用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位 邊個校網頭3志願成功率最高? ...
go

小一派位 邊個校網頭3志願成功率最高? [複製鏈接]

2017年9月小一入學即將接受申請,為了令子女能增加獲派心儀小學的機率,每年都有父母「孟母三遷」搬入相心儀小學所在的校網,究竟各校網在「大抽獎」階段乙部的首三志願的成功率有幾高?

俗稱「大抽獎」的小一統一派位,主要分為甲、乙兩部分,其中甲部可填寫最多3間不受校網限制的學校,乙部則可填寫最多30間校網內的學校,此文主要比較各校網乙部首三志願的成功率。

TOPick 參考教育局的「2015年度小一入學報告書」,發現較受歡迎校網中,乙部填表成功獲派首3個志願的比率約在5至7成,當中如九龍城的41校網的成功率約54%、中西區的11校網約66%。

同住址成功率多數過半

眾多校網中,只有沙田的91校網的比率低於5成,只有約43%,其餘均在5成或以上;最高的為只有2間小學的北區83校網,有89%。

當中較受歡迎的九龍城41校網,包括拔萃小學、喇沙小學、九龍塘官立小學及瑪利諾修院學校(小學部)等名校,該校網有781人參加派位,當中423人成功獲派首3個志願,約佔54%。

而部份校網的成功率更在6成或以上,如曾被資深選校專家趙榮德選為第一級最有價值校網的中西區11校網,有747人參加派位,當中有493人獲派首3個志願,約66%。

另外,黃大仙區45校網有712人參加排位,72%可以獲派首3個志願。新界方面,元朗73校網亦較受歡迎,其成功率亦約73%。

統一派位純靠運氣?

2016年9月小一派位,全港只有69%能夠獲派首3個志願,但由於派位機制以電腦隨機派位,而每間學校留給住址屬於校網學生的學額佔總額45%,故住址變得極為重要。

何謂有效住址?

由於住址在統一派位中極為重要,過往亦有家長虛報住址。根據教育局網頁,家長必需填寫真確的住址,當局設有查核機制抽查核實,在收到投訴後,會翻查申請表及證明文件(如水/電/煤氣/電話收費單、已蓋釐印租約、差餉單、公屋租咭等)影印本,甚至會約見有關家長或要求他們提供其他證明文件。

若家長被發現提供虛假住址,其子女的小一入學申請會作廢,製造虛假文書亦屬刑事罪行。

2    0    0    0

統一派位首3志願比例高有乜意義?

呢D就真係"害人數據"啦!

hppa    發表於 16-8-24 15:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

2016都派完, 而家至"分析"2015數字....世界都變了....

TwinWong  年年出生率唔同, 佔%都會變  發表於 16-9-8 14:11
vpo0615  咁要等2016本報告書出嘛.  發表於 16-8-24 14:55

引用:2016都派完,+而家至"分析"2015數字....世界

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-24 發表
2016都派完, 而家至"分析"2015數字....世界都變了....

回覆 hkpapa852 的帖子

Agree!

家長抓爆頭來保持數據靚 !

Charlotte_mom 發表於 16-8-24 14:18
呢班友, 後知後覺扮專家, 份嘢1月已經出咗, EK個陣都分析咗一輪.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-24 14:15
統一派位首3志願比例高有乜意義?

呢D就真係"害人數據"啦!
只能夠反映邊區既人最叻玩呢個抽獎遊戲...

Charlotte_mom 發表於 16-8-24 14:18
因為個數據,搬去黃大仙

TwinWong  搬都去中西区, 駁st. peter   發表於 16-9-8 14:12
lamkwan  WTS D SCHOOLs又無咁好姐...  發表於 16-8-25 09:18
hppa    發表於 16-8-24 17:44

回覆:小一派位 邊個校網頭3志願成功率最高?

以我理解, 個數據只可反影個區既家長是否較保守, 是否較面對現實.

醒目開學勳章 王國長老

引用:以我理解,+個數據只可反影個區既家長是否較

原帖由 大埔之友 於 16-08-24 發表
以我理解, 個數據只可反影個區既家長是否較保守, 是否較面對現實.
唔搏一線齊齊派第一志願

引用:以我理解,+個數據只可反影個區既家長是否較

原帖由 大埔之友 於 16-08-24 發表
同意,唔同年份唔同玩法

超級版主

依D數據其實冇乜意思,高%有可能係個區家長心水頭三間學較廣泛,唔會個個都揀哂某幾間熱門學校,亦即係可能有部份家長一開始就揀咗"寶校",咁咪大家都入到心儀學校囉。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

嘩!

玩古文共賞丫!

2016 唔用,用 2015 數據,真得意!

回覆:小一派位 邊個校網頭3志願成功率最高?

頭3有咩意思?! 頭1 就差唔多!

黃大仙成功率梗係高, 間間差不多,
冇神冇寶

miriam 發表於 16-8-24 19:30
嘩!

玩古文共賞丫!
咁公道D講, 2016年既統計, EDB最快都要12月先出.

但如果不加思索盲目以為首三志願高就係好, 結果係可能死得好慘!

hppa    發表於 16-8-25 15:05

以過來人的經驗講講第一志愿吧,如何不是傳統名校,估計有50-60%希望,如果名校應該是5-10%吧。

TwinWong    發表於 16-9-8 14:14
‹ 上一主題|下一主題