校際朗誦/音樂節,睇吓有乜嘢係小朋友強項,試一試吧!

回覆:hha 的帖子

Thanks!

lvmh88 發表於 16-8-31 07:44
請問何謂及早準備?準備邊方面?語文(中英認字?普通話?),定音樂體藝?

...

個人覺得, 留意各種信息都係準備的一種...

比較要長時間準備係: 閱讀習慣, 自理能力, 表達能力, 同待人接物.

starter, mover 其實不是好深,  小朋友在私幼, 英文好通常都可以有12-3, 但因為要做卷同串字, 如果小朋友唔習慣做卷或串字,  我覺得15 shield 都不易.  我大仔以前不喜串字, 冇考過, 入左一間大家認為需要英文好的直資, 細的依家都冇考, 不過我都會叫佢串下D生字, 當準備面試識多幾個英文. 如果冇時間自己教或學校教, 上一D中心的堂都不失為一個方式, 各有前因吧.  

係,所以大家話過程有得着就係咁,小朋友未試過自己入試場坐個半鐘,要時間管理、字體要整齊、唔識要先skip、做完要check卷、遵守考試範則、對素未謀面的考官對答如流等等,都一定有得着。所以唔係話對攞學位冇幫助就唔考嘅,咁考咗又考得好咪放入portfolio囉,但唔好咁大期望。

最終還是有的好

Mrs.Luckycat 發表於 16-8-27 18:56
真心請教:讀咗Cambridge 英文好啲?舊年呀仔响童軍總會上summer course 時我都見到有這個課程,心思思都想 ...
你應該問  : 麥明詩 真真正正係 Cambridge 讀完返來,佢係咪都有讀先入到 Cambridge ?

定係 讀完 15 個盾會入到 Harvard ? Princeton ? Standford ? 定係 Yale ?

lvmh88 發表於 16-8-31 07:44

...
最首先係你要了解你小朋友, 究竟佢有無天份 ? 佢係科學家材料, 你走去叫佢學體藝 ? 又或者佢有畫畫天份你走去谷佢學打波 ? 唔係嘩

引用:好多人有外上學術班,是事實。但上了又不代

原帖由 phoebewong123 於 16-08-27 發表
好多人有外上學術班,是事實。但上了又不代表一定考到直私。父母自己教也是很好的也見過。

...
我地無外補,無比賽,無證書,學校成績中中地,一樣考到受歡迎直資,一樣叩到一線有直屬中學津校。總之,想報就去遞表,遞佐一定有機會。

醒目開學勳章 王國長老

得到一張証書,係証明小朋友達到某程度能力。
學左英文,自然英文好左,成件事就係咁簡單。正常地贏而會比較高。學與唔學,學幾多,家長選擇而已。
‹ 上一主題|下一主題